Blogzine

Műszaki-informatikai pályára csábítanak

Magyar startupok is támogatják a fiatalok jövőépítését.

Egy év alatt 2500 pályaválasztás előtt álló középiskolás ismerhette meg a műszaki- és természettudományos életpályákban rejlő lehetőségeket a TiJöttök program keretein belül. 12 felsőoktatási intézményben kutatók, vállalati mérnökök és innovatív vállalkozók mondták el saját tapasztalatukat a fiatalok nyelvén, és próbálták vonzóvá tenni a tanulóknak a tudományt. A program megmutatta, hogy a tudományt hivatásként választó fiataloknak karrierjük építése közben lehetőségük van önálló vállalkozóként, az egyetemeken vagy akár a nagyvállalatoknál is megvalósítani álmaikat.

A sikerre való tekintettel a rendezvénysorozat 2014-ben folytatódik, a tervek között szerepel a Nemzeti Innovációs Hivatallal közös startup adatbázis összeállítása, a sikeres roadshow folytatása, valamint egy innovatív projekteket díjazó verseny meghirdetése is.

A kormány a Nemzeti kutatás-fejlesztési Stratégiában célul tűzte ki, hogy 2020-ra a kutató-fejlesztőlétszám 56 ezerre emelkedjen a jelenlegi, megközelítőleg 37 ezres létszámról. Az ehhez szükséges műszaki, természettudományi és élettudományi szakok erősítésétben nagy szerep jutott a TiJöttök!programnak is. A tudományos életpálya népszerűsítését segítő programban több ezer fiatal győződhetett meg arról, hogy kitartással és tanulással idehaza is sikeres karrier építhető.

Az ország továbbra is kiemelt célként kezeli a magyar tudásalapú gazdaság fejlesztését, ezért a megfelelő oktatási háttér biztosítása és a kutatás-fejlesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban Magyarország 800 milliárd forintot fordíthat a kutatás-fejlesztési és innovációs célokra vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatások formájában.

Ducsai-Oláh Zsanett a program szakmai vezetője beszámolt arról, hogy a program ideje alatt közel 40 sikeres tudományos kutató és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt a programban, illetve 20 kutatás-fejlesztési eredmény került bemutatásra. Összességében 49 db film készült, amelyben tehetséges fiatalok szólnak a jövő mérnökeihez és kutatóihoz, bemutatva saját sikereiket és érdekes kutatási projektjeiket. A program folytatásaként az Entrepreneruship Foundation Hungary gondozásában: egy,a Nemzeti Innovációs Hivatallal közös startup adatbázis kerül kialakításra, az országos roadshow folyatódik régi és új állomásokkal, illetve a gazdasági élet további fellendítését elősegítendő a „TiJöttök!”innovatív projekt verseny kerül meghirdetésre.

A program szakmai együttműködő partnerei: Nemzeti Innovációs Hivatal,Magyar Innovációs Szövetség, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, EHF – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, Csodák Palotája Nonprofit Kft., The Hyperion Group Kft., Richter Gedeon Nyrt.,Grundfos, IND Group

Megosztás