Robotok lepik el a Kutatók Éjszakáját

Több száz, a közönség által készített robot fog egy több mint húsz négyzetméteres vásznon egyszerre mozogni és rajzolni, hogy megszülethessen a világrekorder firka.

Az Ericsson, mint a Kutatók Éjszakája programsorozat legnagyobb vállalati partnere minden évben valami nagy dobással készül az eseménysorozatra. A vállalat idén hagyományteremtő szándékkal indítja útjára az Ericsson Roboskicc Challenge-et, aminek lényege, hogy lehetőleg újrahasznosított anyagokból a lehető legkülönlegesebb, legérdekesebb és legváltozatosabb rajzoló robotok  – „Roboskiccek” –  készüljenek el a Kutatók Éjszakájára, melyeket szeptember 25-én este 19 órakor ráengednek a világ legnagyobb, rajzoló robotjainak kialakított rajzvásznára.

Az eseményen, melyen bárki elindulhat sajátkészítésű szerkentyűjével, a tavalyi Ericsson hangtani kísérlethez hasonlóan idén is rekord dől majd, egy  több mint húsz négyzetméteres vásznon több száz robotocska fog mozogni és rajzolni.

Elindulhat minden olyan szerkezet, mely nagyrészt hulladékok felhasználásával készült – előny, ha a motor és a mechanika is régi eszközökből kerül ki, hiszen az eseménynek az is célja, hogy felhívja a figyelmet az elektronikai hulladékok csökkentésének fontosságára.

Az eseményre minden korosztály nevezéseit várja az Ericsson, így akár óvodásokét és kisiskolásokét is, a nagyobbaknak szánt Roboskicc Network kategóriába viszont már olyan robotoknak kell készülnie, melyek a svéd vállalat profiljához illően hálózatba kapcsoltak, kommunikálnak is a környezetükkel (pl. kikerülnek más robotokat működés közben, felismerik és elkerülik a pálya szegélyét, mobiltelefonos kapcsolatot létesítenek a „gazdájukkal”, stb.).

Az Ericsson és partnerei minden segítséget megadnak a robotok elkészítéséhez. A szervezők több városban és időpontban workshopokat tartanak, ahol minden érdeklődőnek megmutatják hogyan kell firkarobotot építeni hozott, illetve a helyszínen lévő anyagokból. Az Ericsson Roboskicc Challenge fő szakmai támogatója, a szertar.com videoblog oldalon pedig oktatóvideók lesznek elérhetők. Végül, de nem utolsó sorban a helyszínen is lehetőség lesz a robotok összeszerelésére.

A versenyfelhívás és a Robosklicc Challenge részletes leírása a www.facebook.com/EricssonMagyarorszag oldalon érhető el.

Itt pedig minden érdeklődő megnézheti, hogyan is kell egy ilyen robotot csinálni:

Az Ericsson Magyarország, az információs és kommunikációs technológiai iparág egyik legnagyobb hazai foglalkoztatójaként évek óta nagy hangsúlyt fektet a természettudományos tárgyak, a matematika és a fizika népszerűsítésére. A cél, hogy az amúgy sokaknak fejtörést okozó tárgyak izgalmas, érdekes, játékos oldalával is megismertesse a fiatalokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .