Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

Mától elérhető az Archicad 24, a világ első BIM-alapú tervező-szoftverének legújabb magyar verziója. A magyar alapítású globális vállalat, a Graphisoft SE. közel 30 éve fejleszti a felhasználói igények, illetve az építőipari digitalizáció innovátoraként a világpiac meghatározó tervező szoftverét, az Archicad-et.

A legújabb verzió, az Arhicad 24 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek elsősorban az építészek és a szakági mérnökök közötti valós idejű, felhőalapú csapatmunka minőségét és hatékonyságát emelik magasabb minőségi szintre. A felhőalapú tervezői csapatmunka a nemzetközi építőipari tervezés legmodernebb modellje, amelyet már csak a BIM alapú szoftverek képesek megoldani.

A mai napon, a Graphisoft budapesti központjában Reicher Péter regionális igazgató, valamint Bánáti Béla a Bánáti + Hartvig építésziroda vezetője egy online eseményen közösen indították el az Archicad 24 magyar verziójának forgalmazását. A Graphisoft SE. a világpiac meghatározó innovátora sikereit azzal a fejlesztési szemlélettel éri el több mint 30 éve, hogy az iparági digitalizáció trendformálója, és a BIM szemléletet elsőként alkalmazta, és ma már az építészek és társmérnöki szakágak együttes munkáját kiszolgáló szoftvercsaládot és IT szolgáltatásokat kínál.

A legnagyobb nemzetközi és állami építőipari beruházások már csak BIM alapú tervezéssel és kivitelezéssel készülnek, mert csak az ilyen típusú szoftverek és szolgáltatások képesek megfelelni az egyre szigorúbb hatósági, környezetvédelmi, valamint a befektetői elvárásoknak. Az Archicad szoftvert alkalmazza a világ legnagyobb tervezőirodáinak jelentős része, és olyan beruházások készülnek a tervezőplatformmal és a felhőszolgáltatásával, mint a jövőre átadandó Merdeka torony Kuala Lumpurban, Malajziában, amely 118 emeletével jelenleg a világ második legmagasabb épülete.

A vállalat idén jelentette be új digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy a világpiacon a legmagasabb szintű szakmai együttműködését és az építőipari értéklánc teljes körű integrációját biztosítsa egyedülálló, felhő-alapú megoldásaival. A szoftver az építészek és a szakági tervezők között lehetővé teszi a munkafolyamatok megosztását, ezáltal a csapattagok között növeli az átláthatóságot, illetve erősíti a bizalmat és csökkenti a párhuzamos munkavégzés kockázatát. Mindez a korábbinál magasabb hatékonyságú tervezési, mérnöki és kivitelezési munkát eredményez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy globális vállalatként most is fő tesztpiacunk a magyar, az itthon dolgozó építészek, mérnökök tapasztalatai, észrevételei fontos részei a fejlesztési folyamatunknak a nemzetközi visszajelzések mellett. Az Archicad fejlesztésében elsőként váltottunk itthon és a nemzetközi piacon is BIM szemléletre. Ma pedig a családi házaktól a világ legmagasabb épületén át nagyvárosokat ellátó kórházak tervezéséig szoftvereinkkel segítjük a beruházók és a lakosság terveinek megvalósítását.” – mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE. regionális igazgatója.

Az Archicad 24 újdonságai az építészeknek és a szagági tervezőknek kínál olyan új funkciókat, mint például a szerkezetelemzési modell, a fizikai Archicad modell és a külső statikai szoftver modellje közti kétirányú integritást, az észrevételek, javaslatok kezelése, a változáskövetés, verziókezelés, amin keresztül a felhasználók pontosan nyomon követhetik a tervezési változásokat, és akár a tervezési változatokat is értékelhetik.. Az új megoldások egyrészt a már meglévő funkciók továbbfejlesztései, illetve a felhő alapú csapatmunka (BIMcloud) újabb kiegészítései. A tervezők munkáját megkönnyíti az algoritmikus tervezési munkafolyamatot támogató PARAM-O kiegészítő a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló modell összehasonlítási lehetőséget, , amely számos lehetőséget kínál a tervezők és kivitelezők számára a 3D modellek két csoportja közötti változások megjelenítésére, a tervezési döntések időigényét lerövidítve lehetővé teszi a pontosabb, gyorsabb és eredményesebb tervezési együttműködést.

A Graphisoft megoldása, az Archicad a világ 108 országában 27 nyelven érhető el. A magyar piacon az Archicad tervezőszoftver az építészek között piacvezető, 90%-os lefedettséggel (forrás GFK kutatás). 2017 óta a szoftver már nemcsak az építészek munkafolyamatait, hanem a szakági tervezők és kivitelezők felhőalapú bekapcsolódását is támogatja.

A Graphisoft SE valamint tulajdonosa, a Nemetschek AG meghatározó szereplők az AEC (építészet-gépészet-építőipar) nemzetközi piacon, és termékeik a legmagasabb minőségű szoftveres támogatást kínálják az iparág szereplőinek. Az építőipari digitalizáció még mindig jelentősen elmaradt más gazdasági szektorokhoz képest. Az Accenture Kantar TNS 2017-ben készített világindexe alapján az építőipar a második legkevésbé digitalizált iparág (40%), amelyet például jócskán megelőz az autóipar (79%) is. Az építőipar sereghajtó abban a tekintetben is, hogy világszinten ebben a szektorban költenek a vállalatok az éves forgalmukhoz képest a legkevesebbet digitalizációra, mindössze 1,2%-t, míg az oktatási cégek 5,5%-t, az egészségügyi szektorban pedig 4,1%-t. Ugyanakkor évről évre bővül az építőipari szoftverértékesítés, a Cambashi BIM Design Observatory becslése szerint a BIM szoftverpiac mérete az idei 8 milliárd euróról 2022-re 10 milliárd euróra emelkedik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .