Hazai pálya

Hiventures kickoff – megfejteni a lehetetlent!

(+18 FULL SZUBJEKTÍV!) Hiventures (=vadi új állami tőkealap) megnyitó esemény ácsorogtam. Immár egy órája. A lépcsőn. Mert a tömegtől nem tudtam felmenni az emeleten zajló előadásra. Erre nem számítottam. Pláne egy állami alapnál. (sic!) Aztán rájöttem, hogy a helyszínileg kissé alul-tervezett eseményt jobb, ha a földszinten követem. Broadcast-ban a kivetítőről. De erre sem maradt sok esélyem… Miért volt ilyen tömeg? 150-200 fő? És mi ez az egész? Itthon van ilyen?

VESPÁS SZTORI – 2014

Nos a talány megfejtése kapcsán érdemes messzebbről indulni… Mert egy Armani öltönyös fiatal menedzser beszélt csaknem egy órát a fenti előadóban a tömeg előtt. Tele energiával és pörögve. Valaki, akit anno 3 éve még egy olasz étterem teraszán ismertem meg. Fenn a domb tetején, a fiamra várva az oviból. Akkor Vespán érkezett. Energikusan lepattant és felviharzott és lelkesen magyarázott egy amerikai-magyar startupról. Amihez éppen tőkét keresett. Los Angeles és Budapest volt a jelszava. Most ez a dinamikus „startupper” magyarázott állami befektetőként (!). Egyenesre vasalt, wall street-csíkos, méretre szabott, killer angol cipőben. Mi?? Mindez itthon??

SHOT – mert ilyet eddig nem láttunk a belhoni startup világban! Mi van? Mégis hol vagyok?

Egy állami tőkealapnak egy fiatal startupot is megélt tagja lett a vezetője? Mindez lehetséges ma Magyarországon? Mert a Valleyben és UK-ban elhiszem ezt, de itthon, ha „állami tőkealapot” láttunk, akkor általában tudtuk, hogy éppen szundikálni vagy egy rumos kólát reggelire megivó és „3 startuppert lenyelő” álbefektetővel lesz dolgunk… aki konfekció öltönyében feszengve, kissé becsúszott váltöméssel erősíti azt a hiperül nem-létező-tekintélyt. Most valami egészen más köszöntött be…

Mert itt valakik úgy beszéltek startupról, hogy televoltak energiával és tenniakarással. Nem csoda, hogy hamarosan az emeleti teremben eluralkodott a forróság (lásd fűtött az „energia”) és a hőségtől menekülve egyre többen szállingóztak le  földszinti kivetítőhöz. (Bocs, a helyszín a legendás közösségi space, a Mosaik volt. Ami közösségileg abszolút jó választás, pláne egy állami szervezettől. Hiteles! Respekt érte!)

 

YODA, MOCSÁRBÓL AZ ERŐ!

Aztán jött egy másik nem startup eseménybe illő furcsaság!  Mert volt az előadók között egy tekintélyes akadémikus, vagy mostanában politikusnak is nevezhetném… bár utóbbi nem tűnhet igaznak, azok alapján amelyet a legutóbbi 2 évben a „potentát” (haha, ezt nem bírja állítólag…) szájából hallottunk: „Felelősséggel tartozunk a közösségnek! Mindenkinek a szemébe szeretnék nézni, aki EU forrást kap. Az új nemzedékeknek meg kell tanulniuk a jövőt építeni. Scale-up!” – ilyeneket mondott a Nagy-Öreg az elmúlt évben Kecskeméten, Győrben, Debrecenben néhány startup eseményen.

 

És aki ismeri egy kissé ezt a pályát ebből rá is jött, hogy Yoda simán leharapná a gyanútlan blogger fejét, aki bármi naiv startuppal vagy startup programmal jönne felé… De ez a Yoda most más embernek tűnt! Itt a Mosaik forró levegőjében megváltozott valami! Yoda már egy bölcs útmutatónak tűnt. Valakinek, aki rájött, hogy az oviban néha nemcsak fegyelmezni kell, hanem a inspirálni és utat mutatni. (Ha az ovi = startup világ…) És bizony egy ilyen mega tőkealap létrejötte éppen ezt az iránymutatást jelenti. Mert lassan látszik, hogy Yoda vezetésével az állam felismerte és kezdi megtalálni azt a nyelvezetet, azt a formát és azt a hőmérsékletet (lásd forróság – hahaha!), amivel a startup alkotás folyik világszinten! És ez nagy eredmény!

 

MERT STARTUPOT TÁMOGATNI, EGYET JELENT….

… azzal, hogy mi magunk is startuppá válunk! És ez igaznak tűnt a bemutatkozó Hiventures esetében is.

Mert itt van egy új tőkealap, aki úgy néz ki, mint egy startup!

