Blogzine

Robottervezők és okos gyárak fejlesztői az Ipar 4.0 projekttalálkozón Budapesten

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és az Európai Bizottság közös szervezésében szeptember 20-án a visegrádi országok kis-és középvállalkozásainak, ipari vállalatainak és kutatóintézeteinek Ipar 4.0 típusú együttműködését, konzorciumépítését és közös projekttervezését ösztönző kétnapos konferencia és workshop kezdődött Budapesten.

A Central European Cooperation for Industry 4.0 című rendezvény 14 országból regisztrált résztvevőinek legérdekesebb konferenciatémái az emberek és robotok együttműködéséről, az okos gyárak adatkezeléséről és folyamattervezéséről szólnak. Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásával újabb ipari gyártási módszereket eredményező fejlesztési projektek budapesti seregszemléjének célja a nemzetközi pályázati programokban való eredményes részvétel ösztönzése.

A hazai vállalkozások és kutatóhelyek akkor maradhatnak versenyképesek, ha erősíteni képesek regionális és globális kapcsolataikat a magas hozzáadott értékű termeléssel összefüggő ipari termelési rendszerek és technológiák fejlesztése terén – hangsúlyozta a rendezvény nyitóeseményén Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

A rendezvényen köszöntőt mondott Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, valamint Vittoria Alliata di Villafranca, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának strukturális alapokért felelős vezetője.

Az NKFI Hivatal elnöke felhívta a figyelmet, hogy a Visegrádi Csoport 2017-18-as magyar elnöksége alatt a tagországok vállalkozásai, kutatóhelyei közös projektjeinek, konzorciumainak ösztönzése az egyik legfontosabb törekvés, és hazánk ezt az irányt az ipar 4.0 területén is folytatni kívánja. Pálinkás József hozzátette, hogy a budapesti rendezvény kapcsolatépítési platform, amelynek célja hozzájárulni a régió országaiból származó vállalkozások és kutatóhelyek sikeres szerepléséhez a nemzetközi pályázati programokban. Az NKFI Hivatalt ezen törekvésében az Európai Bizottság Horizont 2020 innovációs pályázati keretprogramjáról 2017 nyarán megjelent jelentés is megerősítette, amely szerint a nyertes pályázatokban résztvevő szervezeteknek mindössze 8,5%-a származik EU13 országból, amelyek a támogatások 4,4%-át nyerik el.

A rendezvényen John Cleuren, az Európai Bizottság gyártástechnológiai programokért felelős szakértője előadást tart a Horizont 2020 keretprogram 2018-2020-as időszakra vonatkozó, várhatóan 2017 őszén megjelenő felhívásairól, amelyek tervezett keretösszege eléri az 1,6 milliárd eurót.

A konzorciumépítő rendezvényen résztvevő mintegy 100 szervezet között kiegyensúlyozott az innovatív vállalkozások és a kutatóhelyek aránya, amelyek többek között az okos termelési rendszerek, az intelligens minőségbiztosítási rendszerek, a virtuális valóságra épülő szimulációs technológiák, valamint a kiberbiztonság és a felhőszolgáltatások területén terveznek új projekteket. A rendezvény a finanszírozási és kapcsolatépítési lehetőségek bemutatásán túl a konkrét projekt-ötletek bemutatására és pályázati együttműködések elindítására is teret biztosít a közép-európai régió vállalkozásai és kutatási intézményei számára.

Megosztás