Operáló robot Óbudán

Megérkezett Magyarországra az első da Vinci sebészrobotAz Óbudai Egyetem idén megnyitott Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában kapott helyet hazánk első sebészrobotja (http://irob.uni-obuda.hu/). Az amerikai technológiát világszerte több mint 3000 helyen használják napi szinten számos sebészeti beavatkozás távirányítással való elvégzésére, de Magyarországon még csak bemutatókon volt ilyen eszköz. Az első generációs da Vinci robot korábban a bécsi AKH kórházban teljesített szolgálatot, és innentől fogva az Óbudai Egyetemen fognak kutatásokat végezni vele. Rudas Imre Professzor, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója elmondta: „Az adomány révén tovább tudjuk erősíteni az országban egyedülálló robotikai eszközparkunkat, kutatási profilunkat, és a nálunk tanuló diákok most már az orvosi robotika terén is a legmodernebb eszközökkel találkozhatnak.” Az iRobottechnikai Központ, amely a nemrégiben alakult Közép-európai Robotikai Hálózat (CELLI – http://www.cellir.org/) koordinátora is egyben, meghívást kapott a kaliforniai gyártótól a da Vinci robot kutatói programjában való részvételre. „Egyike lettünk azon 17 intézetnek a világon, akik hozzáférhetnek a da Vinci kutatási interfészhez, ezáltal új távlatok nyílnak meg a távsebészet, videó-alapú sebészet és a sebészeti képességek felmérése terén. Összesen 4 ilyen intézet van egész Európában” – tette hozzá Dr. Haidegger Tamás, a központ igazgatóhelyettese.

IMG_3170

Az első da Vinci robot 2000-ben került kereskedelmi forgalomba, és forradalmasította a Minimál Invazív Sebészeti eljárásokat. 1,5 millió dolláros ára miatt azonban hazánkban még nem alkalmazták sehol.

One thought on “Operáló robot Óbudán

 • 2016. május 6. péntek at 11:32
  Permalink

  Örömmel láttam Dr.Haidegger Tamást a Friderikusz műsorában. Csodálom a tudásvágyát, ambicióját és tenniakarását a biztonságosabb orvoslásért. Amiért már a rövid munkássága alatt is annyit tett, hogy világhírúvé vált. Gratulálok!.
  Van egy ötletem, ami nem teljesen a területlhaz tartozik, de képes lenne tenni a következő probléma megoldásáért. A nagyohalló készülék használata kinlódás a használójának, mert nem szűri a hangokat.A szél süvít, a Hév zakatol stb és közben nem hallani a bezédhangot. Az apró szabályozóhuz ki kell venni a készüléket a fülből, majd fájdalmasan visszatenni, amit a körülményekhez képest kell ismételni. Ma már mindenhez van távirányítás. Miért kell egy 85 éves embernek ezeket a kínokat kiállni?. AZ ÖTLET A FÜLHALLGATÓ HANGOSÍTÁS TÁVIRÁNYÍTHATÓGÁGA. Egyébként a nagyothalló készúlék több százezer forintba kerül, ezért indokolt lenne a jobb használhatóságért tenni valamit.
  Nagy tisztelettel figyelem munkásságát, jó egészséget kívánok hozzá Üdvözlettel:Bauer Marika

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .