Blogzine

Szuper éles CT képek

Egy szívdobbanást sem hagy ki a legújabb eszköz.

Magyar kutatók is dolgoznak a GE diagnosztikai projektjein, amiknek hatására még jobb és még több felvétellel rendelkezünk majd az emberi szervezetről. Ezen felvéltek elemzése és kiértékelés új igényeket is teremthet, ami kiváló lehetőség startup cégeknek.

 A komputertomográfiás képalkotás, azaz a CT már több mint 40 éve kulcsfontosságú eszköze az orvosi képalkotó arzenálnak. E technológia segítségével kapnak az orvosok tisztább képet az agyról, a szívről és más belső szervekről.

Hiába azonban a több évtizedes CT-használati tapasztalat, a berendezéssel nem egyszerű pontos felvételt készíteni. A gép röntgensugarak segítségével készít felvételt a testről, a betegeknek pedig mozdulatlannak és nyugodtnak kell maradniuk a vizsgálat alatt. A British Journal of Radiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint jelenleg a szív-CT vizsgálatra beutalt betegek csaknem kétharmadánál magas pulzusszámot mérnek. Néhányukat ezért nem vetik alá a vizsgálatnak.

 A GE Healthcare – mely az elsők között helyezett üzembe CT-berendezéseket a kórházakban – a CT-vizsgálat folyamatát javító új technológiák fejlesztésén dolgozik. Legújabb fejlesztésük a Revolution CT, mely a CT-berendezések történetében először egyesíti a tiszta képet, a gyorsaságot és a széles lefedettséget, mely utóbbinak köszönhetően mindössze egy szívdobbanás alatt készíthető felvétel a szívről. Ez azt jelenti, hogy a betegek gyorsabb, pontosabb CT-vizsgálatban részesülhetnek, ráadásul alacsonyabb sugárdózis mellett.

InsideKnowledge3Felvételen a szív: 1 szívdobbanás, nagy felbontás, mozdulatlan, alacsony dózisú szív-CT; 80kV / 500mA / 0,28sec rotáció / BMI 23 / 55 bpm / 0.9mSv. (Forrás: GEreports.com)

 A nagy felbontású képet adó Revolution a fényképezőgépek képstabilizáló funkciójához hasonló mozgáskorrekciós technológiát használ. A technológia alkalmazásával megszűnnek a korábbi akadályok, és az emberi szívről mindössze egy szívdobbanás alatt mozdulatlan kép készíthető. Az orvosok élesebb, több információt adó felvételeket kapnak. Dr. Ricardo C. Cury, a dél-floridai Baptist Health kardiológiai részlegének igazgatója, aki maga is végzett vizsgálatokat a géppel, az „innováció csúcsa” és a „minden egyben vizsgálóberendezés” jelzőkkel illette azt.

InsideKnowledgeA

Felvételen a nyaki verőerek: nagy felbontású fej-nyaki angiográfia 2 volumennel 100kV / 300mA / 0,8sec rotáció / BMI 25 / 2,3mSv. (Forrás: GEreports.com)

A GE az Észak-amerikai Radiológiai Társaság december elején, Chicagóban tartott 99. éves kongresszusán mutatta be a Revolution CT-t más termékekkel együtt. „A rendkívül tiszta képet adó Revolution CT-berendezéssel a legproblémásabb betegek is gond nélkül megvizsgálhatók” – mondta Steve Gray, a GE Healthcare molekuláris képalkotó és komputertomográfiás berendezéseket gyártó részlegének vezetője. „Ez lesz az első olyan CT-berendezés, amely mindenki számára, minden klinikai területen megfelelő lesz.” A Revolution még FDA-engedélyre vár; nem kapható kereskedelmi forgalomban.

Megosztás