Blogzine

Videoközvetítés LTE-n keresztül

A világ első boradcasting megoldása már idén teszüzemben indul, segítségvel mindenki élő közvetítést végezhet

Minthogy a fogyasztók médiatartalmaikat összes készülékükön el akarják érni, a TV- és videoforgalom az elkövetkező 3-4 évben uralni fogja a hálózatokat és a mobil adatforgalom a jelenlegi 40%-ról 90%-ra emelkedik majd. Egyre növekvő nyomás nehezedik a mobilszolgáltatókra, hogy megrendelőik számára lehetővé tegyék a TV Anywhere élményt, miközben a hálózati költségekre és a hatékonyságra is figyelemmel vannak.

A vezető mobilszolgáltatók már most látják az  LTE jelentette lehetőségeket. Nagy sebessége és kapacitása révén az LTE-hálózatok bárkinek, bárhol és bármikor lehetővé teszik a kiváló minőségű videotartalom elérését pufferelés nélkül.

Az technológiai cégek közül elsőként az Ericsson állt elő LTE műsorszórási megoldással. Ez lehetővé teszi a mobilszolgáltatók és partnereik számára, hogy prémiumszolgáltatást kínáljanak az LTE-hálózaton keresztül garantált minőségben és költséghatékonyan, mindeközben új bevételi forrásokat biztosítva.  Az új technológiai megoldás új piacokat is teremt: megnőhet a kereslet a videótartalmak iránt – újabb lehetőséget teremtve startupoknak.

Parissa Pandkhou, az amerikai Verizon mobilszolgáltató vezető megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója szerint: „A Verizon tervei között szerepel az Ericsson LTE Broadcast megoldás bevezetése, hogy a sportrajongóknak egy teljesen újfajta élményt kínáljunk a sportesemények megtekintése során. A technológiában új, izgalmas lehetőségeket látunk a sportesemények, koncertek, sőt akár a távoktatás és távoli egyetemi előadások terén is.”

mindent közvetíthetünk

A Telstra ausztrál mobilszolgáltató hálózatokért és hozzáférési technológiáért felelős igazgatója, Mike Wright megerősítette, hogy a Telstra 2013 második felében az Ericssonnal együttműködésben az LTE Broadcast technológia élő hálózati tesztelését kezdi meg. „A tesztüzem megmutatja majd, hogyan tehetjük még jobbá a videoközvetítést azon megrendelők számára, akik a videotartalomhoz út közben szeretnének hozzájutni. Ennek a megoldásnak a kulcsa az általa biztosított nagyobb hálózati hatékonyságban rejlik, amely biztosítja, hogy meg tudjunk felelni az üzleti feladatnak, hogy biztosítsuk a technológia terén igényes ügyfeleknek az általuk kívánt szolgáltatásokat. Egy olyan világvezető technológiai vállalat segítségével, mint az Ericsson, tényleg képesek leszünk valami teljesen újat nyújtani.”

Peggy Johnson, a Qualcomm Technologies, Inc. vezető alelnöke és a Global Market Development elnöke szerint: „Egyértelmű kereslet tapasztalható a videotartalom mobilhálózatokon keresztüli hatékony biztosítása iránt. Az ezen igényeknek való megfelelés érdekében örömmel dolgozunk együtt az Ericssonnal, hogy csúcstechnológiájú megoldást biztosíthassunk a kiváló minőségű élő és nem valós idejű médiaszolgáltatásokhoz az LTE sugárzásra alkalmas hálózatokon.”

Ulf Ewaldsson, az Ericsson vezető alelnöke és műszaki igazgatója elmondta: „Az Ericsson egyedülálló helyzetben van az LTE Broadcast technológia terén. Mi vagyunk az egyetlen szállító, aki képes a fogyasztói szokásokra vonatkozó tudást komoly mobilhálózati szakértelemmel és a videótömörítési technológiák terén szerzett húsz éves vezetői tapasztalattal ötvözni, ami a mobilszolgáltatókat is segíti a médiafogyasztás gyors fejlődése által jelentett bevételi lehetőségek maximális kiaknázásában.”

Az LTE Broadcast megoldás három új technológiai szabványból áll:

HEVC (High Efficiency Video Coding, nagy hatékonyságú videokódolás) – az új videotömörítési szabvány a videotartalom szállításához szükséges sávszélesség felére csökkenését ígéri a jelenlegi vezető MPEG-4 AVC technológiához képest.

MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH), dinamikus adaptív adatfolyam HTTP-n keresztül) – egyszerűsíti és szabványosítja a videotartalom fogyasztói készülékekre történő adaptív szállítását, jobb szolgáltatásminőséget, nagyobb hatékonyságot biztosítva és lehetőségeket kínálva a technológia pénzre váltására.

eMBMS (Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service, fejlett csoportos multimédia-sugárzási szolgáltatás) – olyan 3GPP szabvány, amely lehetővé teszi a mobilhálózatok számára, hogy sugárzási/csoportos sugárzási szolgáltatásokat biztosítsanak dinamikus módon, megoldást kínálva a népszerű tartalmak sűrű fogyasztási forgatókönyvek keretében történő nyújtásának problémáira, csökkentve a szolgáltatás rádióhálózaton keresztüli nyújtásának és a backhaul megoldásnak a költségét.

Az Ericsson ConsumerLab kutatása azt mutatja, hogy a fogyasztók 67 %-a használja a mobilkészülékét (táblaszámítógép, laptop vagy okostelefon) TV-szolgáltatások igénybe vételére. A kutatás azt is felfedi, hogy az okostelefonokon történő TV-fogyasztás több mint 50%-a az előfizető otthonán kívül (mobilhálózatokon) történik. Az új LTE-alapú videoátviteli megoldás kielégíti a tartalom minden készüléken történő nagyobb hatékonyságú biztosítására és a TV-élmény magasabb szintű testre szabására vonatkozó igényeket.

Megosztás