Blogzine

50 millió SZTA befektetés egy autós cégbe

Több lábra állt, és új fejlesztésbe kezd az Autó-Füred Kft. az SZTA 50 millió forintos befektetésével.

Sikeresen váltott irányt a személygépkocsi-értékesítésről a járműjavításra, szervizre és vizsgáztatásra helyezve a hangsúlyt az Autó-Füred Kft. az elmúlt években. A 23 főt foglalkoztató tiszafüredi társaság talpon maradt, a mezőgazdasági és tehergépjármű szegmensre koncentráló további fejlesztési tervek megvalósításhoz pedig 50 millió forint tőkét vont be a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól.

auto-fured-szta

Klasszikus autókereskedői sikertörténetként indult az Autó-Füred Kft. sztorija 2005-ben, a cég árbevétele 2006-ban már a 700 millió forintos szintet is elérte. A megváltozott gazdasági környezet hatására azonban a vállalkozás gépjármű-értékesítésből származó árbevétele drasztikusan lecsökkent. A 2008-ban megépített szerviz – amely a térség legjobban felszerelt többállásos szervize és vizsgáztató állomása – kapacitásaira épülő, karbantartásra és javításra fókuszáló szolgáltatásaival biztos bevételi forrást jelentett az utóbbi években is. A vállalkozás teljes körű szervizszolgáltatást nyújt a Tiszafüred vonzáskörzetében élő személyautó tulajdonosok számára, 2010-ben pedig megszerezte az önálló műszaki vizsgaállomási engedélyt, így tevékenységi köre a műszaki vizsgáztatással is kibővült.

A cég jelenleg újabb bővítést tervez, a mezőgazdasági és tehergépjármű-szerviz területére is be kíván lépni. „A mezőgazdasági gépek és a teherjárművek esetében is egy-egy helyi központra koncentrálódik a járművek szervize és vizsgáztatása. Mivel a műszaki vizsgáztatási jogosítványt már 2010-ben megszereztük, az adminisztratív feltételek adottak voltak a szolgáltatási profil kibővítéséhez. E járművek fogadásához és szervizeléséhez azonban további fejlesztésekre van szükség, amelyhez külső forrást kerestünk, így jutottunk el a Széchenyi Tőkebefektetési Alaphoz” – magyarázza Csőke Kálmán, az Autó-Füred Kft. ügyvezetője.

„Noha a piacon kemény harc folyik, a társaságnak a jól időzített váltással sikerült talpon maradnia és a lehetőségeket felmérve újabb fejlesztéseket megvalósítania. Tekintettel a hatékonyságbeli adottságokra, a helyi főként mezőgazdasági járműpark szolgáltatási igényeihez igazított tevékenységgel a cég ismét növekedési pályára állhat és bővíteni tudja a foglalkoztatott szakemberek létszámát is” –  emeli ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

Csuhaj V. Imre

„Bár 2009-ben még csökkenő árbevétellel kellett szembenéznie a társaságnak, az új stratégia eredményeképpen a társaság árbevételének összetétele jelentősen átalakult. 2011-ben a gépjárműjavítás már az árbevétel kétharmadát adta, és az adózás előtti eredmény elérte a tíz százalékos arányt. Ez a hozzáállás a tőkekihelyezés megtérülésére nézve is megnyugtató egy befektető számára.”  – teszi hozzá Csuhaj V. Imre.

 

Az elmúlt években a szerviz árbevétele évente közel 35 százalékkal emelkedett, a társaság 2011. évi árbevétele 277 millió forint, adózás előtti eredménye, a jó üzemi eredménynek köszönhetően, 28,6 millió forint volt.

A társaság a szerviz bővítéséhez ingatlanokat már saját erőből megvásárolta, illetve telephely-fejlesztési pályázatot nyert az épület megépítéshez, az eszközök beszerzéséhez. Az épületek gazdaságos üzemeltetése érdekében a cég megújuló energiaforrásokon alapuló megoldások alkalmazását tervezi.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 50 millió forint tőkével segíti az Autó-Füred céljainak elérését, amelyből 35 milliót tőkeemelésként, 15 millió forintot tagi kölcsönként biztosít.

 

Megosztás