Blogzine

Gonna private! – új üzenet a backstage-ből

„Gonna private” – ez volt a fő üzenete a VC Summit backstage-nek számomra. Mert nem ültem be az előadásokra.  Inkább a „folyosó” hangulatára voltam kíváncsi! Inkább a kint beszélgettem a VC Summit-en. (Apropó gratula Nikitának, hiper kezdet volt!! Jövőre várjuk a folytatást!!) És mit szűrtem le a folyosói „backstage”-ben?

„Amikor a magyar tőzsdét kitaláltuk és megalkottuk, akkor mindenkit egy nagy cél vezérelt. Esténként leültünk megbeszélni, hogy miért leszünk jobbak, mint a bécsi tőzsde. Aztán mindenki hajtott és jobbnál jobb célokat keresett és nagy sikerrel ment pár évig a hazai tőzsde. Sőt a legjobb volt a régióban!” – meséli egy olyan befektető, aki igazából a klasszikus pénzügyi szférából jött közénk, start-up-ok közé. És aki most két, új Jeremie-s tőkealapot vezet.

A kinézete is, mint egy bankár. Fekete, fehér „halszálkás” csíkos öltöny. A 30-as évek „gengszter” stílusában. Maffiás pocakkal. És lassú kimért mondatokkal. Magabiztosan. Tekintélyesen. De mindez jól áll neki. Talán még az elefántcsont nyakkendő tű és a fehér nyelves bőr cipő hiányzik.

tumblr_myn765x8cX1qz7lxdo1_500

„Aztán a Jeremie kapcsán az a bajom…” – kezdi el mondani nekem ez a fekete öltönyös befektető… és azt hiszem, hogy nem jól hallok! – Mi van?! Egy Jeremie-s ezt mondhatja? Pláne, hogy a befektető és én egy vegyes piaci társaság kellős közepén állunk a White Summer esti parti elején, ahol egy másik MFB tőkealap vezetője és két „big four”-os multicéges topvezető áll a társaságunkban disztingváltan borozgatva… Utóbbiak odajöttek érdeklődni, hogy mi újság velem és, hogy-hogy nem vagyok már a DBH-s inkubátorban… Szerintem nem is érdekli őket maga a nagy „future”… mégis belecsöppentek. Ide bele.

tumblr_mz6829QV9u1r8f226o1_500

 

Aztán folytatja a fekete öltönyös befektető, impulzíve tovább mesélve:

„Szóval most azt látom, hogy mindenki az „individuális” programját csinálja. És senki nem akar összefogni. „ – mondja a fekete halszálkás öltönyös és komolyan gondolja! És ezután a mondata után nagy csönd lesz a társaságban. És mindenki illedelmesen a boros pohara után nyúl… izé… és nagyot szürcsöl mindenki a borába…

tumblr_n1z02ffK441qdtt4ao1_500

És ezen nagyon „bemerengtem” azóta! Mert:

tumblr_mxjv0m73f01qdtt4ao1_500(1) tényleg a Jeremie alapok nem fognak össze. De nemcsak ők nem fognak össze, hanem az a bizonyos tinédzser korát élő „start-up szakma” sem kollektív, sőt…

(2) hiába van a befektetőknek érdekképviselete ugye. Állítólag manapság ott sem zajlik sok érdekes dolog… állítólag (a helyszínen check-oltam ezt a pre-koncepciót!)

tumblr_my05jmGo9G1qdtt4ao1_500(3) tényleg nem érezni a start-up piacon, hogy mindenki egyet akarna vagy lenne egy „közös vízió”

(4) inkább „ellenségeskedés” zajlik és tavalytól egymást támadjuk, vitázunk és kezdenek spéci hídfő-állások kialakulni

 

 

PÉLDA A HELYZETRE

tumblr_myrzznp1xB1qdtt4ao1_500Itt van tanulságos példaként az, hogy a napokban gratuláltam post-ban és levélben is az egyik állami díjat kapott start-up személyiségnek. Utóbbi egy  levlistán történt. Ahol eleve maga a díjazott tájékoztatott mindenkit a kitüntetésről. (sic!) És igazából 4-5 napig senki nem küldött „gratulációt” a levlistára. Elég cikinek tűnt. És meglepőnek.

 

És kezdett kicsit kellemetlen lenni, hogy senkinek nem látni a gratulációját / örömét / respektjét erre a nagy hírre… Ekkor írtam meg a postomat és küldtem a díjazottnak direktben egy gratuláló e-mailt.

tumblr_n0fmvmxQ441qdtt4ao1_500Nos mit gondoltok erre mi történt? Hát semmi!  A díjazott nem köszönte meg, ahogy egy intelligens közegben illene. Sőt eddig senki nem csatlakozott a gratulációhoz (lásd a levlistán). Csendben elhalt az egész. Mintha semmi „közös” nem történt volna… És ez hiper szomorú.

 

Bocsánat, de ez nem olyan, mint a barbárok, akik „progresszívnek” mondják magukat? Vagy nem olyan, mint a struccok, akik nem akarnak egymás sikeréről, vagy akár kűzdelméről tudomást szerezni?

tumblr_myafvfLKEY1qz7lxdo1_250

 

NIHIL ELLEN ORVOSSÁG…

Hát ezért nekem úgy tűnik, hogy a backstage-ben egyre inkább ez a szomorú „nihil” kezd el uralkodni. Meg, hogy a „start-up balerinák” tűsarkú cipőben tapossák egymást, de a színpadon persze úgy mutatják magukat a nagyérdeműnek, mintha nagy barátok lennének…

tumblr_mzi7ktPV6s1r6jnjdo1_400

Pedig „a király már régen meztelen”! (És próbáljátok kitalálni, kire gondolok „királyként”? nem nehéz…) És nincs is ezzel semmi gond!

Mert szerintem erre csak egy igazi válasz lehet a privát befektetői kör és közösség megerősödése!

tumblr_mz4cz0pos41qz7lxdo1_500

Azaz a jelszó ez lesz a jövőben a start-up világban.

És én is ezért fogok hajtani. Csakis.

Már eldöntöttem.

Csak ennek lehet jövője itthon:

„Gonna private!”

 

 

Megosztás