Blogzine

Miért csak most értjük meg az érintésmentes fizetés fontosságát?

Ha egy pozitív hatása van a koronavírusnak, az mindenképpen a technológiai felszereltség ugrásszerű növekedése, egyszerűen rá vagyunk kényszerülve az új megoldásokra, amik biztonságosabbá és könnyebben átvészelhetővé teszik a mindennapjainkat. Ilyen például az érintés nélkül történő fizetés, ami biztosítja, hogy ne kelljen készpénzzel fizetnünk, ugyanis a vírus bizonyítottan életképes marad ezen a felületen is. Hiába használunk kézfertőtlenítőt, ha utána bankjegyekkel fizetünk a megvásárolni kívánt termékért, szolgáltatásért.

A magyar lakosság egy része a mai napig nem szeret bankkártyával fizetni, ahol csak tehetik készpénzzel vásárolnak. Ez a gazdaság szereplőinek, tehát az államnak, a kereskedőnek, sőt még a vásárlónak sem fenntartható fizetési megoldás, különösen most a járvány idején. A koronavírus sok szempontból új ajtókat nyit ki számunkra a technológia terén, gondoljunk csak a távoktatásra, a távmunkára vagy a bankkártyás fizetés új lehetőségeire. Nem lehet az mellett elmenni, hogy a jelenleg felmérhetetlen gazdasági válság a bankokat is súlyosan érinteni fogja, viszont a március elején bevezetett azonnali átutalás lehet a bankok jolly jokere.

A pénzügyi technológia soha nem látott virágzását éli át az utóbbi 10 évben, megjelent az érintéses PayPass fizetés a Mastercard fejlesztése nyomán, ami természetesen bele kényszerítette a versenytársakat az ún. “FinTech forradalomba”. Az egyérintéses paypass fizetés a mindennapjaink részévé vált, mert nem csak pénzt és időt takarít meg a vásárlók részére, hanem a lehető legkényelmesebbé teszi a vásárlást.

Idén március 2.-tól a lakossági és vállalati ügyfelek számára elérhetővé vált az azonnali, 24 órás utalás (AFR = Azonnali Fizetési Rendszer), ami biztosítja a pénz zökkenőmentes, biztonságos, és valósidejű áramlását a felek között. Az átutalási tranzakciók kevesebb, mint 5 másodperc alatt megvalósulnak, kivételt jelent ez alól a csoportos átutalás, amire a szokásos átutalási szabályok vonatkoznak. Szakértők szerint ez lehet az a megoldás, ami mérhetően csökkenteni fogja a készpénzfelvételek mértékét, ami pedig egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank forint bankjegy-kibocsátás intenzitását fogja mérsékelni. Számos bank elérhetővé tette ügyfelei számára a pénzbefizetés lehetőségét az ATM-ekben, ez szintén a már használatban lévő bankjegyek mérséklését támogatja.

Az azonnali átutalási rendszer új kapukat nyit meg a bankolás terén, ugyanis rövid időn belül elérhetővé válthat a Revolut alkalmazásban már aktív fizetési kérelem, amihez nem lesz másra szükségünk, mint a másodlagos azonosítást biztosító telefonszámra, e-mail címre és adószámra. Ez a megoldás tökéletes kiváltója lehet a sárga csekkek befizetésének – például áram, víz, internet, TV -, amivel a szolgáltató pénzbeszedési folyamata a töredékére csökken. A fizetési kérelem, mint pénzügyi megoldás egyelőre csak opcionális, azonban egyes pénzügyi szolgáltatók, már alkalmazzák ezt a fizetési módot.

Budapest egyértelműen a közép-európai startup világ meghatározó városa, tökéletes gazdasági környezetet és tech ökoszisztémát biztosít a jövő pénzügyi megoldásainak kifejlesztésére. Ilyen például a Rollet, akik a felhasználó autójából varázsolnak egy guruló bankkártyát.

A Rollet egy olyan innovatív szolgáltatás, amely lehetővé teszi az autóval történő áthajtásos fizetést. Az autó lényegében egy fizetési eszközzé válik a Rollet járműfelismerő technológiájának köszönhetően, így nincs szükség sorbanállásra parkolóautomatánál.

Érintésmentes Rollet fizetés folyamata:

  1. A felhasználó regisztrálja személyes adatait, autója rendszámát, illetve a használni kívánt bankkártyát az alkalmazásban.
  2. Az ügyfél számára azonnal elérhetővé válik az érintésmentes fizetés regisztráció után, mivel a fizetési művelet a kamera járműfelismerésével és az autó áthajtásával valósul meg. Az automatizált fizetés folyamata mindösszesen 2 másodpercet vesz igénybe.
  3. A sikeres tranzakció végén a felhasználó elektronikus nyugtát kap az adott szolgáltatás kifizetéséről, vállalkozások számára pedig az ÁFA-s számla is igényelhető az alkalmazáson keresztül.

Az áthajtásos fizetés jelenleg a parkolási szektorban aktív, országosan több, mint 30 lokációban érhető el a szolgáltatás, köztük Budapesten és több vidéki városban, illetve a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren is, ahol először alkalmazták a nemzetközi díjjal értékelt fizetési megoldást reptéri parkolóban.

Megosztás