BlogzineHazai pálya

Növekedési bajnok vagy?

Cikksorozatunk első részében arra koncentráltunk, hogy miért érdemes megmérni egy cég innovációs potenciálját. Most gyakorlatiasabbak leszünk: rávilágítunk, hogy az IMP3rove, mint könnyen elérhető innovációs módszertan, milyen fokozatok révén valósítható meg és milyen kézzel fogható előnyökkel jár.

Mint minden építkezést, ezt is az alapoknál kell kezdeni. Mielőtt bármilyen fejlesztésbe fognánk célszerű először is tiszta képet alkotnunk saját vállalkozásunk adottságairól. Vigyázat, ez sokszor nehezebb, mint gondolnánk! Olyan eszközre van szükség, amely elfogulatlanul, objektív értékek megállapításával mutatja meg az erősségeket és persze a hiányosságokat is. Az IMP3rove első lépcsője tulajdonképpen egy klasszikus értékelés. Az előre meghatározott vizsgálati szempontok a cég életének minden apró részletére kiterjednek a termékfejlesztéstől az értékesítésig, a humánpolitikától az IT rendszerig.

online_OTP_HP_logo_sz

Szintén fontos elem, hogy az összes hierarchia szintet megvizsgálja a rendszer az innovációs folyamatokban való megjelenésük tekintetében. Szóval, a tanácsadó segítségével minden egyes szempontra megállapítható egy megadott skálán felvett számérték annak függvényében, hogy a szempont mennyire érvényesül a cég életében.

Kik a növekedési bajnokok?

Az összes kérdés megválaszolása után következhet az értékelés. Ez egy benchmarking jelentés képében történik meg. A jelentés természetesen tartalmazza az egyes szempontok összesített értékét, tehát meg lehet állapítani, hogy az egyes területek mennyire érintettek az innovációs folyamatokban. De a rendszer legnagyobb előnye nem ebben áll. A legnagyobb újítás, hogy egy összesített adatbázis segítségével párhuzamosan összehasonlíthatóak a cégünk kapott értékei az általunk meghatározott versenytársak átlagértékeivel, sőt a legjobban teljesítők (úgynevezett „növekedési bajnokok”) értékeivel is. Azaz a rendszer segítségével képet kaphatok például arról, hogy az általam vezetett cég Európai tekintetben is élen jár-e a termékfejlesztésre fordított humán és anyagi erőráfordításban és ezzel együtt a technológia fejlesztések megvalósításában.

Hol szükséges az átszervezés?

Ezjól hangzik, ugyanakkor ha az értékelés kimutatja, hogy például az értékesítési folyamatokra fordított erőforrások jelentősen alulmúlják a versenytársak átlagát, valamint az innovációs eredmények arányaiban kisebb mértékben jelentkeznek az árbevételben, mint a szektor átlaga, akkor tudni fogom, hogy milyen terület életében szükséges az átszervezés. Érdemes az értékelésre, mint egyfajta workshopra gondolni. Ezen az értékelésen lehet alacsony eredményt kapni, de megbukni soha. A célja, hogy gondolkodjunk együtt, keressünk új utakat és minden lehetőséget vegyünk figyelembe.

Az okok kutatása

A második szint ennek függvényében már egy logikusan felépített folyamat. Miután tisztán látjuk a jelenlegi helyzetet, legyen az akár közel tökéletes vagy éppen katasztrofális, egy ok-okozati elemzés segítségével elindulhatunk a fejlesztés útján. Az IMP3rove ebben is segítséget nyújt: azonosítja a fejlesztendő területeket, rávilágít a versenyhelyzetre a megcélzott piacokon, segít felépíteni az innovációs folyamatok ütemezését, a kapacitások beosztását stb.

Hatékonyabban

A végső cél egy átfogó rendszer és egy innovációs szemlélet meghonosítása, amely révén letisztulnak a feladatok és a korábbinál jelentősen nagyobb hatékonysággal valósíthatóak meg a vállalkozás innovatív ötletei.

(x)

Megosztás