Kutatás

Startup goes to London, Berlin, Dublin?

Hetek óta nézem, hogy milyen lehet a startup világ Londonban? Aztán tegnap egy klassz kommentezés futott végig az FB-n. Londonról, Dublinről, és hogy hol milyen startup-nak lenni. Megosztom Veletek! Klassz tapasztalatok!

tumblr_m5oz256Pnb1rufw2bo1_400Az apropót a HVG cikke adta, hogy immár az ötödik legnagyobb „magyar” város London. Legalábbis az ott élő magyarok számát tekintve. (Korábban a sajtóban arról beszéltek, h Angliában kb. 300 ezer magyar él és dolgozik).

És már hetek óta nézem (amolyan pihenésképpen), hogy mondjuk ha erősen beindulnék a kinti létre (miért ne?), akkor hol verném le a székhelyemet (- naná a londoni Bonhill srt-en) és melyik startup-jaimat vinném ki „piacosítani” (például a NeoRobot-ot, a BBDM-et) Szóval ezek a víziók már pörögtek nálam és akkor…

Akkor aztán a fenti HVG-s cikk FB megosztásomra ezek a klassz postok futottak be Németh Ádámtól és Debre Zoli korábbi barátaimtól. Ádám kint élt Londonban, Zoli még most is kint van Dublinban.

 

Köszönöm, utólagos engedelmetekkel közzé teszem mindenki okulására:

  • Adam Nemeth Előny:
    – Minden van
    – Az embereknek nem csak a szája jár

    Hátrány:
    – Iszonyatos beépítettség a city-ben, Camdenben, Westminsterben (tehát a belső kerületekben), a szmog idejéből, ergo a napot nem látni, mert nem tervezték hogy valaha is előbújik
    – A külső kerületek „faluk”: azt szoktam mondani, London kisebb mint Budapest, csak érthetetlen okokból az agglomerációt is Londonnak hívják. Az nagyobb, sokkal.
    – A világ legvékonyabb könyvei sorozat része a „Minden, amit az angol mérnökök a szigetelésről tudnak”. Ez lehet elektronika, víz, akár a kettő keveréke, fal, nyílászáró vagy épp az egymás mellett futó meleg és hidegvíz.
    – A melegvíz nagy kincs, nem is nagyon jut…
    – A monarchiában (ausztria, csehország, horvátország, Mo.) is többet tudnak a kényelemről mint amit az angolok várhatóan megértenek valaha egyszer majd
    – Mindenkinek csak egy csomag hús vagy.

    Ja, és tanuljuk meg: ott nincs angol, indiai, kínai, vagy épp magyar. Londoni vagy.
  • Csaba Miskolczy Vauv köszi! És jól érzed ott magad?
  • Zoltan Debre Mokas, hogy Berlint emlegetik mint Europa start-up kozpontja, mikozben vegul a legtobb es leginkabb pezsgo start-up vilag itt van Dublinban. Az alacsony ado, es a rengeteg tamogatas miatt, valamint a merhetetlen sok szakember idealis kornyezet a start-up-ok szamara…
  • Csaba Miskolczy emlegetik berlint, de CEE-ben mindenki Londont dícséri startup ügyileg – Dublinról is hallottam királyokat!! ez is jogos
  • Adam Nemeth Nem, hazajöttem majdnem egy éve 

    Londonban vagy belenyugszol abba, hogy a fizetésed több mint felét albérletre költöd (nem, nem vicc), vagy abba, hogy órákat utazol, és tulképp egy faluban laksz, ahol éppúgy egy közért van 2 km-en belül, csak végtelen hosszúak a házsorok. Továbbá, mint mondtam, egy darab hús vagy ruhában: londoni. Igyekeztem, de nem bírtam megragadni valahogy.

    Berlin: Berlinben sok a kocsma. Nem annnyira sok mint Budapesten (pontosítok: Berlinben vannak más vendéglátóhelyek is, amik folyékony dolgokat árulnak, Magyarországon ezeket kb. a turistáknak tartjuk fenn), de nagyon sok.. Ott egy hipster környezet van, mindenkin bakelitszemüveg van, és szürke garbó (erőteljes problémám volt a berlini lányok megkülönböztetése egymástól… nem vicc)

    A startupélet ott leginkább nem támogatásról szól (bár Berlin állam komplett adómentességgel első évre valahogy, meg hasonlókkal honorálja a startupokat), hanem arról, hogy meló után beülsz inni a haverokkal, és előbb-utóbb mellétek vetődik valaki, akinek vagy van ötlete, vagy kódolni tud, és elkezdtek beszélgetni… aztán részegen mindketten hazatoljátok a biciklit, telefonszámcsere és következő héten indul a startup…

    Berlinben az albi olcsó. A minden közepén lakhatsz párszázezer forintból.

    Berlinnel meg az van, hogy arra figyelj, hogy a németek soha nem fognak befogadni: mindig a szakmai berkekben kell netwörkölnöd, a németekre ne is számíts. Olyan szinten ne, hogy ha leereszt a biciklid kereke, akkor is könyörögni kell, hogy valaki adjon egy pumpát, akkor is, ha 10 éve ismered. Számukra te: betolakodó vagy, az is maradsz.

    Valszeg az a trükk mind Berlinnel, mind Londonnal, hogy vagy jó szocializációs készségek kellenek, vagy jól össze kell haverkodni a munkahelyen, vagy vinni kell valamit a környezetedből, még nem jöttem rá. Különben iszonyat magányos maradsz.
  • Zoltan Debre Talan mindezek miatt lenne jo hely Dublin, csak eppen pont kb 3 ev az amit ebben az esoben el lehet viselni, igy vegul mindenki tovabb all, meg az is aki itt szuletett.  De pl. ugye kocsma az van eleg, a valsag miatt a nagyon jo, szigeteles szempontjabol elso osztalyu lakas is megfizetheto, es szerencsere senki nem kezel bevandorlokent, hanem hamar a kozosseg reszeve tudsz vallni, annyira, hogy ha ertesz valamihez egy ev utan a kialakult helyi kapcsolatokbol tovabb tudsz epitkezni. Mivel kicsi varos, kicsi orszag, es nagyon baratkozoak, hamar komoly network-ot tudsz felepiteni.
  • Zoltan Debre Szoval jo kis hely, csak ne esne annyit az eso.
    —–
    BLOGGER MEGJEGYZÉS / KÉRÉS: Végül az lenne a kérésem, ha másnak is vannak tapasztalatai a londoni, berlini és más Ny-európai startup kintléttel kapcsolatban, akkor légy szíves küldje el nekem ide: info@suu.hu   Szívesen foglalkoznánk a továbbiakban is a kérdéssel… Miért ment ki? És milyen kint? Érdemes-e? stb  — Küldjétek léci!!
Megosztás