BlogzineHazai pálya

Berlin felett kékebb az ég? (Angyalok 2. rész)

Az üzleti angyalok külföldön jobbak? Mi a helyzet Európában, Amerikában? Érdemes-e magyar induló céggel külföldi angyalt keresgélni?

(Devecsai János kollégánk írásának második része) 

Bár sikertörténetek szép számmal akadnak, a hazai cégeknek Amerikában és Nyugat-Európában sem egyszerű befektetőt találni.

 

A startupoknak jogi szolgáltatást nyújtó szakértő, Bóné László szerint egy igazán jó projekthez ma Magyarországon elvben könnyebb kisebb, 5-10 millió forintos pénzt találni, mint mondjuk a tengerentúlon, ahol az egyes forrásokért több ezren versenyeznek. Bár a hazai startup világ még jelentősen elmarad a némettől vagy az amerikaitól, de itt is igaz a hazai pálya előnye. A magyar projektgazdák többsége alapvetően ismeri az itthoni jogi, gazdasági, piaci helyzetet, így az első néhány milliót itthon könnyebben be tudja vonni. Ráadásul a hazai indulás mellett szól az is, hogy az első tőkebevonás alkalmával nem kell drága külföldi tanácsadókat, például egy 400-700 dolláros óradíjú amerikai ügyvédet megfizetni.

De ha már az országhatáron kívül szeretnénk tőkéhez jutni, érdemes azt is számba venni: a legtöbb hálózat regionális szinten működik. Az üzleti angyalok szeretik, ha a vállalkozás nincs messzebb két-három órányi autóútnál, mivel így könnyebb ellenőrizni a befektetés alakulását.

Igaz, mint Bóné László meséli, még arra is volt példa, hogy egy magyar inkubátorháznak Londonból sikerült bevonzania egy gyakorlott projektgazdát, aki úgy látta, hogy itt kedvezőbbek a tőkebevonási lehetőségek.

 

Ugyanakkor a több ezer külföldi befektető megléte a nagyobb, fél-egymillió dolláros befektetésekre érett projektek esetén már sokkal inkább szóba jöhet. Persze azzal együtt, hogy kinti iroda, vagy akár a kiköltözés is felmerül, mint a befektetés egyik alapvető feltétele. Sőt, ha hajlandó legalább a projektgazda kiköltözni, akkor az angyal befektetés sem reménytelen (a nagyobb külföldi angyal hálózatokat lásd a cikk végén.)

angel1

***

Európa vagy Amerika felé induljunk?

 

Európa

Tehát annak, aki külföldről szeretne angyaltőkét bevonni, érdemes megfontolni a kiköltözést. Ha erre egy projekt nem hajlandó, akkor Bécsnél messzebb praktikusan nem lesz könnyű dolga.

Ha persze a projekt egyik tagja már élt Bécsben, Berlinben, Párizsban vagy Londonban, mindjárt könnyebb a dolgunk. Ha nincs ilyen tag, érdemes keresni, mert külföldön könnyebben, olcsóbban lehet a hazai angyalokét meghaladó összegű, legalább fél-egymillió dolláros tőkét szerezni egy erős, startup versenyeken már bizonyított, angol nyelvű prezentációra jól felkészített kisebb projektnek is.

Amerika

Az Egyesült Államokban egyébként az üzleti angyaloknak egy sajátságos szerveződési formája is jelen van: ezek az „angyal csoportok”, amiknél több befektető áll össze, hogy közösen finanszírozzák a kiválasztott projekteket, főként azért, hogy csökkentsék a rizikót. Rendszerint a legnagyobb, vezető angyal dönti el, hogy milyen ötletekbe érdemes fektetni.

Ezt leszámítva azonban ugyanazokat a csatornákat használják szerte a világon, mint amik nálunk is gyökeret vertek. A lehetőségek számában azonban persze óriási a különbség. Beszédes, hogy például csak az Egyesült Államokban közel 270 ezer regisztrált üzleti angyal található.

 

És akkor egy kicsit konkrétabb segítség:

Néhány nagy és ismert külföldi angyal hálózat

 

* Angel Investment Network

A tagjaik száma meghaladja a fél milliót, ami miatt az egyik legnagyobbként tartják őket számon. Eredetileg az Egyesült Királyságból indultak, de ma már közel 30 külön hálózatot üzemeltetnek, amivel több mint 80 országot fednek le. (http://www.angelinvestmentnetwork.co.uk/)

 

* Band of Angels

A Szilícium-völgy egyik legrégibb angyal csoportja, ami high-tech cégek volt és jelenleg is regnáló cégvezetőiből áll. Az 1994-es alapítástól bő egy évvel ezelöttig 218 millió dollárt fektettek be és több mint 3000 új munkahelyet hoztak létre. (http://www.bandangels.com/)

 

* European Business Angel Network

A non-profit szervezet az Európai Bizottság közreműködésével jött létre, hogy segítse a nemzeti hálózatok együttműködését és támogassa a befektetők mobilitását. (http://www.eban.org/)

 

És csak a fenti cím kedvéért pár berlini hely, ahol tőkébe lehet botlani:

Elsőnek egy Németországban alakult, nemzetközi hálózat a HackFwd, amelyről Árvai Péter (Prezi) is lehet érdeklődni, de 2012-ben a SUU konferencián is adtak elő.

Egy egy jó projekthez szívesen hozzávágnak pár 10 ezer eurót és nem is kérik el a cég felét érte!

 

http://hackfwd.com/map

 

És még kettő érdekes:

http://www.bacb.de/about-us/

http://www.berlin-venture-partners.com/main.html

 

 

 

 

 

Megosztás