30 ezren indítanak új vállalkozást a hétvégén

Startup Weekend az Ericssonban: november 21-23. között világszerte több mint 250 városban közel 30.000 ember teszi próbára magát a Global Startup Battle rendezvénysorozat keretében, hogy megtapasztalja: milyen érzés vállalkozóként belevágni egy új termék vagy szolgáltatás megalkotásába és beindításába.

Budapest 2012 óta idén harmadik alkalommal csatlakozik a világ legnagyszabásúbb startup versenyéhez, ahol évről évre egyre jobban szerepelnek a magyar résztvevők. 2012-ben a zsűri által legjobbnak választott budapesti csapat, a Sopreso képviselte az országot, tavaly pedig az ARYS és az Opp.io projektek szerpeltek a nemzetközi mezőnyben, ahol az utóbbi több mint 400 csapat közül jutott be a legjobb 15 közé.

Global Startup BattleAz idei Startup Weekendre 100 kreatív és vállalkozó kedvű fejlesztőt, designert és marketingest várnak a szervezők, hogy “egymással új csapatokat alakítva jussanak el egy-egy startup ötlettől a termék vagy szolgáltatás beindításáig mindössze 54 óra alatt” – nyilatkozta Bakó Zsolt, a Colabs Startup Center alapítója és a budapesti esemény főszervezője.

Global Startup Battle2

A csapatok nem csak az idővel, de egymással is versenyeznek, ami egy olyan intenzív és inspiráló légkört hoz létre amiben nem létezik lehetetlen. A Startup Weekendek egyik legfontosabb eleme, hogy tapsztalt szakemberek és vállalkozók mentorként segítik a résztvevőket a hétvégi munkában, hogy a rövid idő alatt a lehető legtöbbet tudják kihozni projektjeikből. Idén először 3D nyomtatók és 3D szkenerek is a csapatok rendelkezésére állnak a FabLab Budapest jóvoltából, hogy a kézzelfogható termékötletek prototípusainak legyártása se jelentsen akadályt a hétvége során.

Az esemény védjegyévé váló laza légkör és szigorú időkeret kombinációjának legfőbb célja, hogy a különböző területekről érkező résztvevők számára közös platformot hozzon létre a szakmai ismerkedésre és a kreatív alkotásra. Hogy ez bizonyos esetekben mennyire jól sikerül, azt azon csapatok példái bizonyítják a legjobban, amelyek a rendezvényt követően valódi vállalkozássá alakulva folytatják a munkát. Ilyen startup például a “Sopreso, amely a DayOne Capitaltól kapott befektetést, a Codie (ex-RoboPhone) ahova az iCatapult szállt be tőkével, vagy az Opp.io ahol a Traction Tribe biztosította a kezdeti befektetést” – sorolja az eddigi legígéretesebb Startup Weekend-es projekteket Bakó Zsolt, főszervező.

Idén az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési központja fogadja be a Startup Weekendet, amely a vállalat konferencia központjában zajlik. De az Ericsson nemcsak helyszínnel, hanem szakmai munkával, témával, mentorokkal (a kutatás-fejlesztés és az üzleti területről), a zsűriben való részvétellel, valamint ericssonos díjjal is támogatja a megmérettetést.

Az Ericsson az ötödik legnagyobb szoftvercég a világon, amely innovációs tevékenységébe a működés folyamatainak legújabb módszereit például a startup-szerű működést is beépíti. Egy-egy ötletre belső, tulajdonképpen startupként működő önálló részleget hoznak létre és ennek mentén áll össze az erőforrás és az ötlet üzleti potenciáljának sokszempontú vizsgálata. Emellett színes innovációs folyamatok (versenyek, fórumok, online felületek, vagy akár innovációs garázs) és kreatív munkahelyi környezet is segíti az ötletek megszületését.

Az Ericsson vallja, hogy egy vállalat K+F Központja csak akkor lehet hosszú távon sikeres, ha bekapcsolódik a helyi innovációs ökoszisztémába. Ez az innovatív közeg – amit az Ericssonnal együtt a különböző egyetemi műhelyek, kis-, közepes, valamint nagy, a termékfejlesztés különböző fázisaiban lévő vállalkozások összessége alkot – biztosítja azt, hogy a hazai tehetséges, újító szellemiségű fiatalok és tapasztalt, kiváló szakemberek csapata folyamatosan megtalálja az érdeklődésének, alkotó kedvének megfelelő kihívást, de ez abban is segíthet, hogy külföldi befektetőket vonzzon az országba.

„Az Ericssonnak stratégiailag fontos a felhő-informatikához kapcsolódó infrastruktúra, valamint az ehhez kapcsolódó programozható, SW által definiált hálózati megoldások fejlesztése. Ezen hálózatok az applikációk, felhasználók által paraméterezhetőek lesznek, ezzel lehetővé téve újszerű szolgáltatások és rugalmas hálózati megoldások bevezetését. A cég számára fontos egy aktív, együttműködő, applikáció fejlesztő ökoszisztéma létrehozása ezen új megoldások körül, beleértve az OTT szereplőket is, akikkel az Ericsson már ma is intenzíven működik együtt.”- mondta Beskid Vilmos az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatója.

Az Ericsson világvezető megoldásszállító a kommunikációs technológiák és szolgáltatások piacán. A hálózatba kapcsolt társadalom kialakulását olyan hatékony, valós idejű technológiákkal támogatjuk, melyek segítenek, hogy szabadabban tanuljunk, dolgozzunk és éljük életünket a világ minden fenntartható társadalmában.

Vállalatunk infokommunikációs technológiákat, szoftvereket és komplett infrastruktúrákat kínál a távközlési hálózatüzemeltetők és más iparágak szereplői számára. Napjainkban a világ mobilforgalmának 40 százalékát Ericsson hálózatokon keresztül bonyolítják, ügyfeleink több mint 2,5 milliárd előfizetést szolgálnak ki infrastruktúránk segítségével.

Több mint 110 ezren foglakozunk az ügyfeleinkkel, több mint 180 országban. Az 1876-ban alapított Ericsson székhelye a svédországi Stockholmban van. A vállalat bevétele 2012-ben 227,8 milliárd svéd korona (33,8 milliárd dollár) volt. Az Ericsson részvényeit a stockholmi NASDAQ OMX és a new york-i NASDAQ értéktőzsdéken jegyzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .