Hiper-exkluzív: Interjú Elon Musk-al, a Tesla-tulaj világsztárral!

Európában a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóbbak és gyorsabbak mint az USA-ban, ám a startupperek közt szerinte ritkaságszámba megy az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó – nyilatkozta az IndiderBlog.hu portálnak Elon Musk, a PayPal, a Tesla és a SpaceX cégeket is megálmodó startup világsztár.

Elon Musk az Insiderblog.hu külsős támogató kollégájának, a magyar startup ököszisztéma egyik jeles képviselőjének adott interjút, mivel üzleti ügyekről is szó volt kettejük közt, tudósítónk inkognitót kért. Tudósítónkon keresztül részt vettünk a Tesla Motors által szervezett 2013.október 21-i exkluzív rendezvényén, melyen megjelent Elon Musk is. A Tesla vásárlókon túl a sajtó részéről is nagy érdeklődés volt (még a Wired magazin is küldött tudósítót), s többek között az alábbi kérdésekre válaszolt a „ startup világsztár” Elon Musk.

g9600_elonB.indd

 

Insiderblog: Szerinted a nemzetközi startup trendek-tendenciák merre mutatnak?

 

Elon Musk: Mindenki a könnyű pénz felé megy, és főleg azt az üzletet keresi, ahol kicsik a belépési küszöbök. És persze ahol megfelelő designnal és marketinggel minden megoldható. Ezen múlik miden, egyre több startup sikerének ez a kulcsa. Sajnos viszont a nehezebben megoldható problémákra, például az űrutazásra vagy a látványos közlekedési fejlesztésekre, amelyek egész iparágakat forradalmasítanak, egyszerűen nincsen megfelelő forrás és kitartás. Ha találkozom velük, mindig bátorítom az internet-milliárdosokat, hogy fektessenek be ezeknek a problémáknak a megoldásába is.

 

InsiderBlog: Érzékeljük Közép-Európában is, hogy az applikáció fejlesztések előbb-utóbb kipukkannak és a kockázati tőkések kockázatvállalási hajlandósága változik. Mit keresnek a kinti VC-k?

 

Elon Musk: Szerintem sokkal több múlik az emberen, mint eddig. Ma már nagyon nehéz újat hozni az app/internet bizniszbe. Ritkaságszámba megy viszont az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó. Olyanra gondolok, aki valóban mindenét hajlandó feltenni őrültnek tűnő céljaiért.

musk1

 

InsiderBlog: Európának szerinted van-e esélye Startup fronton?

 

Elon Musk: Természetesen, nagyon nagy tehetségek vannak itt, a döntéshozatali mechanizmusok pedig átláthatóbbak és gyorsabbak mint az Egyesült Államokban. (Hm, ez nem semmi! Mi nem így tudtuk – a szerk.)

 

InsiderBlog: Igen? Szerintünk azért itt Európában vannak gondok bőven…

 

Elon Musk: Persze, a heterogén piac az egyik legnagyobb probléma itt Európában, de ez áthidalható, ha valóban az alapszükségletek megváltoztatásával akarsz foglalkozni, mert abban minden ember ugyanúgy érdekelt.

 

InsiderBlog: Hogyan kezdted a pályádat? Mármint olyan értelemben, hogy kockázatvállalási hajlandóságod kezdetben kisebb vagy nagyobb volt?

 

Elon Musk: Internetes startupokkal kezdtem, persze. Ha csak az utóbbi éveket nézem, akkor is kétszer voltam csődben… Szerinted milyen a kockázatvállaló képességem? :)

 

InsiderBlog: Ismersz esetleg Magyarországról indult startupokat? Tudsz róluk valamit?

 

Elon Musk: Sajnos szinte semmit.

 

InsiderBlog: Segítünk: a LogMeIn vagy a Prezi megvan?

 

Elon Musk: Ja-ja, persze, a LogMeInt egy ideig használtuk. Az magyar? Na ne mond!? Tényleg?

 

InsiderBlog: Mit tanácsolsz egy ilyen kis ország startuppereinek? Ők hogyan juthatnak ki a nemzetközi piacra szerinted?

 

Elon Musk: Pár szóban össze tudom foglalni: jó ötlet, finanszírozás, prototípus megléte, és persze sok-sok-sok vízió. Valamint munka, munka és megint csak munka.

 

InsiderBlog: Mi hiányzik szerinted most a kezdő vállalkozókból?

 

Elon Musk: A kitartás, a kockázatvállalási kedv és sajnos a hajlandóság.

elon-musk-tesla-autoval

***

 

KICSODA Elon Musk?

(aki nem tudná…)

 

Elon Musk (Pretoria, 1971. június 28. –)

Dél-afrikai származású amerikai üzletember. Nevéhez főződnek a PayPal, a Tesla Motors és a SpaceX vállalkozások.

 

Szülőhazájából, a Dél-afrikai Köztársaságból 17 évesen Kanadába költözött, mert el akarta kerülni a sorkatonai szolgálatot. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. A kaliforniai Stanford Egyetemre felvételizett, ám szinte azonnal, két nap múlva ott is hagyta. Állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

 

Első jelentősebb üzleti fogása egy játékprogram eladása volt, melyet 12 évesen írt meg. Ezért a programért összesen 500 dollárt kapott. Később, öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt 1999-ben 341 millió dollárért eladta a Compaqnak.

 

A pénzt a PayPal megalakításába fektette, mely pár év múlva az internet egyik meghatározó szolgáltatása lett. Az EBay 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel a céget 2002 októberében.

 

Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy önerőből fejlesszen ki egy űrkapszulát, mely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszula fejlesztése közel tíz évig tartott, de végül sikerrel járt. A Dragon űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben.

 

2003-ban megalapította a Tesla Motors autógyártó céget, mely elektromos autókat fejleszt és gyárt, illetve a töltésükhöz szükséges töltőhálózatot épít. A cég tíz év alatt több sorozatgyártású modellt dobott piacra.

 

2013-ban a Hyperloop nevű tervével került a figyelem középpontjába, ugyanis kijelentette, hogy forradalmasítani tudná a szárazföldi tömegközlekedést. Későbbi tervei között szerepel egy Mars-utazás magántőkéből és egy hatékonyabb meghajtás az űrhajók számára.

 

(Az életút forrása: Wikipédia, magyar kiadás)

One thought on “Hiper-exkluzív: Interjú Elon Musk-al, a Tesla-tulaj világsztárral!

  • 2013. november 16. szombat at 17:59
    Permalink

    Jószándékkal javaslom, a durva helyesírási hiba javítását a címben!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .