Blogzine

Ketyeg az óra

Már csak két hétig, február 28-ig lehet beadni a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében elnevezésű pályázatot.
A Via Credit szerint idén ez az utolsó GINOP-os K+F pályázat, ezt követően a hiánypótló pályázatot várhatóan bezárják.
A programon belül kis- közepes- és nagyvállalkozások kérhetnek innovatív fejlesztéseikre 25 milliótól 500 millióig támogatást.
Újdonság, hogy a pályázat számos könnyítést tartalmaz a mikro- és kisvállalkozásoknak – így ők nagyobb eséllyel pályázhatnak.

A felhívást ugyan több mint kettő éve el lehet érni, ez idő alatt viszont nem sikerült még a konvergencia régióban (Pest megyén kívül) működő vállalkozásoknak a felkínált 109 milliárdos keretösszeget lejegyezni. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint ennek az lehet az oka, hogy a pályázatba bekerült számos fék, ami nehezített pályára állította a jelentkezőket, de az utóbbi időben történt módosítások miatt a kisebb méretű vállalkozások is megtalálják már a számításukat. Emiatt élénkül a pályázói kedv, több lehet a támogatott cég, illetve jelenleg nincs másik elérhető hasonló pályázat.

A támogatás legkisebb összegét 25 millió forintra csökkentette a kiíró, így már a kisebb néhány fős mikró vállalkozások is el tudnak indulni.

Nehezített pálya számos könnyítéssel

A tervbe vett projektben a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre vagy alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket. A könnyítésnek köszönhetően viszont már 4-5 fős kisvállalkozások is támogatáshoz tudnak jutni.

A korábbi pályázatokkal szemben az elnyerhető támogatás mértéke a nagyobb méretű vállalatok számára jelent hátrányt. Korábban egy közepes vagy nagyvállalat akár 50-60 százalékos támogatást is kaphatott, most ez 35-45 százalékra csökken. A mikro- és kisvállalkozások számára azonban még mindig elérhető akár az 55%-os támogatási intenzitás, így 100 forintból 55-öt kapnak vissza, a pályázat főleg nekik kedvez.

A pályázat másik különlegessége, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódik egy kedvező kamatozású kölcsön, amit kötelező felvenni. A kamat két százalék, ennek köszönhetően a tőkehiányos cégek már 10% önerővel is tudnak indulni.

„A számos korlátozás és buktató mellett ez egy remek pályázási lehetőség, és talán idén az utolsó olyan GINOP-os pályázat, ahol a kisebb méretű cégek jelentős támogatáshoz tudnak jutni.” – véli a Via Credit szakértője.

Megosztás