Blogzine

Windowson is naplóz a BalaBit

Világszerte egyre népszerűbbek a magyar IT biztonsági cég termékei.

A naplózó megoldásairól világszerte ismert BalaBit IT Security bemutatta a syslog-ng Premium Edition nevű naplómenedzsment eszközének legfrissebb változatát. Az 5 LTS verziószámmal megjelent termék legfontosabb újdonsága, hogy mostantól a Microsoft Windows környezetekhez is teljes körű támogatást nyújt. Az új fejlesztéssel a magyar gyártó nem titkolt célja, hogy a Linux/UNIX rendszereken de facto szabványként alkalmazott syslog-ng technológia kereskedelmi változata a Windows szerverkörnyezetben is meghatározó szereplővé váljon.

A BalaBit közel 15 éve van jelen a naplózó eszközök piacán, syslog -ng nevű nyílt forráskódú technológiája mára iparági szabvánnyá vált, ami világszerte több mint 1.000.000 vállalati felhasználót eredményezett. A technológiára több a freemium üzleti modellt alkalmazó kereskedelmi termék is épült az elmúlt években. A syslog-ng Premium Edition változat a BalaBit legnagyobb ügyfélbázissal rendelkező terméke, mely eddig is magasabb tudásszinttel rendelkezett, mint az ingyenes verzió, azonban korábban csak egy korlátozott funkcionalitású agent telepítésével volt használható a Windows-t futtató eszközökön.

Az új fejlesztés eredményeként mostantól egy teljes értékű natív syslog-ng szervert kapnak az ügyfelek mely olyan környezetben is lehetővé teszi a termék alkalmazását, ahol egyáltalán nem üzemeltetnek Linux szervereket. Az 5 LTS változat további fontos újdonsága, hogy képes a naplóüzeneteket tömöríteni a továbbítás idejére, ami jelentős mértékben megkönnyíti a gyűjtést a földrajzilag szétszórt informatikai rendszerekben. Az eljárásnak köszönhetően az üzenetek az eredeti méretük 15 százalékára csökkenthetők, ez pedig különösen hasznos lehet korlátozott sávszélességgel rendelkező fiókirodák esetében.

„A syslog-ng natív Microsoft Windows támogatása számos új funkciót biztosít ezen a platformon, amelyek a naplómenedzsment igények jobb kiszolgálását teszik lehetővé. Mindez az üzleti lehetőségek egy szélesebb spektrumát nyitja meg számunkra, amely kihasználása során a Linux/UNIX környezetekben szerzett tapasztalatainkra és sikereinkre támaszkodva jelentős versenyelőnyre tehetünk szert” – mondta el Györkő Zoltán a BalaBit IT Security ügyvezető igazgatója.

A syslog-ng Premium Edition terméket globális partnerhálózatán keresztül értékesíti a magyar gyártó, ügyfélkörébe a multinacionális vállalatok, állami intézmények és kritikus fontosságú ipari létesítmények egyaránt beletartoznak. Referenciái között olyan nevek szerepelnek, mint a Facebook, a Telenor norvég központja, az Air France vagy Európa egyik legnagyobb energetikai vállalata a CEZ. A terméket azoknak a vállalatoknak és szervezeteknek ajánlják, akik központosítani és egyszerűsíteni szeretnék a naplómenedzsment infrastruktúrát, a biztonsági fenyegetések gyors felderítésére törekszenek, vagy a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében keresnek egy megbízható és nagy teljesítményű naplómenedzsment eszközt.

A syslog-ng Premium Edition 5 LTS legfontosabb funkciói:

  • A Microsoft Windows platformok teljes körű támogatása: Az 5 LTS verzió lehetővé teszi a syslog-ng Premium Edition alkalmazás installálását Windows operációs rendszerekre mind a kliens mind a központi naplózó szerver oldalán. Ez egy különösen hasznos funkció olyan környezetekben, ahol a felhasználók nem akarnak egy különálló Linux vagy UNIX szervert telepíteni a naplók összegyűjtésére. A funkció lehetővé teszi egy nagy teljesítményű, megbízható naplómenedzsment infrastruktúra kiépítését Windows platformon is, mely a hálózati eszközök és alkalmazások széles köréből, képes az adatok összegyűjtésére és kezelésére.
  • On-the-wire tömörítés: A syslog-ng új verziója képes a napló üzeneteket eredeti méretük 15 százalékára tömöríteni a továbbítás idejére. A tömörítés használata különösen hasznos, amikor alacsony sávszélességű környezetekből gyűjtik a naplókat, vagy extrém mennyiségű naplóinformáció kerül továbbításra. A tömörítés a Reliable Log Transfer Protocol-on (RLTP) keresztül történik, ami alkalmazás szintű visszaigazolást használ annak érdekében, hogy a kliensről elküldött üzenetek kivétel nélkül megérkezzenek a központi naplózó szerverre.

A syslog-ng naplózó szerver

A BalaBit IT Security 15 éve fejleszti a nyílt forráskódú megbízható naplózó eszközét. Mára ez a technológia vált a naplózás de facto iparági szabványává, világszerte 1.000.000 vállalat használja. A nyílt forráskódú syslog-ng egy a mai napig aktív közösségi projekt, melynek célja a legjobb naplómenedzsment eszköz létrehozása. A projekt híve és korai elfogadója a nyílt szabványoknak.

A syslog-ng Premium Edition alkalmazás a népszerű nyílt forráskódú verzió magjára épül, olyan kiegészítő szolgáltatásokat kínálva, mint a titkosítás, az időpecséttel ellátott naplóállományok, az üzenetek merevlemezre pufferelése, közvetlen adatbázis hozzáférés és agent az IBM System i platformhoz. A termék lehetővé teszi a rendszerüzemeltetők és biztonsági szakemberek számára, hogy egy megbízható központi naplózó infrastruktúrát építsenek a naplóüzenetek kezelésére és auditálására a hálózati eszközök rendkívül széles skálájáról. A termék mellé a BalaBit több mint 50 szerverplatformhoz kínál telepítő csomagot, melyek között mostantól a Microsoft Windows szerver platformok teljes körű támogatása is elérhető.

Megosztás