BlogzineHazai pálya

Konferenciáról jelentjük: jó helyen, jó időben

Sikeresen zárult az első Startup Networking minikonferencia. Megvolt az első rapid-randi stílusú rendezvény. Mi is jelen voltunk. Mi is történt? Lesz folytatás?

Bőven van még hová fejlődnie a magyarországi startup piacnak, de jó irányba tartunk – dióhéjban így lehetne levonni az első, az Extreme Net kommunikációs ügynökség szervezésében, a budapesti Kolor Bárban lebonyolított Startup Networking konferencia tanulságát, mely a gyakorlati tanácsok mellett a kockázati tőkebefektetők és a reményteli ötletgazdák egymásra találásának elősegítését tűzte zászlajára.

Számos félreértés és tévhit van továbbra is jelen, melyekkel ideje lenne leszámolni – derült ki Szobonya Péter a rendezvényt megnyitó előadásából. A 2008-as válság következtében gyakorlatilag eltűnt kkv finanszírozási források jellemezte környezetben a korábbi marginális pozíciójából hirtelen főszereplővé lépett elő a kockázati tőke.

Ezt azonban sokan keverik össze mind a mai napig a klasszikus finanszírozási eszközökkel, holott erre abszolút alkalmatlan, kizárólag a gyorsan növekvő, exportképes vállalkozások esetében segíthet eljutni a következő szintre – mondta el a Compleo Kft. ügyvezetője. Szobonya Péter szerint továbbra is másként érzékeli a piacot a befektetői és a projektgazdai oldal egyaránt, míg előbbi erős túlkínálatot tapasztal, utóbbi éppenséggel óriási túlzott keresletre panaszkodik.

„Valójában mindkét félnek igaza van, illetve egyiknek sincs. Forrásból és ötletből is jócskán akad, azonban a szintet megütő projektek száma már meglehetősen alacsony.”  Szobonya Péter elmondása szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni a minél alaposabb felkészültség, átgondoltság fontosságát, amennyiben pedig szükséges, segítséget kell kérni.

Az elmondottakra rímeltek az előadást követő, Turcsán Tamás által moderált befektetői kerekasztal beszélgetésen elhangzottak is. A Fekete Zoltán (Kairos), Déri Viktor (Prosperitás), Gaál Csaba (Core Venture), Halász Iván (Finext Startup) és Disznós Zoltán (Befektetünk.hu) részvételével zajlott beszélgetés tanulsága szerint lassú, optimális esetben is 10-15 éves folyamat lesz a kockázati tőke piac beérése, de jó irányba tartunk.

Jelenleg a felkészületlenség mellett az exit módjának meghatározása az, ami miatt a legtöbb projekt végül nem jut el a tényleges tőkebefektetésig, az ötletgazdák többsége ugyanis nem szívesen adja ki a kezéből vállalatot, holott ez a továbblépéshez elengedhetetlen. Befektetői oldalról a koncentráltabb jelenlét, a nemzetközi kapcsolatok hatékonyabb ápolása lehet a kulcs, melyek által célzottabb befektetések, az egyes projektek könnyebb nemzetközi szintre emelése valósulhatnának meg.

Ezt követően Bogár Bence, a Kibu startup inkubáció vezetője igyekezett konkrét gyakorlati tanácsokkal ellátni a résztvevő projektgazdákat. Hangsúlyozta, jó helyen és jó időben vagyunk, nem érdemes más országokhoz mérnünk magunkat, hiszen minden piacon ugyanolyan kőkemény munka zajlik, forrásból és ötletből mindenütt arányosan ugyanannyi van.

A Kibu vezetője elsősorban a megfelelően kiegyensúlyozott, sokszínű csapatban, a befektetett munkában és időben látja az adott projekt sikerének kulcsát, inkubátorkánt a Kibu a mindehhez szükséges kezdeti forrásokat, szakértői segítséget, felszerelést és helyet tudja biztosítani. Hangsúlyozta, nem érdemes kizárólag a hazai piacra tervezni, míg ugyanis az USA-ban lehet beszélni lokális startupról, Magyarországon ennek méretéből adódóan gyakorlatilag nincsen semmi értelme.

A következő kerekasztal beszélgetésen három olyan startup vállalkozót ismerhettek meg az egybegyűltek, akik már sikeresen találtak befektetőt. A Remagine Technologies képviseletében Erki Szabolcs, a Tresorit Kft.-től Lám István, a MarkMyProfessor.com-tól pedig Bonyhádi Gábor válaszolt Turcsán Tamás kérdéseire.

Az igen különböző területeken sikeressé vált vállalkozók egyöntetű véleménye szerint a megfelelő óvintézkedések betartása mellett nem kell tartani attól, hogy minél szélesebb körben ismertetjük az ötletet, annál nagyobb eséllyel lopják azt el. Valójában az ötlet továbbfejlődéséhez elengedhetetlenek a visszajelzések, melyekből rengeteget lehet tanulni, ha megfelelően dedikált a csapat, akkor úgysem lesz képes senki az adott ötletet ugyanazon a színvonalon, gyorsabban megvalósítani.

Nem kell tartani attól sem, hogy időközben alapvetően átalakul a kezdeti elképzelés, ezen gyakorlatilag valamennyi startup idővel átesik, sokszor épp ez vezet a későbbi sikerhez. Amire azonban mindenképp ügyelni kell, hogy a termék skálázható legyen, annál nagyobb értékvesztés ugyanis nem következhet be, minthogy az adott vállalkozás nem tud több felhasználót, ügyfelet kiszolgálni.

„A magas részvételi arány, de főként a közönség soraiból érkező kérdések abszolút igazolták, hogy hasonló rendezvényekre szükség van.” – mondta el a szervező Extreme Net képviseletében Straub Erzsébet.

„Eddig a pontig viszonylag szerencsésen fejlődtek önállóan is a startup piac szereplői, azonban a felek között mindenképpen intenzívebb és közvetlenebb kommunikációra van szükség annak érdekében, hogy a sikeres projektek arányát növelni tudjuk. Ennek megfelelően mindenképp tervezzük a folytatást.” – tette hozzá.

 

 

Megosztás