BlogzineHazai pálya

Mérnököket támogat a Schönherz Bázis

Túl sok volt a megválaszolatlan kérdés, a Schönherzesek egymást támogató szakmai közösséget és portált hoztak létre, ami segíti a startupos terveket és az álláskeresőket is.

Megújult tartalommal és hasznos szolgáltatásokkal indították el tervezői a Schönherz BázistA szolgáltatás olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, amelyek többségét konferenciák előadói bonyolultan és körülményesen igyekeznek elmagyarázni hallgatóinak. A fiataloknak jó része azonban már nem látogatja az ilyen konferenciákat, sokkal szívesebben olvassák el egy hozzájuk hasonló szakember írását a tapasztalataikról.

Az egyetemi hallgatókban és a főállásban dolgozó informatikusokban, mérnökökben nap, mint nap felvetődő kérdésekre próbálnak értékes válaszokat adni.  Mit tanuljak még? Mitől lesz értékesebb a diplomám, hogyan fejlődjön a karrierem? A nagyvilág IT-s szemmel, hol mivel érvényesülhetek?

schőn

 

A hallgatók nem nagyon kapnak életszerű válaszokat az egyetemen, ezért ők kifejezetten szívesen veszik a problémákkal szembesült szakértők cikkeit, tanácsait.

Börcsök Zoltán az Schönherz Bázis egyik szakértője szerint felemelkedőben vannak az informatikusok egymást támogató szakmai közösségei, amelyek a közeljövőben meghatározóvá válhatnak akár nemzetközi viszonylatokban is. Terjed a startupos szemlélet, az innovatív gondolkodás, s a saját vállalkozások felé is egyre többen kacsintgatnak. Egy hangulat, ami egyre többeket érint meg.

Az önszerveződő csoportok hamar találnak a közösséget támogató szakembereket, akik szívesen osztják meg a tapasztalataikat. A Schönherz Bázisnál ilyen szakemberek támogatják a velük kapcsolatba került informatikusok és villamosmérnökök karrierjét, követve karrierútjukat és a változó munkaerő piaci igényeket, igyekeznek segíteni minden helyzetben.

Minden életszakaszban, akár pályakezdő, akár sokat látott mérnökről legyen szó, tapasztalataikra és átfogó piac ismeretükre támaszkodva olyan tanácsokkal tudnak szolgálni, ami segít a válaszút előtt álló szakembereknek következő munkahelyük megtalálásában.

Sok esetben elkel a segítség a saját brand felépítésében, az állásinterjúra való felkészülésben.

Naponta segítenek mérnököknek, hogy értékes külföldi tapasztalatokhoz jussanak, amelyek – később hazatérve – a hazai vállalkozások tudásbázisát növelik majd. A külföldi példák és az ott kiépített kapcsolatrendszer egy startup alapításakor is komoly előnyt jelenthet a hazai ökoszisztéma számára.

Börcsök megfogalmazása szerint az informatikai projektek szövevényes hálózatában nem egyszerű eligazodni. Naponta új cégek jelennek meg, a Bázisnak sok céggel napi kapcsolata van és rálátásuk van a startup világra is. Sokat segíthetnek azoknak, akik ebben a világban szeretnék megtalálni a helyüket. Az informatikusokat és a mérnököket manapság itthon is megbecsülik, nem kell külföldre utazni egy jól fizető állásért, vagy egy startupos kihívásért.

Varga Ferenc a Schönherz Bázis vezetője hozzáteszi, hogy nagyon sok fiatal diplomással kerülnek kapcsolatba, akik tehetségesek, lelkesek, motiváltak, mégis nehezen találnak magunknak jó munkahelyet. Ennek sokszor az az oka, hogy a cégek gyakran olyan technológiákat használnak, amiket az egyetemen nem oktatnak, és otthon is nehéz megismerkedni velük. Emiatt a Bázis azt találta ki, hogy összegyűjt olyan tanulási lehetőségeket, ahol az érdeklődő a piaci árnál sokkal kedvezőbben szerezhet olyan tudást, ami segíti a szakmai fejlődésében és az elhelyezkedésben – erre a támogatásra a Bázis külön CSR keretet fordít.

Megosztás