Blogzine

5G mobilhálózat – mire lesz jó?

2020-ban jöhet a szupergyors mobilnet, de már érdems az alkalmazásokon gondolkodni!

Nem csak a sávszélesség, a megbízhatóság is nagyságrendekkel növekedhet az új technológiáknak köszönhetően. Egyre több szó esik a dolgok internetéről, egyre több kütyünk fog a világhálóra kapcsolódni, hamarosan több is lesz a hálózatra kapcsolat eszközökből, mint emberi felhasználóból!

Barcelonában az Ericsson a   Mobil Világkongresszuson markológépek távvezérlését és mikrohullámmal modellezett időjárás jelentés lehetőségeit mutatta be.  Az 5G-s mobilhálózatok erre már lehetőséget adnak, olyan gyors lesz a mobilinternet kapcsolat, hogy késedelem nélkül lehet majd a gépek videóit közvetíteni, illetve a gép visszajelzéseit.

Lehet-e majd markológépet vezérelni 500 km távolságból?

A felhasználói élmény hatással van a jövőbeni mobil hálózatok tervezésére. Egy virtuális élethű védőszemüveg, egy botkormány és egy 360°-os kamerával felszerelt mini markológép segítségével bemutatjuk, hogy az ipari applikációk milyen elvárásokat támasztanak a mobil hálózatokra (5G) a kapacitás, a teljesítmény és a várakozási idő tekintetében. HD videót már tudnak 20ms késleltetéssel közvetíteni mobilhálózatokon, de a precíziós munkavégzésnél ez nem elég, ezért 4k felbontást kell használni. Fontos a földmunkáknál, hogy a mélységet is jól érzékelje a kezelő, ezért 3D-s képet szerettek volna közvetíteni. Ez már 8-szor annyi adatot jelent, mint a HD felbontás, és a késleltetésnél nem lehet 50 ms felé kerülni. A videó alapján ezeket a problémákat már sikerült megoldani a mérnököknek.

Időjárási térkép mikrohullámon?

Az időjárás szinte mindenre hatással van. A időjárás katasztrófákat is okozhat, de a kisebb időjárás változások is nagy hatással vannak az emberekre és az iparra egyaránt. A mobil kommunikációs hálózatok részét képező mikrohullámú összeköttetések segítségével a helyi időjárási térkép sokkal gyorsabban elkészíthető, így a szükséges intzékedéseket is korábban lehet meghozni.

Megosztás