BlogzineHazai pályaPiaci füles

Bréking: újabb Jeremie II. infók

Értesüléseink szerint most már tényleg napokon belül (a jövő héten) megszületik a Jeremie II. kiírása. A HVG.hu szerint az OTP bankvezér Csányi Sándor magáncége már kockatőke alapkezelőt is alapított erre!

Úgy tudjuk, megvan az EU-s jóváhagyás, így pár napon belül most már valóban közzéteszik a Jeremie II. pályázatokat.

A hírek szerint a 4 milliárdos állami alapról szóló határozat már megszületett, a jövő héten pedig nyilvánosak lesznek a pályázatok.

(Reméljük legalábbis.)

 

Ide kapcsolódó HVG-s hír, hogykockázati tőkealap-kezelő céget alapított az OTP első emberének, Csányi Sándornak a vállalkozása. A Bonitás 2002 nevű társaság Jeremie-pénzeket közvetíthet majd kkv-k számára.

A Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő, a bankár magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 5 millió forinttal megalapította a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t. A kockázati tőkealap-kezelő cég a HVG értesülései szerint arra jött létre, hogy elinduljon az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. által majdan kiírandó pályázaton (HVG, 2012. május 19.), amelynek nyertesei az EU által a Jeremie-program keretében elérhetővé tett kockázati tőkét magánpénzekkel kiegészítve közvetíthetik kis- és középvállalkozásokhoz.

Az MV már tavaly novemberben meghirdette, pályázatot ír ki további 28,5 milliárd forint kihelyezésére, amit a kiválasztott alapkezelőknek 2015 végéig kellene odaítélniük. Igaz, a pályázati feltételekről szóló, idén januári társadalmi egyeztetés óta nagy a csend, pedig tavaly novemberben még azzal kecsegtetett az MV, hogy 2012 első negyedében már pályázni lehet a két, újonnan elindítandó kockázatitőke-alap pénzeire. Úgy tudni, az a késlekedés oka, hogy az EU vonakodik áldását adni a második kockázatitőke-programra.

Az új céget Kvancz Gábor, a közvetve szintén Csányi tulajdonában lévő, a bankár agárportfólióját kezelő Bonafarm Zrt. kontrolling igazgatója, Matskási István, a Bonafarm gazdasági igazgatója, valamint Németh László Ákos, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt. felügyelőbizottságának tagja képviseli.

Megosztás

One thought on “Bréking: újabb Jeremie II. infók

  • Nagy kérdés, hogy milyen feltételekkel juthatnak majd pénzhez a cégek – és ebbe a kérdéskörbe tartozik az is, hogy a korábban lebegtetett magvető és növekedési konstrukcióból melyikre mennyi jut majd ebből a 4 Mrd-ból.

Comments are closed.