BlogzineHazai pályaKutatás

Új K+F központ Budapesten

A Telekom csoporthoz kötődő, 2500 fős IT Services Hungary Kft. 70 új munkahelyet hozott létre azzal, hogy a kutatás és fejlesztési tevékenységét Debrecen után a fővárosra is kiterjesztette. Még az idén több száz, egyetemekről toborzott pályakezdővel bővítenének.

(Devecsai János cikke)
Ilosvai Péter ügyvezető igazgató elmondása szerint a Hajdú-Bihar megyei székhely után azért döntöttek Budapest mellett, mert olyan új területekre kívánnak betörni, amikhez a megfelelő felkészültségű szakembereket itt lehet a legkönnyebben toborozni.

A tervek szerint a most induló projektek fókuszában többek közt a munkaállomások virtualizációja , az üzletmenet folytonosságát biztosító eszközök fejlesztése, valamint a szervezeten belüli és szervezetek közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele lesz. Az új központ létrehozásához a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében 314 millió forintos támogatást nyertek el.

Így néz ki a debreceni központ

A jelenleg 2500 főt foglalkoztató vállalatnál remélik, hogy a beruházással a K+F területén az ország versenyképességét is sikerül fokozni. Jelenleg ugyanis a Deloitte 2011-es tanulmánya szerint a régióban csak a lengyel vállalkozások olyan szűkmarkúak a kutatás-fejlesztéssel – átlagosan a forgalmuk kevesebb mint 0,9 százalékát költik rá –, mint a magyarországi cégek. Csehországban és Horvátországban például ez a mutató három százalék fölötti értéket mutat.
Az IT Services Hungary a már meglévő szolgáltatásaik fejlesztésével a most létrehozott 70 új munkahely mellett még az idén további több százat akar teremteni. Ám mivel a tapasztalatok szerint a pályakezdők tudása sokszor hiányos, a vállalat azzal biztosítja be az utánpótlást, hogy több egyetemen gyakorlatorientált képzéseket szervez.

Emiatt indult el például ebben a hónapban a Miskolci Egyetemen az úgynevezett Train IT kurzus, ami nem informatikai végzettségű, nyelveket beszélő érettségizetteket és diplomásokat készít fel az IT Service debreceni központjában való munkavégzésre.

De szoros kapcsolatokat tartanak fent a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Egyetemmel és a Nyíregyházi Főiskolával is.

Megosztás