BlogzineHazai pálya

400 ezer dollár magántőke egy 3D-s fejlesztésnek

400 ezer dolláros, azaz körülbelül 95 millió forintos magánbefektetést kapott egy hazai fejlesztésű, 3D-s filmkamera kiegészítő rendszer, amelyet a Sysplex-csoport fejleszt. A tőkebevonásban az One Minute segítette a projektet.

Deák Péter, a filmgyártással és produkciókkal foglalkozó Sysplex-csoport vezetőjének inspirációjára egy házon belüli használatra kifejlesztett háromdimenziós kamera kereskedelmi termékké érett. Ezzel a 3D-s forgatások költségei drasztikusan csökkenthetők, ám a sorozatgyártás beindításához jelentős tőkére volt szükség. Ehhez a napokban jutottak hozzá az One Miniute tanácsadó cég segítségével. (A befektető személye egyelőre nem publikus, annyit lehet tudni, hogy egy informatika környékén dolgozó magánszemélyről van szó.)

sysplex

A Sysplex csapata a több tízezer dolláros kamerák és kiegészítők világába 2008 táján ásta bele magát. A reklámok, mozifilmek és kisfilmek segítségével prosperáló cég vezetője, Deák Péter szerint Magyarországon az utóbbi évekig nagy volt a távolság a forgatáshoz szükséges szolgáltatásokat és az utómunkát biztosító cégek között. A Sysplex a hatékonyabb és jobb minőségű munka érdekében döntött úgy, hogy a filmkészítők egy cégen belül, lényegében csomagban kapják meg a kameratechnikát és az utómunkát.

 

A fejlesztés pedig egy teljesen automatizált, könnyen kezelhető és gyors 3D-s filmkészítést elősegítő eszköz, amellyel drámaian csökkenthető a 3D-s filmforgatások költség és időigénye!

 

2008 táján a kis hazai cégnél kísérletképpen fogtak bele a háromdimenziós filmkészítési technológiák tanulmányozásába. A kezdeti 3D-s filmeket még csak kísérleti jelleggel készítették, és folyamatosan figyelték a piacot olyan kiegészítők után kutatva, amelyek segítségével a kamerákat alkalmassá tehetik 3D-s forgatásokra. Mivel a teljes értékű, kiforrott megoldásokat nem találtak, saját szerkezet, egy úgynevezett 3D Rig megépítésébe kezdtek.

„Nem csak magunk terveztük a rendszert, de még az összeszereléshez szükséges elemeket is házon belül gyártották le, mert még a piacon kapható termékek sem voltak kellően alkalmasak a precíz beállításokra” – mondta Deák Péter a rig bemutatásakor.

A profi, filmvászonra is alkalmas háromdimenziós hatás eléréséhez két kamerára van szükség, amelynek lencséit túlzottan közel kellene tenni egymáshoz, ami a szakértők szerint sem ma, sem még jó pár évig nem lesz lehetséges. A két lencse így a Sysplex 3D rigében egymástól 90 fokra áll, és egy féligáteresztő tükörrel oldják meg, hogy két lencse rögzíthesse és imitálhassa a két szem munkáját.

Az első generációs prototípust élesben már több forgatáson kipróbálták. Az itt szerzett tapasztalatok is segítettek abban, hogy rájöjjenek, miért csak a drága filmek használnak 3D-s technikákat. A térhatás elérése miatt ezeknek a produkcióknak megnőtt a gyártási költsége, hiszen sokkal hosszabb idő és több forgatási nap szükséges egy 3D-s film elkészítésére.

A Sysplex ekkor határozta el, hogy egy nyolcfős csapattal továbbviszik a fejlesztést, és automatizálják az aprólékos beállítási, behangolási rendszert. A magyar fejlesztésű megoldás ennek köszönhetően csupán 20 százalékkal növeli a forgatáshoz szükséges időt. Miközben más termékekkel csak naponta 4-5 jelenetet leforgatni, addig az automatizált eszköz segítségével akár 10-12 is belefér egy napba. Ezért különösen nem mindegy, hogy a nagyon magas óra- és napidíjakkal dolgozó technikai és színészi személyzetet milyen hosszan veszi igénybe a filmkészítő.

A 2011-es, tizenhét kilogramm súlyú második generációs riggel már a több külföldi cég számára készítettek háromdimenziós műsort, az időközben továbbfejlesztett harmadik generáció pedig tíz kilóval lett könnyebb, így az kompletten vállra vehető és a kisebb kameradarukon is könnyebben elfér.

„Amerikában és itthon több befektetővel is tárgyaltunk az elmúlt hetekben és sok pozitív benyomást szereztünk. Végül azonban nem tőkealap, hanem egy magánember fektetett be 400 ezer dollárt a gyártás beindításába. Mostani partnerünk legelső kérése az volt, hogy hadd nézze meg személyesen, konkrétan miről is van szó, így a szimpátia hamar kialakult.” – meséli Deák Péter.

Megosztás

One thought on “400 ezer dollár magántőke egy 3D-s fejlesztésnek

  • Na végre! Ezt több helyen kellene lehozni, nagyobb hír ez, mint bármi, ami most vezető hír a híroldalakon!

Comments are closed.