Blogzine

Londoni kapcsolat a magyar informatikusoknak

Igazán nemzetközi informatikus képzés az EIT ICT Labs-nak köszönhetően Budapesten is.

Az EIT ICT Labs vezető európai egyetemeken zajló mesterképzésében a University College London, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem már most részt vesz. A londoni csomópont megalakulásával további együttműködésre nyílik lehetőség nemcsak az oktatás, de a kutatás és az ipar területén is.

AZ EIT ICT Labs küldetése – az infokommunikációs technológia területén zajló innovációban betöltött európai vezető szerep előmozdítása – ma újabb jelentős lépést tett előre a londoni „node”, azaz teljes jogú nemzeti csomópont létrehozásának bejelentésével. Ezáltal kibővül a berlini, eindhoveni, helsinki, párizsi, stockholmi és trentói node-ok, valamint budapesti és madridi társult csomópontok alkotta jelenlegi hálózat, első alkalommal terjesztve ki az EIT ICT Labs tevékenységének teljes körét az Egyesült Királyság területére.

Az EIT ICT Labs nemzeti csomópontjai akadémiai és ipari együttműködési központokban (Co-location Centre) működnek. Londonban ez az Imperial West területén található, mely az Imperial College, London központjában, a White City-ben elhelyezkedő, mintegy 10 hektár alapterületű új kutatási campusa.

A londoni node alapító partnerei: a British Telecom, az IBM, az Imperial College London, az Institute for Sustainability, az Intel, a University College London, a University of Edinburgh, valamint a Vodafone. Az alapító partnerek együtt dolgoznak az EIT ICT Labs további partnereivel, az infokommunikációs technológia terén vezető szerepet betöltő világcégekkel, kutatási központokkal és egyetemekkel.

A londoni node együttműködési lehetőséget kínál az EIT ICT Labs által megcélzott innovációs kihívások területén, az infokommunikációs technológiával foglalkozó szervezetek számára, továbbá kapcsolatépítési alkalmat biztosít a pezsgő helyi innovációs közösséggel. Bár a londoni csomópont tevékenysége az informatikai fejlesztések széles körére kiterjed, kiemelt hangsúlyt kap a városi infrastruktúrák hatékony irányítását segítő technológiák fejlesztése.

Az új londoni innovációs központ igazgatója, Paul Jenkins elmondta, alig várja, hogy együtt dolgozhasson a többi nemzeti csomóponttal, az EIT ICT Labs partnereivel és egyéb európai partnerekkel annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságban zajló infokommunikációs innováció európai dimenziót nyerjen.

„Nagyon örülök, hogy London az EIT ICT Labs teljes jogú nemzeti csomópontjává vált. Az Egyesült Királyság infokommunikációs technológiai közössége a teljes ökoszisztémánk fontos kiterjesztése, és tovább fogja erősíteni az EIT ICT Labs összeurópai innovációs hatását” – mondta Willem Jonker, az EIT ICT Labs vezérigazgatója.

Az EIT ICT Labs egyetlen kelet-közép-európai központja az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont, mely az oktatás, kutatás és üzlet összekapcsolása révén segíti elő az infokommunikációs technológia területén zajló innovációt. Az EIT ICT Labs mesterképzésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három szakiránnyal vesz részt, és doktori hallgatóik az EIT ICT Labs doktori képzésére is felvételt nyerhetnek. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont innovációs versenyekkel és programokkal támogatja a kelet-közép-európai startup vállalkozásokat. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által nyújtott támogatás mellett, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont további egymilliárd forintos támogatást nyert a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatán kutatási projektek megvalósítására.

Megosztás