Blogzine

Hogy szabadalmaztat Európa?

Rekord számú szabadalmi bejelentési kérelem érkezett tavaly az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO)

Továbbra is a nagyvállalatok uralják a szabadalmak világát, a kicsiknek nem csak drága, de hosszadalmas is a jogi védelem megszerzése. Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) rekord számú szabadalmi bejelentési kérelem érkezett 2013-ban, miközben a Svédországból érkezett kérelmek száma jelentős, 7,5 %-os növekedést mutat (2012:  +1,4 %). A svéd vállalatok és feltalálók tavaly 5 004 kérelmet, azaz az összes európai szabadalmi bejelentési kérelem 2 %-át nyújtották be (2012: 4 654), ami alapján Svédország összesítésben a 10., az európai országok között pedig a 6. helyen áll az EPO listáján.

Svédországon belül a legtöbb kérelmet az Ericsson nyújtotta be, és vezető helyen áll a digitális kommunikációs technológia területén (2012-ben: 2. hely), megelőzve olyan versenytársakat, mint a Huawei (2. helyezett), a Qualcomm, az Alcatel Lucent, a Samsung, a Nokia, a ZTE, a NEC és az LG.

image004

A Svédországban tapasztalható erőteljes növekedéshez képest több országban is visszaesés következett be:  Svájc -2%-kal, Olaszország -2,7%-kal, az Egyesült Királyság -3%-kal, Németország -5,4%-kal, Belgium pedig -7,4%-kal kevesebb kérelmet nyújtott be, míg Dániában (+8,1%), Írországban (+9,4%) és Hollandiában (+17,2%) jelentős növekedést mértek 2012-höz képest. A svéd szabadalmi bejelentési kérelmek számának 2013 évi növekedése Svédország tíz éves 4%-os átlagos növekedési ütemét is jóval meghaladta.

Nőtt a benyújtott és bejegyzett svéd szabadalmi bejelentési kérelmek száma

Az EPO-hoz tavaly összesen 266 000 szabadalmi bejelentési kérelem érkezett, ami 2,8%-kal több a 2012-es adatnál, és új rekordot jelent. Az EPO-hoz beérkezett kérelmek legnagyobb része ismét az USA-ból és Japánból érkezett. Az európai kérelmek száma összességében változatlan maradt. Az EPO-hoz beérkezett kérelmek számának növekedése nagyrészt az ázsiai kérelmek számának növekedéséből származott, elsősorban Kínából (+16,2%), Dél-Koreából (+14%) és Japánból (+1,2%). Az USA-ból származó kérelmek száma mérsékelten (+2,8%-kal) nőtt.

A szabadalmi oltalom iránti európai kereslet már a negyedik éve folyamatosan nő – nyilatkozta Benoît Battistelli, az EPO elnöke. Mindez azt bizonyítja, hogy a vállalatok világszerte továbbra is elsődleges innovációs központként tekintenek Európára. Az európai vállalatok erős pozíciója a szabadalomigényes technológiák terén ismételten kiemeli ezeknek a szektoroknak az EU gazdaságán belül a foglalkoztatásban és növekedésben játszott központi szerepét.

Az EPO tavaly 66 700 európai szabadalmi kérelmet jegyzett be, ami 2012-höz képest 1,6%-os növekedést és egyben új rekordot jelent. A svéd vállalatok szabadalmi bejelentési kérelmei közül összesen 1 790-nek adtak helyt, ami 10%-kal több mint 2012-ben.

Ha az európai szabadalmi bejelentési kérelmek számát egymillió lakosra vetítjük, Svédország a maga 402 kérelmével a világon Svájc után a 2. helyen áll, jóval meghaladva az EU átlagát, azaz a 129 kérelem/millió lakos adatot.

Ericsson, SKF, Volvo: a három legnagyobb svéd szabadalmi bejelentő

A svéd szabadalmi portfolión belül 2013-ban egyértelműen a digitális kommunikáció és a távközlés dominálnak, ezek adják az összes svéd kérelem 29%-át. A többi vezető technológiai terület az EPO szabadalmi bejelentési kérelmek között a közlekedés (autóipar), a mechanikai elemek (ahol az SKF, a Volvo, a Scania, az Alfa Laval és az Öhlins Racing nyújtotta be a legtöbb kérelmet) és az orvosi technológia voltak (külön-külön az összes svéd kérelem 6%-a).

1 170 kérelmével az Ericsson bizonyult a legaktívabb svéd szabadalmi kérelmezőnek. Az SKF (210) lett a második, őt követte a Volvo (185), az Electrolux (142), a Scania (127) és a Sandvik (106).

Öt európai vállalat az első tíz között, vezet a Samsung

Az EPO-hoz a legtöbb kérelmet ismét a Samsung (2 833 kérelem), a Siemens (1 974) és a Philips (1 839) nyújtotta be. Három másik európai vállalat, a BASF (5. helyezett), a Robert Bosch (6.) és az Ericsson (10.) is az első tíz közé került, messze megelőzve Ázsiát (3 vállalat) és az USA-t (2 vállalat).

image006

Az EPO-hoz szabadalmi kérelmet benyújtók 65,5%-a nagyvállalat, 29%-a KKV és egyéni feltaláló, 5,5%-a pedig egyetem és állami kutatóintézet volt.

 

Megosztás