Blogzine

Csökken a kockázati tőkebefektetők optimizmusa?

A kockázati tőke piac szerény várakozásokkal tekint 2019-re, az elmúlt évek optimizmusa múlni látszik. Hosszú idő óta először, a szakértők csaknem fele (48%) csökkenést vár a magántőke bevonásos fúziók és felvásárlások (M&A) számában, míg csupán harmaduk (31%) látja úgy, hogy folytatódni fog a növekedés. A geopolitikai kockázatokkal kapcsolatos aggályok és a gazdasági bizonytalanság a legfőbb okai a pesszimista fordulatnak, állítja a Roland Berger legújabb „European Private Equity Outlook 2019” jelentése, amely évente méri fel az európai kockázati tőkepiaci szereplők véleményét.

„Éveken keresztül az optimizmus dominált az európai kockázati tőke szakértők körében végzett felmérésünkben, de idén a pozitív várakozások aránya 20 százalékponttal csökkent 2018-hoz képest,” jelentette ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere. „Egyértelmű előjelei vannak egy lehetséges gazdasági visszaesésnek Európában, és a geopolitikai helyzet is tompítja a piaci várakozásokat, főleg a kereskedelmi háborúk és a Brexit-tárgyalások körüli bizonytalanság miatt.”

Mindezek mellett, jelentős regionális különbségek is tapasztalhatók: Spanyolországban, Portugáliában, Skandináviában, valamint a Németország/Ausztria/Svájc piacon a szakemberek szerint pozitív piaci fejlemények várhatóak 2019-ben, míg a Brexit körüli nehézségek az Egyesült Királyságot az utolsó helyre szorították a listán. Szintén csökkentek a várakozások Olaszország, Görögország és Franciaország tekintetében, elsősorban a romló gazdasági teljesítmény miatt.

Nincs változás a vonzó iparágakban
Nem történt változás a kockázati tőkebefektetők részéről legvonzóbbnak tekintett iparágakban: továbbra is a gyógyszeripar-egészségügy (72%), technológia-média (70%) és az üzleti és logisztikai szolgáltatás (65%) szektort nevezték meg legnagyobb arányban, ezeken a területeken a legvalószínűbb, hogy nagy számú M&A tranzakció fog létrejönni. A kockázati tőke számára a legkevésbé vonzó iparág az építőipar, mely csak 7 százalékot ért el, 11 százalékponttal kevesebbet, mint tavaly. A felvásárlási célpontok méretét tekintve sem változott a helyzet: „Továbbra is a kis- és középvállalatok a legígéretesebb célpontok,” mondta Schannen Frigyes, hozzátéve, hogy a legtöbb szakértő szerint nem várható sok nagyméretű tranzakció az elkövetkező évben.

A kockázatitőke-befektetők 2019-ben kiemelt hangsúlyt fognak helyezni a portfóliócégeik fejlesztésére: a megkérdezettek 32 százaléka (10 százalékponttal több, mint 2018-ben) jelölte ezt meg, mint elsőrendű prioritás. „Figyelembe véve a jelenleg tapasztalható sok bizonytalanságot, a szakemberek most jobban koncentrálnak arra, hogy portfóliójukat ellenállóvá tegyék a gazdasági változásoknak,” magyarázta Schannen Frigyes. „A magántőke befektetők szintén keresik a lehetőségeket kiegészítő, add-on akvizíciók végrehajtására, valamint, hogy növeljék a jelenlétüket a digitalizáció/ipar 4.0 területen, és ezáltal javítsák portfoliójuk minőségét és teremtsenek értéket 2019-ben is.”

A megkérdezett szakértők túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy jelenleg túl magasak a vállalatértékelési szorzók, ezért kismértékű csökkenést várnak ezen a téren. „Továbbra is az alacsony kamatkörnyezet dominál, de a manapság tapasztalható rengeteg piaci bizonytalanság nemsokára visszatükröződhet a cégértékszámításokban is.” mutatott rá Schannen Frigyes.

Csökkenő versenynyomás a kínai befektetők részéről
Egy jelentős fejlemény, amivel mostanában több iparág – nem csak a kockázatitőke-befektetők –szembesült, az a kínai befektetők megjelenése és európai piacszerzési törekvése. A Roland Berger kutatása azt jelzi, hogy az M&A piacion normalizálódni látszik a helyzet: míg 2018-ban a kérdezettek 42 százaléka mondta, hogy erősödő versenyt vár a kínai szakmai és pénzügyi befektetők részéről, idén csak a válaszadók 28 százaléka mondta ugyanezt.

„A szakértők többsége úgy látja, hogy a Kína felől érkező verseny szintje stabilizálódott,” mondta Schannen Frigyes. „Egyrészről azt látjuk, hogy a kínai befektetők egyre szelektívebbek lesznek és már nem lőnek minden iparágra egyszerre, másrészről pedig mostanában az európai kormányok maguk is több korlátot állítottak a terjeszkedésük elé.”

Megosztás