Blogzine

Baj van Kínában!

PwC Global Economy Watch szerint veszélyben lehet a kínai gazdaság növekedése!

 

A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata elkészítette áprilisi elemzését, melynek főbb megállapításai a következők:

· Áprilisban a világ döntéshozói Washingtonban gyűlnek össze, hogy értékeljék a globális gazdasági helyzetet. A számok alapján ugyan fellendülésre számíthatunk, azonban a növekvő egyenlőtlenségek miatt a gazdasági növekedés előnyei nem egyformán érezhetők a fejlett gazdaságokban.
· Az egyenlőtlenségek több mint 20 éve tartó növekedésére a globális gazdasági trendek adhatnak magyarázatot. Megatrendeknek nevezzük azokat a globális trendeket, amelyek nagyban befolyásolják a gazdaságot, és várhatóan az elkövetkezendő évtizedben is jelentősek lesznek, áthatva a gazdaság és a társadalom egészét.

Úgy gondoljuk, két megatrend játszott szerepet az egyenlőtlenségek növekedésében:
– A technológiai áttörések, melyek következtében csökken a munkaerő fontossága a gyártási folyamat során, és növekszik a világszínvonalú képességekkel rendelkező munkavállalók javadalmazása.
– A gazdasági erőviszonyok átrendeződése, ami korábban az alacsonyabb képesítést igénylő munkák keletre történő kiszervezéséhez vezetett. A bérszakadék csökkenése miatt azonban hamarosan részben megfordulhat ez a trend.
Ahogyan a PwC 17. Vezérigazgató Felmérése is mutatja, a vezetők 75%-a egyetért abban, hogy vállalatuknak nagyobb társadalmi szerepet kell vállalnia, és az egyenlőtlenségek kiéleződésének kérdése egyre sürgetőbb problémát jelent.
· Veszélyben a kínai gazdaság növekedése? A 2014-es év fordulópont lehet Kína számára: a 12. Országos Népi Gyűlésen elfogadott átfogó reformok gyakorlatilag az összes szektort érintik. A legfrissebb, kiábrándító külkereskedelmi és befektetési adatok azonban arra utalnak, hogy veszélyben lehet az előirányzott 7,5%-os GDP-növekedés. A közel egy évtizede tartó kínai hitelezési boom lehetséges következményei jelentős kockázatot jelentenek a bankok, az állami vállalatok és a helyi önkormányzatok közötti szoros összefonódások miatt.

További nemteljesítések és a pénzügyi piac hullámzása lassíthatják, sőt akár meg is akaszthatják a kínai reformterveket.

A részletes, angol nyelvű elemzést a következő linken olvashatod:
http://www.pwc.co.uk/economic-services/global-economy-watch/index.jhtml

Megosztás