BlogzineHazai pályaKutatásMobiltechRiportok

Egyetem közeli vállalkozások – Debrecen

Sorozatunkban a hazai egyetemek tudástranszfer szervezeteit vesszük sorra. Ezeknek köszönhetően egyre több diák, oktató és kutató vág bele spin-off cégek alapításába, és aktívabbá válnak a nagyobb vállalatokkal is a kutatási kapcsolatok. Harmadik riportunkban a Debreceni Tudományegyetemet mutatjuk be.

Több sikeres spin-off vállalkozással is büszkélkedhet az egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Irodája. A legtöbben talán a Civisfit Zrt. csökkentetett szénhidráttartalmú termékeivel találkozhatnak, amit több élelmiszerláncnál is megvásárolhatnak Starlight Food márkanéven. Néhány olyan spin-off cég is van az egyetem környezetében, ahol hamarosan várható egy-egy nagyobb tőkebefektetés. Ilyen például a nanoszelén tartalmú élelmiszereket fejlesztő Bionanoferm Kft., vagy a komplex genomikai szolgáltatásokat nyújtó UD-Genomed Medical Genomic Technologies Kft.

Debrecenben  2005-ben alakult az első trudástranszfer szervezet, fenntartását a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (ma már Nemzeti Innovációs Hivatal), majd európai uniós források bevonásával finanszírozzák, jelenleg 2013-ig biztosított a működés fedezete. Nem csak a külső partnerek felé lehet hasznos egy ilyen központ: a 2000-ben lezajlott egyetemi integrációt követően számos új kutatócsoport formálódott több tudományterület összekapcsolásával. Így találtak egymásra szilárdtest fizikusok és ortopédusok, és az egri Sanatmetal Kft. számára fejlesztettek ki új típusú protéziseket, amit a magyar vállalkozás gyártani is kezdett.

Az egyetem saját eszközeivel ösztönzi a kutatókat spin-off vállalkozások alapítására és támogatja az intézményből induló vállalkozásokat. Forrásaik iparjogvédelmi és üzleti tanácsadás nyújtását teszik lehetővé, az ígéretes projektek további finanszírozásához pályázati források vagy szakmai befektetők felkutatásával segítik tovább. Nehézséget okoz, hogy a régióban kevés a tőkeerős vállalkozás. Továbbá a kockázati befektetők számára ingoványos terület a Debreceni Egyetemen mérvadó jelentőségű élettudományi fejlesztés, mely ugyan nagy haszonnal kecsegtet, de hatalmas kockázatot hordoz magában. A tudástranszferrel foglalkozó munkatársak azt tapasztalják, hogy a korai fázisban lévő technológiák óvatosságra intik a befektetőket, akik természetesen a minél érettebb, életképesebb és piac-közelibb lehetőségeket keresik.

A cívisvárosban működő nagyvállalattal is ápol szakmai kapcsolatot az egyetem, ilyen például a Richter Gedeon gyógyszergyár, akivel rendszeresen áttekintik az egyetem kutatási portfolióját – új együttműködési lehetőségek után kutatva. A tíz éve hazánkba települt, mérés- és irányításautomatizálás területén piacvezető amerikai nagyvállalat, a National Instruments is igénybe veszi az egyetem szolgáltatásait. A Debrecenbe 2007 óta jelen lévő, ezer főt foglalkoztató IT Services Hungary Kft. 2011 óta már kihelyezett tanszéket is működtet az informatikai karon.

Megosztás