Blogzine

Állítsuk meg a gyilkos robotokat, amíg nem késő!

Kampányindító találkozót tartottak az Állítsuk meg a gyilkos robotokat nemzetközi kampány magyarországi aktivistái és a CELAB 2019. június 6-án a CEU-n, hogy felhívják a figyelmet a halálos autonóm fegyverek, más néven a gyilkos robotok veszélyeire.

A robotok egyre inkább átveszik az emberek helyét a háborúkban.
Katonai és robotika szakemberek szerint a teljesen autonóm fegyverek fejlesztése olyan szakaszba lépett, hogy néhány éven belül már bevethetők lesznek. Ezek a fegyverek, más néven gyilkos robotok, emberi beavatkozás
nélkül képesek a cél kiválasztására és megtámadására. Az autonóm fegyverek használata lehetetlenné teszi a civilek védelmét fegyveres konfliktusok során.

A szeminárium célja a teljesen autonóm fegyverekről ismert tények megosztása és olyan társadalmi vita elindítása, melyben kutatók, mesterséges intelligencia és robotika szakemberek, diákok, technológiai vállalatok, valamint civil szervezetek egyaránt részt vesznek, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel az autonóm fegyverek hazai és globális betiltása mellett.

Jelenleg a magyar állam hivatalos politikája a fegyverekkel kapcsolatban nem ismert, annak ellenére, hogy az IPSOS 26 országban végzett friss felmérése szerint a magyar társadalom 74%-a elutasítja az autonóm fegyverek fejlesztését és használatát.

Az Állítsuk meg a gyilkos robotokat kezdeményezés arra kéri
a kormányt, hogy megelőző jelleggel tiltsa meg a teljesen autonóm fegyverek, azaz a gyilkos robotok fejlesztését, gyártását, vásárlását és használatát, aktívan vegyen részt a hagyományos fegyverekről szóló genfi egyezmény (CCW) találkozókon, és világosan fejezze ki a teljesen autonóm fegyverek által felvetett kérdésekkel kapcsolatos nézeteit.

Mesterséges intelligencia szakemberek már évek óta hallatják
a hangjukat, de első alkalommal tettek konkrét lépéseket a halálos autonóm fegyverek ellen. Nyílt levélben tettek ígéretet arra, hogy
„sem részt venni, sem támogatni nem fogjuk a teljesen autonóm fegyverek fejlesztését, gyártását, eladását, vagy használatát.”

Az Állítsuk meg a gyilkos robotokat nemzetközi kampány magyarországi
aktivistái arra kérik a mesterséges intelligencia és robotika szakembereket, kutatókat, és a technológiai vállalatokat, hogy tegyenek ígéretet arra, hogy soha nem járulnak hozzá olyan teljesen autonóm fegyverek vagy más technológiák fejlesztéséhez, melyek elsődleges célja, hogy kárt tegyenek vagy sérülést okozzanak az embereknek!

Kérjük csatlakozzanak a nemzetközi petícióhoz!
https://futureoflife.org/lethal-autonomous-weapons-pledge/

„Nincs sok időnk a cselekvésre: ha Pandora
ládája kinyílik, nehéz lesz visszazárni!”

Megosztás