Blogzine

iCatapult: Ugrásra kész Gazellák

11 innovatív magyar KKV indulását segítette az iCatapult a Gazella program keretében.

 Az iCatapult az idén több mint 100 innovatív ötletet vizsgált meg és 18 céggel kezdeményezett szerződés tárgyalást. Ezek közül a „Startup_13” program keretében szeptemberig 7 cég 12 pályázatát adta be. Az év végéig pedig további 4 cég 6 pályázatát készül beadni. Vagyis 2015-ben az iCatapult mentorálásával összesen 11 cég 18 pályázata szerezhet támogatást a Gazella programból a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal jóvoltából.

 „A Gazella program egy olyan, hiánypótló finanszírozási forma, amely éppen a legkritikusabb kezdeti szakaszban – a prototípus elkészítése, a termékfejlesztés szakaszában – biztosít támogatást a magyar KKV-k számára. 2015-ben rengeteg olyan ötlettel, fejlesztővel, projekttel találkoztunk, amely érdemes a támogatásra, ilyen például egyebek mellett a képáruház.hu vagy a Findlost24 alkalmazás. Jobbnál-jobb projekteket találtunk több startup stúdióval – mint például a Drukka Startup Factory vagy a Dolphio Technologies – együttműködve. Az első lépések finanszírozásával és szakértő üzleti háttér biztosításával ezek a cégek a világpiacon is sikeres termékeket képesek előállítani.” – mondta Berta Zsolt, az iCatapult vezérigazgatója.

A magyarországi fejlesztők számára a nemzetközi versenyben való részvételt a NKIH gyors és rugalmas együttműködése biztosította, amelynek eredményeként egyre több fiatal magyar ötletgazda, csapat és cég lehet jelen találmányaival a nemzetközi befektetők előtt.

Az iCatapult által inkubált startupokban közös, hogy valamennyien szoftver alapú fejlesztéssel foglalkoznak, melyek között van például üzleti kommunikációs platform, energetikai szoftver ill. a kereskedelmi televíziózás interaktivitását biztosító applikáció alapú megoldás egyaránt.

„Az iCatapult, mint akkreditált inkubátor feladata, hogy mentorálással, nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal a kiválasztott induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsen, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre, valamint alkalmassá válnak további kockázati tőkebefektetésekre. Az elmúlt évek sikerei bizonyítják, hogy a startupok inkubálásához megvan a szakértelmünk, tapasztalatunk, kapcsolatrendszerünk. Ezt tökéletesen kiegészíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal fejlesztési szándéka, és a lehetőség, amelyet a Gazella program keretein belül biztosít” tette hozzá Berta Zsolt.

A szegedi székhelyű Budapesten coworking irodát működtető iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. 60 millió Ft-os támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Gazella” programjának keretében meghirdetett „Technológiai startup ökoszisztéma építése” elnevezésű pályázatán. A pályázat célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményeken alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása.

Az iCatapult Zrt.-t többségi tulajdonosa egyébként a Primus III. Kockázati Tőkealap. Az akcelerátor és üzletfejlesztő társaság 2012-ben alakult és elsődleges célja, hogy innovatív kelet-európai technológiákat segítsen eljuttatni a globális piacra.  Az iCatapult 2013 óta az Akkreditált Inkubátor cím birtokosa, 2014-ben pedig megnyerte a Central European Startup Awards – Best Service Provider of the Year díjat.

Megosztás