Blogzine

Köztéri lámpaoszlopok, mint a szélessávú hálózat részei

Az új összekapcsolt közvilágítási modell egyidejűleg két problémát is megold: csúcsminőségű, energiatakarékos LED-es városi világítást biztosít, illetve jobb minőségű, az egész városra kiterjedő lefedettséget biztosít a mobil szélessáv és az alkalmazások részére.

Az  Ericsson és a Royal Philips, globális piacvezető világítástechnikai vállalat közösen kezdték meg új összekapcsolt innovatív LED közvilágítási modelljük forgalmazását. A közösen fejlesztett megoldás egyidejűleg oldja meg a korlátozott költségvetésű városok két jelentős problémáját: jobb hálózati teljesítményt és kiváló minőségű, energiatakarékos közvilágítást biztosít a sűrűn lakott városokban.

ZeroSite1A Philips és az Ericsson az összekapcsolhatóság és a LED-es világítás előnyeit ötvözve egyedülálló új „világítás, mint szolgáltatás“ városi szolgáltatási modellt fejlesztettek ki. Az új közvilágítási modell segítségével a városi hatóságok helyet biztosítanak a mobil szolgáltatóknak, hogy azok elhelyezhessék szélessávú mobil infrastruktúráikat az összekapcsolt lámpaoszlopokban. A szolgáltatók ezáltal javítani tudják hálózataik adatátviteli lefedettségét és kapacitását, ami jobb szélessávú mobil felhasználói élményt biztosít. A modell a városi infrastruktúrára fordított költségek megtérülését is meggyorsítja, mivel megfizethetővé teszi az ezeknek a rendszereknek kiépítésével és kezelésével összefüggő kezdeti beruházási költségeket, csökkentve a városok költségvetésére nehezedő nyomást.

ZeroSite3A Climate Group és a Philips a világ 12 nagyvárosában végzett közös kutatásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy LED-es technológia segítségével 50-70%-os energiamegtakarítás érhető el – intelligens vezérléssel párosulva a LED-es világítással elért megtakarítás akár a 80%-ot is elérheti! A programból kiderült továbbá, hogy a kutatásban résztvevő városok elégedettebbek a
LED-es világítással annak társadalmi és környezeti előnyei, többek között a fokozott biztonságérzet és jobb láthatóság miatt. Mindez a LED-es világítótestek által kibocsátott fehér fénynek köszönhető, szemben a hagyományos nagynyomású nátrium rendszerek narancsszínű fényével.

Hans Vestberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója az együttműködés kapcsán így nyilatkozott: „Ez a megoldás, az urbanizáció fontos problémáit oldhatja meg. A városok népessége óránként 7.500 fővel nő, de a bolygónk felszíne nem növekszik. Mindeközben az Ericsson ConsumerLab kutatásai azt igazolják, hogy az internetkapcsolat egyike a városi élettel való elégedettség öt legfontosabb mutatójának. A Zero Site megoldás egy olyan fejlesztés, mely lehetővé teszi, hogy az emberek sikeresen állják a hálózatba kapcsolt társadalom kihívásait is.“

„Az új, összekapcsolt közvilágítási modell is bizonyítja a tárgyak hálózata (Internet of Things) elv életképességét, illetve a fénynek a világításon túlmutató képességeit is – mondta el Frans van Houten, a Philips elnök-vezérigazgatója. – Ez a világítás az egyes városok igényeihez rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatás, amely lehetővé teszi a városi döntéshozóknak, hogy a rendelkezésre álló költségvetési és erőforrásbeli kereteken belül teremtsenek összekapcsoltabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb környezetet a városlakók számára és tegyék élhetőbbé az általuk irányított városokat.”

A mobilszolgáltatóknak a kielégítő lefedettség és a kapacitás fenntartása érdekében fejleszteniük és sűríteniük kell a telepített celláikat. A „Zero Site’’ elnevezésű lámpaoszlop, amelybe az Ericsson kis méretű csúcstechnológiás cella-termékeit beépítik, új lehetőséget kínál a hálózatüzemeltetők számára a rádiós cellák elhelyezésére. Az új megoldás révén szélessávú mobil infrastruktúra-eszközök egészen új, eddig nem használt helyeken is telepíthetők, ami nagyban megkönnyíti a cellasűrítést.

 

 

 

Megosztás