Blogzine

87 milliós SZTA befektetés fémipari cégbe

Nyíregyházi fémipari cégbe, a Gémtech Kft-be, fektet be több fázisban 87 millió forintot a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA). A döntés CNC innovációt is támogat.

 

A fémipari Gémtech Kft. belföldi- és exportpiacán is növekedni tudott, stabil finanszírozási helyzete pedig biztosíthatja a jövőbeli bővülést is. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 87 millió forint forrással, 24,3 százalékos üzletrészt szerez a társaságban, amelyet a tulajdonos a tervek szerint 2015 végéig vissza is vásárol.

A 2009-ben alapított Gémtech Kft. menedzsmentje az iparági tapasztalatokkal a birtokában vágott bele a cégalapításba és a speciális fémszerkezetek, daruk, megmunkáló-gépek gyártásába, hazai és külföldi piaci igényeket kiszolgálva. A társaság 2011-re megnégyszerezte, 670 millió forintra növelte korábbi árbevételét, a tőke- és uniós pályázati források tervezett bevonásával megvalósuló fejlesztések pedig a további bővülés lehetőségét teremtik meg a cég számára. A növekvő árbevételhez emelkedő eredményesség is társult, így várhatóan 2015-ben már az SZTA befektetésének exitje is megtörténhet.

„A jó vevői kapcsolatok, a magas minőségen alapuló bizalom alapján a meglévő vevőkör megrendeléseinek további növekedésére és a partneri kör bővülésére számítunk, amelynek a cég kibővülő kapacitásaival meg tud majd felelni. Emellett munkavállalói körét is bővíteni tudja egy e szempontból hátrányosabb helyzetben lévő régióban, amely szintén szerepet játszott pozitív döntésünkben” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

 

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 87 milliós forintos, két ütemben megvalósuló befektetéssel 24,37 százalékos kisebbségi tulajdont szerez a cégben. Az első ütemben a vállalkozás a források felét komplex vállalattechnológiai fejlesztésre kívánja fordítani, a már elnyert50 MFt összegű, vissza nem térítendő pályázattal együtt.

A második ütem pedig egy új üzemcsarnok megépítését finanszírozná a tervek szerint. E beruházásokkal a Gémtech Kft. jelentősen bővíteni tudja kapacitásait, alapot teremtve a tervezett növekedési pálya befutására.

A társaság jelenleg 11 főt foglalkoztat – közvetve további 35-40 főt -, alkalmazotti létszámát két éven belül húsz fővel kívánja bővíteni.

A Gémtech egyik célja egy új ipari felhasználású CNC vezérelt vágóberendezés kifejlesztése, gyártása és forgalmazása, amely a bel és külpiacokat egyaránt célozza. Az első prototípus 2011 végén készült el, amely egyrészt a gyártást is segíti, másrészt ennek köszönhetően folyamatos teszteredményekkel segíti a konstrukció tökéletesítését. „Célunk, hogy saját innovációkkal is hozzájáruljunk a hazai gépipar letűnni látszó jó hírének méltó színvonalra emeléséhez. Ezért fontos a jelenlegi innovációs eredmények hatékony hasznosítása szempontjából, hogy a fejlesztések és a gyártás is azonos munkaterületen történik” – emelte ki Nagy Péter, a Gémtech Kft. ügyvezető igazgatója.

 

MIVEL FOGLALKOZNAK?

A társaság többek között hídelemeket szállít az MCE Nyíregyháza Kft-nek, acélhulladék tömörítő présgépeket gyárt a belga piacra, erőművi berendezéseket és egyedi szerkezeteket gyárt a Siemens Zrt-nek, illetve a Ganz Danubius Kereskedelmi Kft. számára kikötőkbe szánt portáldaruk acélszerkezetét készítette el. A megrendelői kör a termékek és szolgáltatások minősége és optimális ár/érték arány tapasztalatai alapján bővítette megrendeléseit. A cég nyíregyházi telephelyén egy 18.000 m2-es területen, 4.000 m2-es 3 hajós daruzott gyártócsarnokban folytatja gyártási tevékenységét, s jelenleg a Siemens minősített beszállítója.

A DÖNTÉS HÁTTERE

„A befektetési döntés meghozásakor az SZTA számos szempontot mérlegel. Mivel visszatérítendő forrásról van szó, fontos hogy a társaság tőkepozíciójának javulása a működést és az eredményességet is javítva alapot teremtsen az üzletrész későbbi visszavásárlására, stabilizálja a foglalkoztatást és lehetőleg új munkahelyeket is teremtsen az adott térségben. Mivel kifejezetten kisvállalkozásokat keresünk, 30-100 millió forint közötti befektetés már jelentős lendületet adhat a kitűzött fejlesztési célok eléréséhez”- mutatott rá Csuhaj V. Imre az SZTA vezetője.

Megosztás