Fintech forradalom – Magyarország mint regionális vezető?

A fintech mint technológiai-gazdasági ágazat egyre nagyobb hangsúlyt kap, amikor egy-egy ország versenyképessége kerül szóba: ennek fényében nem meglepő, hogy a kormány a Digitális Jólét Program keretén belül meghirdette Magyarország fintech stratégiáját. Bejegyzésünkben körbejárjuk a fintech eredetét, térnyerésének okait, valamint az említett programot is megvizsgáljuk részletesebben.

A fintech eredete

Bár a laikusoknak a legmodernebb mobilalkalmazások jutnak eszükbe a fintechről mint kifejezésről, a szektor története az 1950-es évekre, a hitelkártyák megjelenésére vezethetők vissza. A Bank of America BankAmericard megoldása lett az első, széles körökben elterjedt bankkártya; innentől kezdve lett egyértelmű, hogy a továbbiakban a készpénz egyre kevésbé lesz szükséges a mindennapi pénzmozgásokhoz. A 60-as években aztán az ATM-ek még gördülékenyebbé tették az ügyintézést, a 70-es években pedig a tőzsdékre is bevette magát a technológia: megkezdődött a papírok elektronikus rendszereken keresztül történő kereskedése. A 80-as évek elsősorban az adattárolásban és biztonságban hozott fejlődést, a 90-es évek pedig az internet, ezzel együtt pedig az e-kereskedelem előrenyomulásáról szólt.

Ezek a mérföldkövek teremtették meg a fintech alapvető, ma is ismert infrastruktúráját, emellett számos szempontból segítették a pénzügyi kultúra fejlődését is: manapság kifinomultabb kockázatkezelés, tranzakciófeldolgozás, vagyonkezelés és adatelemzés jellemző a bankok és egyéb pénzintézetek működésére. Bár utóbbi szempontok a lakosság számára nem észrevehetők, az ezek fejlesztésével és szolgáltatásával foglalkozó cégek is egy több milliárd dollár értékű piacot tesznek ki: a KPMG 2018-as évet összegző kimutatása szerint globálisan a fintech területen tevékenykedő vállalatokba 2 196 tranzakció keretében közel 112 milliárd dollár értékű befektetés érkezett.

Magyarország fintech stratégiája

A kormány felismerte, hogy a nemzetközi versenyképesség szempontjából is kulcsfontosságú érdemben foglalkozni a fintech forradalommal, ezért a Digitális Jólét Program keretén belül elkészült Magyarország Fintech Stratégiája. A stratégia nem avatkozik bele a piaci folyamatokba, inkább a kereteket adja meg a fejlődéshez – a kezdeti célokra 480 millió forint forrásigényt becsülnek, amely 2020-tól évente 1,2 milliárd forintra nő majd. A fő cél egy olyan kedvező piaci és szabályozási környezet kialakítása, amelyben az innovatív megoldások amellett, hogy növelik a nemzetgazdaság versenyképességét, az ügyfelek számára kényelmesebbé teszik az ügyintézést. Mivel a fintech sokrétű terület, 4 pillért határoztak meg és mindegyiket saját eszközökkel, illetve célokkal látták el.

A cikk további része itt megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .