Blogzine

Egyedülálló acélipari fejlesztéshez biztosít 210 millió forint tőkét az SZTA

Hegesztőgépeket optimalizáló rendszerbe fektet be a tőkealap. 210 millió forintos tőkeemelést hajt végre a Széchenyi Tőkealap a nyíregyházi SYSX informatikai cégben. A társaság egy, az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát növelő, egyedülálló rendszert fejleszt, amely a magyar és a nemzetközi piacokon is hiánypótló megoldást jelent. A SYSX célja a termék továbbfejlesztésén túl, annak bel- és külpiaci értékesítése, a cég kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítése.

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 210 millió forint összegű tőkeemelést hajt végre a nyíregyházi SYSX Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-ben. A vállalkozás fő profilja az acélipari hegesztésekhez használatos eszközök és szoftverek fejlesztése, amely a fémipar gyártási folyamatainak monitorozása és azonnali értékelése révén javítja a munkavégzés és a késztermék minőségét.

A 2015-ben alapított társaság a szintén nyíregyházi Gémtech Kft. – e cég fejlesztéséhez korábban szintén az SZTA járult hozzá tőkével, majd 2015 októberében sikeres exitet hajtott végre az Alap – két éven át tartó fejlesztéseinek köszönhetően jött létre. Az itt kifejlesztett termék Magyarországon egyedülállónak tekinthető, a mai napig is – bár más acélszerkezeteket gyártó cégek próbálkoztak hasonló szoftver fejlesztésével – kizárólag a SYSX segítségével érhető el ilyen technológia.

A tőkeemelés lehetőséget nyújt arra, hogy az egyedi termék értékesítése révén a vállalkozás jelentős mértékben növekedjen, ráadásul a technológia egész piaci szegmenst is képes fellendíteni. A rendszernek köszönhetően az acélszerkezeteket gyártó cégek költségei csökkennek, miközben a hatékonyságuk növekszik. Ez a fajta technológiai újdonság kiváló fejlesztési lehetőséget kínál a szektorban szereplő kis- és középvállalkozásnak, akik így optimalizálni tudják a saját működésüket is” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a tucatnyi fémipari beszállító vállalkozás tőkeági finanszírozását biztosító Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A SYSX által továbbfejlesztésre kerülő termék, a Gémtech Energia Megtakarító és Munkaidő Optimalizáló Rendszer (GEMMOR) egy adatgyűjtő, tároló, kiértékelő és közbeavatkozó rendszer, amely a hegesztőgépre kapcsolva a technológiai vezetők, termelésirányítók számára biztosít pontos információkat a hegesztési munkafolyamatokról. A rendszernek köszönhetően a munkavégzések során mérhetővé és egy számítógépes hálózat segítségével szervereken tárolhatóvá is válnak a hegesztések paraméterei. A szoftver révén akár valós időben is megtekinthetőek és kiértékelhetőek a munkafolyamat adatai. Az így kapott eredményeknek köszönhetően pedig minőségjavulás, az utómunkák mennyiségének csökkenése, energiamegtakarítás, hatékonyságnövelés érhető el, valamint a kinyert adatok elemzéseinek eredményei a dolgozók oktatásában is felhasználhatóak.

A SYSX elsődleges célja a GEMMOR rendszer piacra vitele és továbbfejlesztése, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítése.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük