Forró drót: Oszkó Péter távozik!

A 444.hu és a HVG is megírta, hogy Oszkó Péter közös megegyezéssel távozik a Portfolion tőkealapkezelő éléről.  Ilyen kérdések merültek fel a közösségben azóta: Vajon az OTP / Portfolion ezzel csökkenti aktivitását a start-up világban? Miért kellett távoznia az egyik legsikeresebb hazai befektetőnek?

MI IS A „PORTFOLION-CSOPORT”?

Legalábbis a piaci pletykák alapján lassan egy hete több forrásunk is tudni vélte, hogy jelentős piaci befolyással bíró alapvezető helyett új vezető érkezik az OTP tőkealapok élére. Az is köztudott volt, hogy Oszkó Péter kb. egy éve kapta meg Csányi Sándor, OTP elnöktől egyben a négy nagy OTP Bank tulajdonú tőkealap- és alapkezelőcsoport aggregált vezetését. Így hozzátartoztak ezek a tőkealapok, alapkezelők, inkubátor (Ezeket egyébként tavaly nyártól egy irodaházba vonta össze):

otp(1) Portfolion  Alapkezelő/ OTP Kockázati Tőkelap I.  – kezelt tőke mérete: 6,8 milliárd Ft (ebből privát tőke = 2,04 mrd) Ez Jeremie I-es tőkealap és forrás és célja dinamikusan fejlődő, innovatív vállalkozásokba történő befektetés. Tipikusan 1-1,5 millió eurós befektetési nagyságrend. Ez alól talán kivétel a Leonar3do, amely eddig több mint 500 milliós forrást kapott és folyamatosan az egyik nagy preferált befektetés.

(2) Bonitás tőkealap és tőkealapkezelő – kezelt tőke mérete: 6,5 milliárd Ft (ebből privát tőke = 2 mrd) Ez Jeremie II-es tőkealap és forrás. Itt nagyon lelkes csapat indult meg és rengeteg start-up-pal tárgyaltak már. Ebből két befektetés történt a Logtron és a Meshlin. Utóbbin a felek tudtunkkal majdnem 15 hónapig dolgoztak, tehát nem kis falat volt.

(3) OTP Fordulat Tőkelap – kezelt tőke mérete: 5 milliárd (csak privát / OTP Bank forrás). Itt már a több éve működő KKV-kat preferálják, amelyeknél főként reorganizációs célokat szolgál a befektetésük. Tipikus befektetési méret 800-1.000 millió Ft/cég.

(4) OTP-DayOne Tőkealap – kezelt tőke mérete: 1 milliárd (csak privát / OTP Bank forrás). Ez is start-up specifikus és elvben 150 millióig fektetnének be, de a gyakorlatban úgy tudjuk, hogy 100 millió a felső küszöbük. Ehhez kapcsoltan kezdte meg a működését az AVEC Inkubátor, amely ugyan indult a Gazella I-en, de nem nyert. Oszkó Péter tervei alapján a Gazella II-n is indultak volna. (A Gazella I-ben a négy nyertes még nem írt alá szerződést, és tudtunkkal még támogatást sem kaptak. Számos alkalommal szárnyra kel a pletyka, hogy jön a Gazella II, de forrásaink szerint erre idén már alig van esély.)

A Portfolion / OTP időszak előtti DayOne menedzsmentje és stája
A Portfolion / OTP időszak előtti DayOne menedzsmentje és stája

AGGREGÁLT TŐKE: KB. 20 MRD

A fenti tőkealapok és alapkezelők közül tehát kettő Jeremie alap (lásd „1” és „2”), de a többi jobbára privát forrásból (= OTP tőke) működő tőkealap. Így összesen 19,3 milliárd Ft-nyi tőke és ebből privát (= OTP Bank) forrás 10,4 milliárd Forint.

Továbbá még itt van 2013-tól a 3TS regionális mega-tőkealapja (vezető Hradszki László), amelyre a 103 millió Eurós (!) tőkét az OTP Bank mellett, többek között a Cisco és az EBRD adta össze. Úgy volt, hogy ennek alapkezelésében is jelentős szerepet vállal a Portfolion.

KONKLÚZIÓ: AZ EGYIK PIACVEZETŐ

Tehát a kezelt tőke nagyságában  kimagaslik a Portfolion és a vonzáskörzetében lévő tőkealapok köre. Lényegében a Portfolion / Bonitás / Fordulat / DayOne / Avec  (és 3TS ?) csoport (összefoglalóan nálunk: a „Portfolion-csoport„) talán a legjelentősebb kapitalizációval és befektetői vonzáserővel bíró, hazai kockázati tőketársaság.

