BlogzineKülföld

Okostévéken keresztül támadhatnak a vírusok

Új kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók. Nem csupán a nappaliban, netán a hálószobában való kémkedés válik lehetővé a fertőzött tévéken keresztül, de egy bothálózatba integrálva e készülékeket, eredményesebb, koncentráltabb támadás hajtható végre különféle intézmények ellen is.

A Smart TV-k, vagy magyarosabban okostévék segítségével a felhasználók szörfölhetnek az interneten, alkalmazásokat telepíthetnek a készülékre vagy videotelefonálásra használhatják, és egy gombnyomással streamelhetők a legújabb mozifilmek is. E készülékek a felhasználók egy új csoportját is hozzákapcsolják az internetes közösséghez: mégpedig azokat, akik eddig soha nem használtak számítógépet. Mindezen tulajdonságok a G Data szerint alkalmassá teszik e készülékeket arra, hogy a kártevők egy új hullámát indítsák el. Ez viszont új üzleti lehetőségeket is rejt magában, startupoknak érdemes lehet rámozdulni az okostévék biztonságának biztosítására.

Ha a támadóknak sikerülne megfertőzni az okostelevíziókat egy kártékony kóddal, lehetővé válna, hogy kifürkésszék akár hálószobatitkainkat is a készülékek kameráját igénybe véve, de akár egy bothálózatba kapcsolva a tévékről is indítható támadás vállalatok, intézmények. Ez pedig elkerülhetetlenül vonzani fogja a kiberbűnözőket is, mondja Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője és biztonsági szakértője.

kérem, töltsön le vírusirtó appot!

„Az okostelevíziók potenciális célpontot nyújtanak a támadásokhoz, amelyet a kártevők fejlesztői ki is fognak használni” – figyelmeztet Ralf Benzmüller. Ha az elkövetőknek sikerülne fertőzött alkalmazásokat bejuttatni a szolgáltatók piactereire vagy megfertőzni Smart TV-ket a felhasználók tudomása nélküli letöltéseken keresztül, a következményeket nehéz lenne megjósolni. „A jövőben lehetséges az is, hogy a televíziókat használják fel cégek elleni DDoS támadásokhoz, ipari telepítésekhez vagy jelszóhackeléshez. Azt gondoljuk, hogy a kiberbűnözők máris próbálgatják a tv-gyártók által közzétett, szabadon rendelkezésre álló szoftverfejlesztői kiteket, hogy megtalálják a támadási lehetőségeket. Az első bizonyítékok megjelenését nagyon közeli időpontban várjuk” – tette hozzá a szakértő.

Ralf Benzmüller véleménye szerint a különböző eszközök egyre szélesedő hálózatba kötése és a kapcsolatuk az internethez nagyon sok lehetőséget kínál, de új támadási lehetőségeket is jelent a bűnözőknek. Ezért a biztonsági cégeknek gyorsan kell reagálniuk az új fenyegetésekre, és tudatosítani a Smart TV-k felhasználóiban azt, hogy ugyanazoknak a fenyegetéseknek vannak kitéve, mint korábban a számítógépek esetében.

Miért vonzóak a Smart TV-k a támadók számára?

– Új célcsoport: A Smart TV-k révén az elkövetők teljesen új célcsoport célozhatnak meg, olyan embereket, akik korábban nem használtak számítógépet az otthoni internetezésre, de most már online vannak. A webképes eszközök száma egyre sokszorozódik, csakúgy, mint az egyéni felhasználók online eltöltött időmennyisége is.

– Előfizetős szolgáltatások: A Smart TV-ket hamarosan a számítógépek helyett használhatják online vásárlásra. Ahogy az okostelefonoknál és PC-knél, a tulajdonosok személyes belépési adatai, pl. előfizetős szolgáltatásokhoz vagy e-mail fiókokhoz, nagy hasznot hoznának a kiberbűnözőknek.

– Támadások Smart TV-n keresztül: A tévék grafikus processzorai nagyon erősek és alkalmasak különféle jelszólopó támadásokra.

– Megcélzott személyes adatok: Sok gyártó látja el készülékeit integrált kamerával és Skype-pal. Az emberek akaratuk ellenére válhatnak médiaszereplőkké, ha a kiberbűnözőknek sikerül átvenni az irányítást a tévéik felett. Mindamellett, hogy behatolnak az emberek privát szférájába, információt szerezhetnek egy ház berendezéseiről, hogy ezt továbbadják mondjuk a betörőknek, akik így könnyedén ellenőrizhetik, hogy érdemes-e egyáltalán behatolniuk az adott lakásba.

Megosztás

One thought on “Okostévéken keresztül támadhatnak a vírusok

  • balazs

    Pont most akarok szerezni egy smart tv-t, ilyet: http://minu.me/-oszimixer Kaptam egy jó ajánlatot egy szolgáltatótól, úgyhogy belevágok. Már régóta szeretnék ilyen készüléket, úgyhogy pont jókor jött ez az akció. Vírusokra majd vigyázok. egyébként eszembe sem jutott volna hogy már a tv-re is vírusirtó kell…

Comments are closed.