Blogzine

Egy év alatt 70%-kal nőtt a globális adatátviteli forgalom

Majd minden emberre jut egy mobil, de egyre több a gép a hálózatokon.

A mobil-előfizetések összesített száma, beleértve 2013 negyedik negyedévének adatait is, kb. 6,7 milliárd volt. Ebből 109 millió az új előfizetés, amelyek a negyedik negyedév során adódtak hozzá az összesített adathoz. Az előfizetők tényleges száma pedig kb. 4,5 milliárd, mivel számos előfizető több előfizetéssel is rendelkezik.

image001

2013 negyedik negyedévében a globális mobilpenetráció 92%-os volt A további fontos növekedési adatok közül néhány:

image004

•             Kína és India egyenként az új előfizetések nettó értékének kb. 20%-át adta, ez közel 20 millió új előfizetést jelent.

•             A mobil előfizetések száma kb. 6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest, és 1,5%-kal az előző negyedévi adatokhoz képest.

•             2013 negyedik negyedévében a mobil szélessávú előfizetések száma kb. 150 millióval, összesen 2,1 milliárdra emelkedett; ez 40%-os növekedést mutat az előző év ugyanezen időszakához képest.

•             A WCDMA- és HSPA-előfizetések száma kb. 70 millióval nőtt; az LTE-előfizetések száma pedig kb. 40 millióval, ezzel elérve a 200 milliós összesített értéket. A GSM használatát magában foglaló előfizetések összértéke 100 millióval növekedett, míg a csak GSM-előfizetések mérsékelt értéket mutatnak.

•             Az okostelefon-előfizetéseket illetően továbbra is erőteljes globális növekedés tapasztalható; annak ellenére, hogy egyes térségekre (például Észak-Amerika) mérsékelt növekedési ütem jellemző.

•             2013-ban kb. 1 milliárd okostelefon értékesítésére került sor. Az okostelefonok a 2013 negyedik negyedévében értékesített mobiltelefonok összértékének közel 60%-át tették ki. (Ez az érték 2012 negyedik negyedévében kb. 45% volt.) Az összes mobiltelefon-előfizetés kb. 30%-a kapcsolódik okostelefonokhoz, azaz ezen a területen még jelentős növekedési lehetőség látható.

image002

Globális forgalom a mobilhálózatokban

Az alábbi ábra a globális havi adat- és hangforgalom összesített értékét mutatja. Kiderül belőle az adatátviteli forgalom jelentős növekedése és a hangforgalom mérsékelt növekedési üteme. A mobil adatátviteli előfizetések száma gyorsan nő; ez nemcsak az adatátviteli forgalom bővülését alapozza meg, hanem az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedését is. 2013 harmadik és negyedik negyedéve között az adatátviteli forgalom 15%-kal nőtt. Meg kell említeni azonban, hogy piacok, térségek és szolgáltatók szerint a forgalmi szint jelentősen eltér.

image006Ezeket a méréseket az Ericsson több éven keresztül végezte, kereskedelmi hálózatok jelentős méretű bázisának bevonásával, amelyek együttesen a világ összes térségét lefedik. Ezért az adatok reprezentatív alapot szolgáltatnak a mobilhálózatok teljes forgalmának kiszámításához az egész világon .

A jelen dokumentum tartalma elméleti összefüggéseken és feltételezéseken alapul. Az Ericssont nem kötelezik a jelen dokumentumban foglalt állítások, kijelentések, vállalások vagy esetleges kihagyások, és nem vállal semmilyen felelősséget az előbbiek egyikéért sem. Továbbá az Ericsson, saját belátása szerint, bármikor megváltoztathatja a jelen dokumentum tartalmát, és nem vonható felelősségre az említett változtatások semmilyen esetleges következményéért.

Megosztás