BlogzineHazai pálya

Hat magyar Közép-Kelet Európa leggyorsabban fejlődő technológiai cégei között

Az Active Vision Kft. lett a leggyorsabban növekvő hazai technológiai vállalat 2011-ben, tartalomkezelő rendszerükkel az online értékesítéseket lehet optimalizálni, ezzel a lista 19. helyére került.Ezt a versenyt 12. alkalommal hirdették meg a régió nyolc országa számára. Hazánk nem teljesített fényesen, hiszen az 50 közé 20 lengyel cég mellett 9 cseh és 6 román is bejutott, míg Magyarországról csupán hat. Az elmúlt öt év alatt elért 6219 százalékos árbevétel-növekedéssel a román internetes repülőjegy-értékesítő, a Vola.ro került a 2011-es közép-európai Deloitte Technology Fast 50 ranglista élére. élére. Ez az első olyan év, amikor román cég nyeri a versenyt, megtörve az elmúlt hét év hagyományát, amikor lengyel cégek kerültek a rangsor élére. A vállalatok átlagos növekedési üteme 1068 százalék volt, ami javulást jelent a 2010-es értékhez képest a válság ellenére is.Hazánkat az idei évben hat vállalat képviseli a listán. Az Active Viosn mellett felkerült még az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala Kft., az informatikai kutatás-fejlesztést és ehhez kapcsolódó tanácsadást nyújtó Dolphio Consulting Kft., a Net Média Zrt. médiavállalkozás, a 3 dimenziós számítógépes technológiák fejlesztésére szakosodott ECON Consulting Kft., valamint a mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft.

A Rising Stars kategória élére a három év alatt elért 2623 százalékos növekedéssel a lengyel biotechnológiai cég, a Selvita S.A. került. Idén egy hazai cég, az újszerű prezentációs megoldásokat fejlesztő Prezi.com Kft. is bekerült a „legjobb újoncok” közé, mégpedig második helyen. Az ő növekedésük is igen tekintélyes, 1380 %-os volt. Eközben a tavalyi Rising Stars győztes, az internetes sportoldalakat üzemeltető cseh LiveSport az idei összesített Fast 50 listán második helyre került. A tavalyi Fast 50 összesített győztese, a Netmedia S.A. nevű lengyel webportál-üzemeltető az idén a verseny Big 5 kategóriájában került az élre, míg egyúttal az összesített listán is bent maradt az első ötben – megszakítás nélkül immár harmadik alkalommal. Az idei Deloitte Fast 50 rangsorban nyolc országból szerepelnek vállalatok -. Bulgária, Csehország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia  – és 19 olyan vállalkozás van, amely elsőként 2011-ben került be a helyezettek közé, így látszik, hogy a válság ellenére is volt lehetőség a növekedésre a technológiai cégeknek.

Az ágazaton belül az egyes iparágakat tekintve elmondható, hogy a szoftveripari (22 cég) és az internetes vállalkozások (21 cég) kerültek az élre. Őket követik a telekommunikációs/hálózatépítési cégek (5 cég), majd a többi szektor képviselői. 2010-hez hasonlóan, a tíz leggyorsabban növekvő vállalat közül hét az internetes cégek közül került ki.

Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. Kutatás-fejlesztési és Állami támogatások üzletágának igazgatója elmondta: A kutatás-fejlesztés jelenlegi állami szabályozásában nincs olyan elem, amely kifejezetten a feltörekvő hazai cégeket támogatná, azonban a pályázati rendszer egyre inkább fókuszál a kis-és közepes vállalatokra és a technológiai cégekre. Az adókedvezmények rendszerében és más jellegű szabályozóknál egyelőre még csak kisebb mértékben van jelen ez a pozitív megkülönböztetés.

A rangsorról:

Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen az összesített Fast 50 ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie. 2006 és 2010 között minden évben legalább 50 000 eurós éves árbevételt kellett produkálnia, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, vagy jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre, továbbá tulajdonosi szerkezetében nem szerepelhetnek stratégiai jelentőségű vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. A győztesek kihirdetése a 2006 és 2010 közötti ötéves időszakban elért százalékos árbevétel-növekedési ütem alapján történik.

Megosztás