Blogzine

FHB helyett Takarék

Az FHB Kereskedelmi Bank 2018. április 16-ától Takarék Kereskedelmi Bank Zrt., az FHB Jelzálogbank pedig a tervek szerint 2018. június 25-étől Takarék Jelzálogbank Nyrt. néven folytatja tevékenységét. Az FHB név- és arculatváltása szerves részét képezi annak a folyamatnak, amely 2015-ben indult el, és amelynek révén az FHB teljes mértékben integrálódik a Takarék Csoportba. Amely ettől kezdve egyszerre képviseli a takarék szektor hagyományos értékeit a csatlakozó bankok korszerű és innovatív piaci értékeivel, így mindkét bankcsoport és azok ügyfelei is jól járnak.

A név- és arculatváltást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte. A kereskedelmi bank új nevéről a hitelintézet igazgatósága már döntött, a jelzálogbank átnevezéséről szóló végső döntést az FHB Jelzálogbank Nyrt. április 27-ére összehívott közgyűlése hozza meg.
A takarékok 2017. június 27-én elfogadott stratégiája szerint a Takarék Csoport központi banki funkciói a Takarékbankhoz kerülnek, a Csoport kereskedelmi banki feladatait a Takarék Kereskedelmi Bank látja el, míg a Takarék Jelzálogbank letisztult jelzálogbanki tevékenységet végez. A fenti célkitűzéseknek megfelelően a Kereskedelmi Bank a Takarék Csoport zászlóshajójává válik, a Jelzálogbank pedig az ország második legnagyobb jelzálogbankjaként működhet tovább.

Az integráció révén a Takarék Csoport egyesíti magában a két bankcsoport piaci előnyeit. Egyrészről képviseli a takarék szektor olyan hagyományos értékeit, mint a könnyű elérhetőség, a helyi sajátosságok, igények és az ügyfelek alapos ismerete, illetve az odafigyelés, a gondoskodás, valamint a helyi fejlesztések finanszírozása. Másrészről magában foglalja a csatlakozó bankok olyan fontos tulajdonságait, mint a korszerű működés, valamint az innovatív termékek és megoldások alkalmazása.

Az FHB integrálódása révén csaknem másfélszeresére nő a Takarék Csoport fővárosi fiókjainak száma, emellett jelentős know-how is érkezik az integrációba. Az FHB integrálódása versenyképes pozíciót biztosít a Takarék Csoport egészének, hiszen a takarékok egyik prioritása a lakás/otthonteremtés támogatása versenyképes pénzügyi termékekkel, amelynek terén az FHB hagyományosan erős piaci pozíciókkal rendelkezik. Az FHB Jelzálogbank csatlakozása révén emellett a takarékok számára elérhetővé vált a „saját” jelzálog-hitelintézet, mely a jelzáloghitelezési tevékenységet erősen tudja támogatni.

A névváltással kapcsolatban az ügyfeleknek semmilyen tennivalójuk nincs, arról folyamatosan kapnak értesítést.
A név- és arculatváltással pont kerül arra a folyamatra, amelynek révén létrejött Magyarország egyik legerősebb, legdinamikusabban fejlődő pénzügyi csoportja, a Takarék Csoport. Csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérleg főösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján a Takarék Csoport Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó intézménye.

Az FHB csatlakozásával a bankcsoport részesévé vált a takarékok Garanciaközösségének is, így az itt elhelyezett megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap védőernyőjén túl, azt kiegészítve, már a Takarékok Garanciaközössége is védi. Ennek révén a korábbi FHB-ban elhelyezett betétek minden eddiginél nagyobb biztonságot élveznek. Az FHB integrálódása a Takarék Csoportba szervesen illeszkedik a magyar hitelintézeti szektor MNB által is szorgalmazott konszolidációs folyamatába, egyben elősegíti a gazdasági növekedést támogató prudens vállalati hitelezést.
Az FHB weboldala a névváltással kapcsolatos átállás miatt 2018. április 14-15-én nem lesz elérhető, a Netbank pedig 2018. április 15-én 19.00 óra és hajnali 2,00 óráig között frissül majd. A fiókhálózat, illetve az ATM hálózat külső, homlokzati feliratainak valamint a belső ügyfélhívó lecserélése 2018. április 13-án pénteken, fiókzárás után kezdődnek meg, és a tervek szerint április végéig az összes kirendeltség esetében megtörténik.

Megosztás