Oszkó Péter irányítása alatt lett tehát a Portfolion-csoport az egyik legjelentősebb és az egyik legsikeresebb tőkealapkezelő itthon a start-up világban. Mindezt jelentős privát tőkével és prudens tulajdonosi háttérrel.

Bojár Gábor, aki régóta üzleti angyal és az AKME inkubátor (Gazella I.) mögött van.
Bojár Gábor, aki régóta üzleti angyal és az AKME inkubátor (Gazella I.) mögött van.

Övék az egyetlen eddigi start-up exit a Cryo, és olyan több olyan híres befektetésük is van, mint például a Leonar3do, amelyből 2013. tavaszán-nyarán majdnem újabb exit lett, és amely a Portfolion előtt Bojár Gábor üzleti angyal befektetése volt. A Portfolion a sikereket dinamikus piaci terjeszkedéssel érte el, és azzal, hogy nagyon kreatív és sokrétű start-up portfoliót alakított ki. Befektetései több iparágban és széles skálán mozognak.

A Portfolion az első Jeremies tőkealapok között volt, amelyek – az eredeti pályázati kiírás szerint – 2013. év végére a tőkéjük nagy részét kihelyezték és ezzel is „hatékonyak” csapatát erősítette (ilyen még a Primus volt tudtommal). (A Jeremie I. tőkealapok tőke kihelyezési ideje 2013. dec. 31. volt, de ezt az MV Zrt., mint felügyelő hatóság két évvel kitolta és így a legtöbb Jeremie I-es tőkealapnak még jelentős forrás áll rendelkezésre a befektetésre. A legutólsó információnk szerint jelenleg kb. 40%-nál tarthat a kihelyezés a Jeremie I-ben, ha nem a leszerződött, hanem folyósított összegeket nézzük. Utóbbi nem megerősített információ, csak piaci információ)

MERT HITT A START-UP-OKBAN!

Juhász Márton nyilatkozik a SUU'13 nyerteseként.
Juhász Márton nyilatkozik a SUU’13 nyerteseként.

De a híres start-up befektetéseik között említsük csak meg például a Cellumot vagy a Nanuska divat befektetést. Aztán itt volt a DayOne seed tőkealap, amely a Portfolion / OTP érkezése előtt kisebb aktivitással és kisebb összegekben fektetett be, majd az OTP fúziót követően és az 1 milliárdos tőkeemelés révén egyből olyan start-up sikersztoriban jelent meg, mint például a Juhász Márton féle Now Technologies. (Ennek felfedezésében nekem is volt kis szerepem, anno az angyalhoz én juttattam a sztorit és rövid ideig tulajdonos is voltam benne, aztán persze exitáltam. Illetve Márton számos start-up díjat nyert 2013. tavaszán: SUU, SU stb) Aztán jött a Bonitás (mint Jeremie II-es alap), de felőle nem sok befektetési sztorit hallottunk eddig. És megindult az AVEC Inkubátor is Málnay Barnabás vezetésével, és elkezdtek számos start-up eseményt támogatni.

Szóval a Portfolion-csoport számos téren és számos szervezetével jelen volt / van a start-up világban. Ilyen módon jelentős hatással és eredménnnyel járt Oszkó Péter eddigi vezetői munkája.

MITŐL PIACVEZETŐK A PIACVEZETŐK?

Varga Zoltán top-befektető (Centrál / Conors)
Varga Zoltán top-befektető (Centrál / Conors)

Talán még 2-3 ilyen nagy hatással  bíró és dinamikusan fejlődő tőkealap csoport van még itthon, köztük például  a Centrál csoporttal (vezető Varga Zoltán). Ők legutóbb igen nagyot „dobtak”, hiszen felvásárolták a Sanomát és ezzel médiapiaci szereplővé is váltak. És a Centrál is mindig fontosnak tartotta a start-up világot, hiszen az egyik alap befektetője volt a Colabs-nek (lásd a 2.0-s verziójának, azóta már a 3.0 vagy a 4.0 futhat), jelentős meccenatúrával támogatta a Singularity University hazai megjelenését. Ők ketten számomra azok a hazai tőkealapok, akik talán azért lettek sikeresek, mert olyan befektetési struktúrát alakítottak ki, amiben az induló és inkubációból kinövő start-up-ok mellett, ott vannak a divatos sikersztori start-up-ok, de a másik végén akár milliárdos KKV-befektetésekre is képesek. És a Portfolionnak is van inkubátora (Avec), és a Centrál is foglalkozott ilyesmivel (Colabs 2.0). És sorolhatnám..

