Blogzine

Óvodás startup

A kézhigéniával folglalkozó Hand-in-Scan óvodásoknak is tart előadásokat. Az új ötletek és megoldások megismeretése is fontos feladata a startupok számára.

A magyKindergarten_8
ar startup vállalkozás egy olyan innovatív eszközt fejlesztett ki Hand-in-Scannéven, ami az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési technikáját ellenőrzi. A Műegyetemről indult csapat a professzionális felhasználók oktatásán túl fontosnak tartja, hogy a megfelelő kézhigiéniás tudást a gyerekek minél fiatalabb korban elsajátítsák, kialakuljanak a helyes személyes higiéniás szokások, megelőzve így a betegségek terjedését.

Négy óvodás csoportban szemléletes mese keretében hallhattak a gyerekek a baktériumok veszélyeiről, terjedésükről, és így megtanulták, miért fontos a kézmosás. A történet után az óvodások a Hand-in-Scan készüléken kipróbálhatták, mennyire sikerült kezet mosniuk, és további játékos feladatokon vettek részt a szakemberek vezetésével. Zsin Orsolya óvodavezető elmondta: „nemcsak a gyermekek számára volt ez fontos szemléltető program, hanem az óvónőknek is lehetőségük nyílt a kézfertőtlenítési technikájuk ellenőrzésére”. A programok mellett a WHO ajánlásának megfelelő, a gyerekek számára érthetővé tett kézmosási ábrák is kikerültek minden mellékhelyiségbe. A gyerekek nagy örömmel vettek részt a programokban, és az óvónők visszajelzése alapján is hasznos volt az oktatás. A gyereken keresztül pedig még a szülőkhöz is eljuthat a frissen szerzett tudás.

Kindergarten_6A Hand-in-Scan csapat célja egy olyan innovációs rendszer fejlesztése, validálása és piacra vitele, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézmosásának közvetlen és objektív kiértékelését, illetve folyamatos ellenőrzését. Az eredeti ötlet egy – a felhasználóra nézve ártalmatlan – UV jelölővel ellátott kézfertőtlenítő használatának kombinálása digitális képfeldolgozással, amely révén objektív kiértékelés nyerhető az egyén kézmosási technikájáról. A prototípus azonnali visszajelzést ad a kézmosás minőségéről a kézről készített fényképek alapján. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) spin-off cége a Semmelweis Egyetemmel  és az Austrian Center for Medical Innovation and Technology (ACMIT) központtal 3 éve dolgozik a rendszer kialakításán a DBH Investment tőketámogatásával.

 

Megosztás