Fiatal menedzserek (Yoda árnyékéban), akik hiszenek abban, hogy az Erő velük van. Akik a galaxist új erőkkel akárják megtölteni, frissen és dinamikusan érvelnek. Telve vannak erővel és pörögnek. Érezni lehetett, hogy az új tőkealapban reggel 7-től éjfélig megy az élet. (= Állítólag így is van!) Érezni lehetett, hogy az új főnökök benn vannak a legkisebb befektetés megbeszélésén is! (= Úgy hallottuk, ez így is van…) Folyamatos alkotás, inspirálódás zajlik és egyre új termékek jelennek meg. (= Ez is igaznak tűnik, mert a prezentációban alig lehetett követni a sok befektetési terméket.) És mindebből a legmeglepőbb, hogy mintha mindez nem is a pénzről szólna… Furcsa ugye? (= Ez is igaz, mert egy startup elsősorban nem a pénzről szól, hanem a növekedésről). És itt elgondolkoztam, ha ez az új tőkealap tényleg nem a „pénzről” szól, hanem a növekedésről, az inspirációról, a startup válásról, akkor ez mit is jelent a jövőre nézve?

Nos fejtsük meg közösen! Én már sejtem!

Válasz a jövőben!


 

DISCLAIMER: A Mosaikban az EU és MFB forrásból működő Hiventures tőkealap mutatkozott be, amelyet harmincéves fiatal menedzserek vezetnek: Kisgergely Kornél és Katona Bence. Az igazgatóságban állítólag olyan innovációs és tudományos „potentátok” foglalnak majd helyet, mint Dr. Pálinkás József. A tőkealap összesen 50 milliárd (+5 mrd) forrást kezel, amely a korábban balhékba fulladt Jeremei tőkeprogramban szereplő 3-5 milliárdos nagyságú tőkealapokhoz képest irdatlanul nagy összeg. (A Jeremie forrás 130 milliárd volt, 23-25 tőkealap működött belőle és ebből párat még nagyon vuzsgálnak a visszaélések miatt…). Az új tőkealap 3 tőkeprogramot vagy terméket hirdetett meg, lényegében startupok részére. Igazából elmondhatjuk, hogy az eddigi hazai befektetői gyakorlattal szakítottak és lényegében startupokra szakosodnak! Azaz új startup tőkealap született! Olyan, amely által kezelt tőkenagyság (= 50 mrd) európai szinten és regionálisan kimagasló! Ennyit a valóságról. Mert a fenti írás erősen szubjektív volt, és a blogger képzeletét tükrözi, nem a valóságot!

A következő fotók viszont már a valóságot mutatják, és forrásául az eseményt biztosító Startup Campus Facebook oldala szolgált, ahol ezeket a fotókat publikálták. Az eredeti fotókat ezzennel köszönjük! (Moderátor Halaska Gábor, ezen a blognak a gzdája volt. De mindezt nem ő írta)

 

Startup arcok – avagy a bejáratnál még minden szokványos volt, mint régen…

 

Legutóbb ennyi embert a Kádas-Oszkó vitán láttam… Az mondjuk két éve volt. Apropó a legnagyobb arcok: Kádas Péter és Hild Imre is ott voltak, csak fotót nem találtunk róluk. Aki hiányzott, az a Design Terminál figurái. Ők hol voltak?

 

Nyertes inkubátorból kettő a képen, kb. 4-et számoltam össze a tömegben.

 

 

A vezérigazgató, Kornél a fenti emeleten előad. Főnök, akit szívesen látnánk startupnál, ügynökségnél, bankban, multinál – bárhol. Mr. Szimpátia.

 

A másik vezér, Bence (BFH) hiper dinamikusan előad. Mr. Armani vagy Zegna? Killer. Irdatlan energiával tolta. Döbbenet. A jövő nemzedékek példaképe lesz egyszer! (bocs)

 

A tőkealap elcsábította a piac leghíresebb befektető arcait! A képen Szluha Dénes (balra) és Nagy Gábor (jobbra), a képre sajnos nem fért fel, de legendás: Kohut Gergő is, aki szintén Hiventures-es lett. Vagy meg kell még említenünk Nagy Petroszt, aki szintén Hiventures-es és a startup 1. korszakban a legendás Colabs-ot gründolta! (Péterről is várjuk a fotót!)

 

Egy szintén legenadás régi arc a másik oldalról (= startup). Südi Pista. tapsol.

 

Azért lányok is voltak végre, ami az előző startup age-ben nem volt jellemző… Éljen!!

 

Hűha lent is zajlott az élet! (Catering = ORDIT startup „x”)

 

A Mester, aki lassan megszerette a startupokat!

 

És a közönség derült, mert igazán poénosokat mondott!

 

… és itt már megindult a munka! Búcsúzunk hát.

 

 

 

Megosztás