Tehát a Portfolion-csoport igazából, amolyan jelképes és ki nem mondott piacvezető itthon – a Jeremie és privát forrású tőkealapok körében. (A Docler Investment 2013 óta alig aktív sajnos, és tavaly alig hallottunk felőlük, mint ha leállt volna a működésük. Pedig előtte ők is a piaci élbolyba tartoztak. Persze lehet, hogy csak nem publikusak a befektetéseik?) (UPDATE 0509.: Helyesbítünk, mert sajnos elkerülte figyelmünket, hogy a Docler februárban befektetett a Zinemath-ba. Köszönjük kommentezőnk figyelmeztetését!)

ÉS MIK A TÁVOZÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK?

Szóval most ennek a „jelképesen piacvezető” pozícióban lévő tőkealap-csoport éléről távozik Oszkó Péter. Ahogy a hírek mondják „közös megegyezéssel”. És a közösségben egyből többen kérdezték tőlem: mi lesz akkor most a start-up-okkal? Ki jöhet Oszkó után és vajon ő is a szívén viseli majd a start-up szféra befektetési felvirágoztatását?

Mert a start-up-ok ebből már érzik a változást. Érzik, hogy ha 2013. óta egyre kevésbé róluk szól a hazai kockázati tőke piac. Egy ilyen változással akár tovább folytatódhat ez a trend és éppen az egyik piacvezetőnél csökkenhet a „kedv” és „inspiráció” a start-up világ irányába. Persze ez ne legyen igaz! És bizakodjunk, hogy a Portfolion-csoport továbbra is hinni fog a start-up világban! De az új vezető érkezéséig mindez fontos piaci kérdés lesz a hazai start-up világban!

Köszönjük, hogy a Portfolion-csoport eddig támogatta a start-up világot és sok sikert Oszkó Péternek a folytatáshoz – talán máshol! Izgatottan várjuk az új vezetőt!

 

 

 

 

3 thoughts on “Forró drót: Oszkó Péter távozik!

 • 2014. május 8. csütörtök at 23:06
  Permalink

  Doclerrel kapcsolatosan: a cikk szerzőjének érdemes lenne időnként (újra)olvasni az InsiderBlog saját cikkeit, amelyek között HGabor 2014.02.10.én írta meg a Docler Investments legújabb befektetését a Zinemath Zrt.-be. Másrészt egy befektetési társaság működése nem csak új befektetésekből, hanem a meglévő portfólió kezeléséből is áll. Hát ennyit a pontosságról és mellesleg az inaktivitásról.

  http://insiderblog.hu/blogzine/2014/02/10/a-docler-fektetett-a-zinemath-ba/

  Reply
  • 2014. május 8. csütörtök at 23:53
   Permalink

   Kedves János, köszönjük, hogy a Docler Investments alkalmazottjaként ilyen módon pontosítottad írásunkat. Véleményünkben arra utaltunk, hogy a korábban negyedévente történő, igen aktív befektetési tevékenységetek mostanában alább hagyott. Ezzel persze nincs gond, hiszen jól írod, hogy van „kezelési tevékenység” is. De ha egy vérbeli élsportoló csak a kispadon ücsörög nap-mint-nap, arra nem mondják azt, hogy az élbolyban hajt, ugye? Talán ebben akkor nem tévedtünk… de végülis mindegy, mert egy piaci tőketársaságnál senki nem várhat el semmit. Köszönjük, hogy szóltál: cs

   Reply
 • 2014. május 9. péntek at 11:18
  Permalink

  Kedves Csaba és InsiderBlog!
  Köszönjük a pontosítást!
  Minden alapnak, természeténél fogva van egy nagyon aktív kihelyezési időszaka, amikor a tevékenység fókusza és az energiák többsége az új befektetetések felkutatására, megszerzésére és elindítására irányul. Ezt követi egy aktív (vagy másoknál esetleg kevésbé aktív) portfoliómenedzselési időszak, ami maga az értékteremtés folyamata, melyet az exit előkészítése és végrehajtása követ. Mindegyikben élen kell járni. Pénzt költeni pedig könnyű, valódi értéket teremteni sokkal nehezebb. A futball hasonlatra: a befektető nem a játékossal, hanem az inkább az edzővel azonos. Vannak a pályán játékosaink, akiket kiválasztunk és felküldünk, időnként újakat hozunk be, másokat pedig lehozunk a pályáról. Az élsportoló pedig nem kell, hogy sokat legyen a pályán, elég, ha gólt szerez. Üdv, FJ

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .