BlogzineHazai pálya

Startupok a Design Terminálban: Startra kész Magyarország!

A Design Terminálban mutatkoznak be Magyarország leginnovatívabb technológiai vállalkozásai november 14-17. között. A Startra kész Magyarország! olyan témákat jár körül, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnológia, vagy a 3D nyomtatás.
Most induló startupok és vezető nemzetközi cégek hazai leányvállalatai együtt mutatják meg, hová tart a világon és hazánkban a technológia.
Design Terminál, mint a magyar kreatívipar ösztönzéséért felelős ügynökség szabadon látogatható, különleges rendezvénysorozatán több mint húsz hazai és nemzetközi vállalkozás, labor, intézmény közreműködésével megismerkedhet a nyilvánosság a legújabb fejlesztésekkel. Kiderül, hogyan befolyásolják majd életünket a következő évek technológiai újításai, de szó lesz arról is, miként kerülhet a jövő sikercégei közé egy magyar vállalkozás.
A négynapos, ingyenes interaktív kiállítás során bemutatkozik többek közt a magyar fejlesztésű beszélő robot, aki a beteg gyerekeket motiválja gyógyulásuk során. Kiderül, hogy lehetnek-e érzései egy mesterséges lénynek, és hogy hogyan lehet kommunikálni a robotokkal.
A 3D nyomtatás technológiájának különböző felhasználási területeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A Design Terminál workshopokkal, élő bemutatókkal várják az érdeklődőket, asztali és ipari 3D nyomtatókat tekinthetnek meg működés közben, majd ki lehet próbálni a 3D modellezést, szkennelést és nyomtatást is. A munkamódszerek módosulását is szem előtt tartva, workshop mutatja be az egyre népszerűbb alkalmazási területeket, azok együttműködési lehetőségeit, és azt, hogy mi teszi lehetővé, hogy eredeti közegükön túl is elterjedjenek.
Mindemellett alternatív hajtású kerékpárt, agyhullámait felismerő és rögzítő eszközt, sőt a 3D test szkennert is kipróbálhatják a látogatók. Megtekinthetnek biokompozit anyagból készült modelleket, beszédsérült emberek mindennapjait könnyítő mobilalkalmazást, de akár egy közös virtuális térben is mozgathatnak majd több ezer kilométerre lévő gépeket.
A szervezők célja, hogy ezek az ötletek és sikeres vállalkozások inspirálóan hassanak a nagyközönségre, ugyanakkor közelebb kerüljenek az eddig idegen, sokszor nehezen érthető és sokak számára láthatatlan technológiai újításokhoz.
design terminal_startra kesz mo (1)
 
Bemutatkozó cégek, intézmények:
Arworks, Be-novative, BME – Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laboratórium, Cellum, CityX, Do3D, ELTE Etológia Tanszék – BME MOGI Tanszék, FreeDee Printing Solutions, Hackidemia, Kitchen Budapest, Leonar3Do, Leopoly, Meshining, MTA SZTAKI – VirCA, Parametric Art, PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar – Robotika labor, Scaprimo, Sortpad, Stringbike, Synetiq, Tondo Kft., Varinex Zrt.
 
A rendezvény szakmai partnere a szilícium-völgyi Singularity University.
Megosztás