BlogzineHazai pályaPiaci füles

Exkluzív interjú az EIT Digital budapesti csomópontjának igazgatójával, Gulyás Lászlóval.

EIT Digital Európa legnagyobb digitális innovációs közössége, ennek lehet részese az, aki benevez új pályázataik valamelyikére, és ennek révén nem csak befektetést, támogatást, de igen fontos nemzetközi ügyfeleket is nyerhet! Ma egy fontos pitch eseményük lesz, amelyen prezentálhatók az ötletek – hívja fel a figyelmet az Insiderblog.hu számára adott interjúban az EIT Digital budapesti csomópontjának igazgatója, Gulyás László.

– Mi az EIT Digital fő küldetése?
– Az EIT Digital Európa legnagyobb digitális innovációs közössége: egy olyan erős digitális Európáért dolgozunk, amely befogadó, igazságos és fenntartható körülményeket biztosít. Hosszú távú, 10 évre vetített jövőképünk középpontjában az áll, hogy partnereinkkel közösen segítsük visszaszerezni Európa korábbi helyét a világ 50 legnagyobb digitális vállalatának listáján. Vagyis, biztosak akarunk lenni abban, hogy az európai digitális innovációkat és a K+F eredményeket az európai szereplők hozzák kereskedelmi forgalomba.

– Mit tesznek ezért?

– Ennek érdekében segítjük az új deeptech vállalkozások létrehozását és támogatjuk a meglévő vállalatokat a továbblépésben, fejlődésben. Együtt dolgozunk az alapító csapatokkal és az olyan vállalatokkal, amelyek készen állnak az új innovatív cégek létrehozására, valamint olyan szervezetekkel, amelyek érdekeltek az együttműködésben és képesek lehetnek támogatni az innovatív vállalatok következő generációjának fellendítését. A vállalkozások létrehozása és ösztönzése mellett azon is dolgozunk, hogy megfelelő tehetségeket képezzünk számukra. Számos olyan képzési programot kínálunk — mesterképzésben, doktori és szakmai továbbképzések szintjén –, amelyek a legmodernebb technológiai ismereteket olyan soft-skillekkel ötvözik, , amelyek szükségesek az innovációhoz, a vállalkozáshoz és a cégépítéshez.

– Milyen jellegű az EIT, kik a tagjai?

– Az EIT Digital egy nonprofit szövetség, amely jelenleg több mint 350 tagszervezettel rendelkezik egész Európában. Tagjaink elsősorban vállalkozások – nagyobbak és kisebbek vegyesen — , válogatott egyetemek és kutatási szervezetek. A piacra lépéshez szükséges „utolsó lépésre”, összpontosítunk segítve a korábbi K+F eredmények üzleti hasznosítását.

– Hogyan változott ez a küldetés a járvány hatására?

– A kezdetektől fogva, több mint 10 éve digitális szervezet vagyunk. Küldetésünk nem változott, de fontosságát ma már sokkal szélesebb körben ismerik el. Természetesen alkalmazkodtunk az új körülményekhez, de ez meglehetősen simán ment. Speciális programokat indítottunk tavaly a járvány sajátos kihívásainak kezelésére. Segítettünk több vállalkozás létrehozásában, innovatív megoldásokkal reagáltunk a COVID-19 jelentette kihívásokra. Kiemelném önkéntes használaton alapuló kapcsolat-feltérképező megoldásunkat, amely apró fizikai eszközök (tokenek) segítségével nyújt anonimeszközt a járványterjedés korlátozására.

– Melyek a jelenlegi programok fő stratégiai céljai?

– Arra törekszünk, hogy nagy növekedési potenciállal rendelkező deeptech vállalkozásokat hozzunk létre és ösztönözzünk az azokba történő – akár közös — befektetést. Ezért olyan partnereket is keresünk, akik velünk együtt szeretnének befektetni ezekbe a vállalatokba.

– Milyen vállalatokat, projekteket céloznak a programok?

– Az Innovation Factory május 12-ig áll nyitva az innovatív csapatok és vállalatok előtt. Tehát, ha valakiknek van valamilyen digitális vállalkozással kapcsolatos ötlete vagy cégét nemzetközi szinten szeretné fejleszteni, befektetéseket vagy nemzetközi partnereket keres a növekedéshez, ez kiváló lehetőség a számára. Az együttműködésben hiszünk. Olyan projekteket finanszírozunk, amelyekben a partnerek együttműködnek, kiegészítik egymást. Például egy új vállalkozás és az első induló ügyfél együttműködését segítjük. Vagy segítünk például egy deeptech cégnek kapcsolatot és értékesítési partnert, csatornát találni az egyik nagy európai piachoz. Fontos, hogy aktívan segítsük az ilyen partneri kapcsolatok létrehozását. Ez jelenti az igazi közösségi erőt! Ezért arra biztatok minden csapatot vagy szervezetet, hogy lépjen kapcsolatba velünk. Segíthetünk megtalálni a megfelelő nemzetközi partnert.

– Más is beszállhat egy támogatott projektbe?

– Igen, minden befektetési fázis nyitott a társbefektetők előtt. Abban a helyzetben vagyunk, hogy több száz kiváló deeptech projektközül válogathatunk az Innovation Factory-ban. Kiszűrjük és rangsoroljuk, valamint elérhetővé tesszük őket a korai fázisú befektetések iránt érdeklődők számára. Mindez az ötletek és együttműködési lehetőségek gazdag és színes tárházát kínálja, ahol ráadásul az EIT Digital-lal történő együttműködés révén az egyéni befektetők csökkenteni tudják a kockázatukat. Ezen túlmenően olyan szervezetet működtetünk, amely hatékonyan figyeli és koordinálja a kiválasztott projektek előrehaladását az első, legkritikusabb évben. Ez a befektetők érdekeinek védelmében is értékes szolgáltatás.

Ami most mindemellett nagyon aktuális, hogy lesz egy fontos online eseményünk, amely április 29-én segít a jelentkezőknek a megfelelő partnerek megtalálásában.

– Milyen előnyei vannak a programoknak a nyertesek számára? 

– A legjobb vállalkozások és együttműködő partnerek pénzügyi támogatást is kapnak az EIT Digital részéről. Cserébe az EIT Digital részesedést szerez a vállalkozásban. Az együttműködő partnerek többféle módon járulhatnak hozzá egy-egy projekthez, egyesek saját munkájukkal, mások pénzügyi befektetésekkel. Az adott program befejezését követően az EIT Digital ellenőrzési jogkörökkel nem rendelkező passzív pozíciót tart fenn az adott vállalatban egy későbbi sikeres „exit” céljából.

Megosztás