BlogzineKülföldPiaci füles

Jön a feketeleves?

Beigazolódott elképesztő jóslatok: olajárzuhanás, defláció és német visszaesés – 2015-ben a befektetőknek az árfolyamok végletes ingadozására kell felkészülniük – a Saxo Bank tőkepiaci jóslatai.

 Az olajárzuhanás, a defláció és a német visszaesés a Saxo Bank három olyan „elképesztő jóslata” volt 2014 elején, amely mára valósággá vált. Az olajár jelenleg hordónként 80 dollár körül alakul, és ha a piacon múlik, ez még messze nem a mélypont. A fejlett gazdaságokban valóban deflációs helyzet alakult ki, amelyből a kormányzatok és a nemzeti bankok mennyiségi lazítással, „könnyű pénzzel” igyekeznek kitörni és a növekedést ösztönözni. Németország, az EU motorja és Kelet-Közép-Európa legfőbb gazdasági partnere a harmadik negyedévben egyetlen hajszálnyival kerülte el a recessziót. A világgazdaság és a befektetői környezet alakulásának legújabb forgatókönyve alapján a befektetőknek 2015-ben kemény korrekciókra és az árfolyamok végletes ingadozására kell felkészülniük, állítja Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

 global export

Elképesztő jóslataink arról szólnak, hogy a visszatekintés mellett tanuljunk meg előre nézni, és elképzelni az elképzelhetetlent. Mi történne, ha a ma látható gazdasági folyamatokból kiindulva a világ a feje tetejére állna? Milyen forgatókönyvek érvényesülhetnek és hogyan küzdenénk meg a helyzettel? Szórakoztató és tanulságos gyakorlat, amelyet minden döntéshozónak és befektetőnek ajánlok” – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

Felemás évzárás

A szakértő szerint most, a 2014-es év végén nyugalom és elégedettség uralja a piacokat. A központi bankok a gazdaságélénkítő lépések kilátásba helyezésével ugyanis sorra azt üzenik, hogy nem kell aggódni a kockázatos eszközök miatt. „Idén elmaradtak a reformok, sok-sok „könnyű pénz” várja, hogy eláraszthassa a gazdaságot, és segítsen ösztönözni a gazdasági növekedést” – emelte ki Steen Jakobsen. – „A kockázatokhoz viszonyítva a befektetési eszközök értékelése nagyon magas, a spreadek viszont rendkívül nyomottak, amely egyre meredekebb korrekciókhoz vezet. Egy-egy hirtelen korrekció, amely most 10-12 százalékos, a következő alkalommal 12-15 százalékos lesz, majd 15-20 százalékos, és így tovább mindaddig, amíg a gazdaságok valós problémáinak kezelése helyett tüneti kezelést alkalmazunk.”

Jakobsen szerint a valódi problémákat a reálgazdaságban kell keresni. A fejlett országok leginkább olyan területekbe fektetnek pénzt, mint a papírmentes gazdaság és a szolgáltatások, ugyanakkor elhanyagolják a termelékenységet, az infrastruktúra folyamatos fejlesztését, az újítást, az emberi erőforrásokat, és ennek következményeivel előbb-utóbb szembesülniük kell.

Befektetések: tiszta lappal

2015-ben a befektetőknek rendkívül kiegyensúlyozott, tudatosan összeállított befektetési portfólióra lesz szükségük. Ez biztosítja, hogy ne kelljen pánikba esni és elkapkodni a befektetési döntéseket, még rossz hírek vagy negatív előrejelzések esetén sem. „A tőke megőrzésének törvénye most azt diktálja, hogy az idei bevételeket készpénzre váltva tiszta lappal, felkészülten várjuk a 2015-ös év új befektetési lehetőségeit” – állítja Steen Jakobsen. – „De fő az óvatosság: az árfolyamok végletes ingadozásával mindenképpen számolni kell, egyre több befektetési eszközzel pozitív és negatív rekordokat döntögető árfolyamokon kereskedünk majd, így elkerülhetetlenek lesznek a jelentős korrekciók.”

Megosztás