BlogzineHazai pályaPiaci füles

Ott volt a Facebook-vezér a Bitcoin Meetupon?

Sikeres kaliforniai premierje után a Colabs rendezvényén a magyar szakmai közönségnek is bemutatkozott a hazai fejlesztésű Bitcoin Enterprise Server.  A Bitcoin-rendszer polgári  felhasználását támogató Bits of Proof Zrt. pedig magyar fejlesztőket keres a gyors bővüléshez.

A San Joséban megrendezett éves Bitcoin konferencián bemutatkozó Bits of Proof Zrt. (BOP) fejlesztése az a genetikai kapocs, ami a bennfentes, informatikus közegből kiemeli a bitcoin-t, azaz a virtuális valutát, hogy a hétköznapi felhasználók millióihoz eljutó fejlesztéseknek adjon hátteret. Ezt felismerve érdeklődik a BOP fejlesztése iránt több bank, informatikai vállalkozás és a kockázati tőke is.

Bár a hét elején futótűzként elterjedt hírek ellenére a Facebook-alapító Mark Zuckerberg nem tette tiszteletét a budapesti First Bitcoin Meetup konferencián, a Colabs Startup Center rendezvényterme ettől függetlenül is zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A szervezők és a résztvevők elismerték ugyanakkor, hogy a Bitcoin már abban a fázisban van, hogy egy ilyen hírre már nem legyinthet senki lenézően, tekintve, hogy az IT-világ ismert sztárjai (többek közt a Facebook korai fázisánál bábáskodó Winklevoss-fivérek, a Google és az Amazon) is nyit a virtuális fizetőeszköz irányába.

 

A Bitcoin-hálózat megalkotójának kódjaira több megoldás is alapult, de az eredeti rendszer tömeges, szolgáltatásjellegű kiszolgálásra nem alkalmas. Ezt a hiányt hidalja át a Bits of Proof fejlesztése a BOP Bitcoin Enterprise Server. Ennek segítségével nyílik lehetőség üzleti alkalmazások fejlesztésére, mert a BOP olyan interfészt biztosít, mellyel egynél több ember pénzének megbízható kezelésére, tranzakciók tömeges elvégzésére van mód a Bitcoin keretrendszerben. A BOP terméke ugyan nyílt forráskódú, bárki letöltheti, írhat rá alkalmazást, ám a további fejlesztésekért és szerverbérletért már érdemes a BOP-nak rendszeres díjat fizetni. „Minden fejlesztőnek leveszi a válláról a hostolás és a tranzaktálás terhét a Bitcoin Enterprise Server, és lehetőséget nyújt, hogy azzal foglalkozzon, amihez ért” – érzékeltette a rendszerük legnagyobb előnyét Blummer Tamás, a Bits of Proof Zrt. alapítója.

 

 

A társaság a San Joséban tartott konferencián repülőrajtot vett: 70 próbahozzáférést rendeltek a résztvevők, köztük nagy informatikai cégek, biztonságtechnikai cégek, bankok és egy európai ország pénzügyi felügyeleti szervezete is. A bemutatkozást követően több külföldi kockázati tőkés vette fel a kapcsolatot a Bits of Proof alapítójával, de tárgyalásokat kezdtek magyar befektetővel is. „Jelenleg a cég toborzási fázisban van, olyan fejlesztő szakembereket keresünk, akikkel a várható megrendelés-állomány kiszolgálása biztosítható” – ismertette Blummer a tőkebevonás egyik célját.

 

 

Blummer Tamás elmondása szerint a kaliforniai éves seregszemlén az is kiderült, hogy nagy az érdeklődés a Bitcoin következő generációs felhasználására is. Az úgynevezett colored coin-okkal például a fizetés és a tulajdoni jogok átvitele egyszerre valósítható meg. „Ez magyarul azt jelenti, hogy minden kereskedelmi tranzakció legfontosabb bizalmi tényezője, az úgynevezett birtokon belül maradás biztosítása válik pofonegyszerűvé.” – magyarázza Blummer. Elszámolóházak, letétkezelők, fizikai és virtuális jellegű közraktárak számára lehet ez érdekes kihívás és lehetőség is egyben.

 

 

Mint a budapesti First Bitcoin Meetup-on elhangzott, a magyarok felülreprezentáltak nemzetközi szinten is a Bitcoin-szcénában. Amennyiben a magyar pénzügyi szabályozás felismeri mindazokat a lehetőségeket, amit a Bitcoin rendszere nyújthat, és inkubációs támogatást nyújt a keretrendszerben fejlesztő vállalkozások speciális igényeire, akkor a 21. század tranzakciós rendszerének szilícium-völgyévé is válhat Magyarország – állapították meg a konferencia előadói.

Megosztás