BlogzineKülföld

Oroszországból jelentjük: ismerik a magyar startupokat

Az oroszok is bíznak a startup vállalkozások erejében, az innováció gazdaság-élénkítő hatásában. A Szentpéterváron rendezett nemzetközi gazdasági fórumon egyetlen magyar résztvevő képviselte a hazai vállalkozói szférát: Szabó Balázs. Szerinte egyre jobbak a magyar startupok nemzetközi esélyei, sőt októberben Londonban is bemutatkozhatnak.

Június végén zajlott le a St. Petersburg International Economic Forum, amely az Orosz Föderáció szervezésében jött létre azzal a céllal, hogy az Oroszországról alkotott nemzetközi sztereotípiákkal szembeszálljon és az orosz piacban rejlő potenciál révén az üzleti vérkeringést fokozza az országban.

Az eseményről új, angol nyelvű partner-blogunk is tudósít!

Az eseményen – ahogyan azt Vladimir Putin miniszterelnök is kiemelte beszédében – a startup vállalkozások és az innováció a gazdasági fejlődés motorjaként jelentek meg, megmozgatva a globális innovációs ökoszisztémát. A fórumon vezető multinacionális vállalatok felső vezetői (például a tanácsadó McKinsey, a Phillips, a Sanofi, vagy a Cisco), politikai, diplomáciai szakemberek (többek között Henry Kissinger, Yevgeny Primakov), valamint innovatív vállalkozók jelentek meg (pl. Gerard Lopez a Skype, valamint Peter Vesterbacka az Angry Birds alapítója).

A nagy konferencia neves előadói

Az eseményen kiemelt szerepet kaptak a 30 év alatti fiatal vezetők és vállalkozók, aki már a fórumot megelőző napon részt vettek egy kimondottan nekik szóló 1 napos rendezvényen, a Youth International Economic Forum-on. Országunkat Szabó Balázs képviselte, aki a magyar innovációk nemzetközi lehetőségeinek feltérképezését tartja személyes feladatának.

 

„Mind az InVendor, egy startupokat segítő vállalkozás üzletfejlesztési vezetőjeként, mint pedig a Kairos Society hazai elnökeként a magyar innováció nemzetközi elismertségének növelésén dolgozom. A hazai üzleti gondolkodásban egy új irány bontakozik ki a nemzetközi sikertörténetek hatására, amely az önmegvalósításon, a konvencióktól eltérő gondolkodásmódon és a munkahelyek vadászata helyett új munkalehetőségek teremtésében ölt testet. A cél az, hogy a fiatalok számára a vállalkozás indítása egy vonzó karrierút legyen, amely a kreatív munka lehetősége mellett egzisztenciálisan is vonzó perspektíva, makrogazdasági jelentőségét pedig a munkahelyteremtés révén indokolni sem kell.” – fejti ki Szabó Balázs.

 

Peter Vesterbacka az Angry Birds marketing vezetője kiemelte, hogy Finnországban a startup vállalkozások helyzete két évvel ezelőtt nagyon hasonló volt ahhoz, ami jelenleg Magyarországon megfigyelhető.

Ekkor tudatos építkezés kezdődött lentről felfelé, önszerveződő közösségek jelentek meg, valamint a startup tapasztalattal rendelkező vállalkozások elkezdték tudásukat a következő generációnak továbbadni. Ennek eredménye, hogy Finnországban mára pezseg a startup-élet és ezt az állami szektor is teljes erőbedobással támogatja. Ennek kiváló példája, hogy „startup” minisztere is van Finnországnak Alex Stubb személyében. Ezt a pályát célszerű Magyarországnak is bejárni.

Taso Du Val – a nemzetközi fórumon szakértőként megjelent sikeres vállalkozó, az EastLab egyik vezető tanácsadója szerint a magyar startupok ereje az elképesztő mérnöki tudáson alapszik, valamint a termékfejlesztési képességek is kiemelkedőek nemzetközi viszonylatban.

„A nemzetközi sikereket elért vállalkozások jó hírneve miatt a magyar startupok iránti érdeklődés láthatóan megnövekedett” – emelte ki Szabó Balázs.

„Az eseményen megkezdett tárgyalások új tőkebevonási és piacra lépési lehetőségeket hozhatnak majd a magyar innovatív vállalkozások számára az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Oroszország és a skandináv országok közti gazdasági kapcsolatok élénkebb működtetésével”.

A jó hírnév mellett valódi üzleti esélyeket és bemutatkozási lehetőséget jelenthet az idén először megrendezésre kerülő Hungarian Innovation Day.

A 2012. október 16-ai eseményt Londonban tartják, ahol külföldi befektetőkkel ismertetik meg a magyar innovatív vállalkozásokat. Az innovációs napot az InVendor szervezi, Csák János londoni magyar nagykövet, valamint Jonathan Knott magyarországi brit nagykövet védnökségével és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület szakmai támogatásával. A magyar innovációk esélyeit növelő Jeremie 2 programra készülő vállalkozások számára ez az esemény különösen hasznos lehet, hiszen jelenleg London az egyik központja a nemzetközi startup ökoszisztémának.

Megosztás