BlogzineKülföldPiaci füles

4K a gyakorlatban – szuper éles képek a CES-ről

Kövécs András helyszíni beszámolója:Először látogatom a CES-t, nehéz lenne összefoglalni a benyomásokat főleg értékelni feketén-fehéren, de mindenkinek ajánlom, akinek túl sok pénze és rengeteg ráérő ideje van, már a BNV is tetszett neki kiskorában és különösen szereti az iPhone tokokat.  És bár a fentiek csak korlátozottan igazak rám, de mivel most a fullxs mobil startup vezetőjeként annak amerikai piacra vitelét készítem elő éppen a Szilícium völgyben, eljöttem ide Las Vegasba megnézni, hátha megtudok valamit a piacról.

A jelenlét is már sok információt hordoz, bár rengeteg a kiállító, a komoly bajban lévő cégek, mint a Sharp, a Panasonic vagy a Sony óriási standokat béreltek, akik viszont igazán fontosak, azok közül páran nincsenek is itt. Az Apple már hagyományosan nincs itt, a Microsoft idén csatlakozott hozzá. Az Apple jelenléte mégis a legerősebb, a kiállítók negyede Apple kiegészítőkben utazik. Rengeteg a próbálkozás a technológiai lehetőségekből valami izgalmas új termék megálmodására, de korszakalkotót, vagy még csak érdekes kísérlet nem láttunk.  Pont olyan helybenjárás van a piacon, mint mielőtt megjelent az iPhone, vagy az iPad vagy az iPod … a sor itt most egyenlőre megszakadt. A Consumer electronics-ban most nincs nagy lépés, nincs mit mutatni, ez látszik elsőre a shown.

De mik is a trendek?
A TV gyártók régóta ugyanazokban a paraméterekben utaznak, felbontásban gondolkodnak, kontrasztra, színre gyúrnak. Az elmúlt 50 évben felállított fejlesztő részlegek erre álltak rá, ez már jól megy, a felbontás már óriási. A Panasonic a 4k kameráját és TV-jét úgy tudta csak bemutatni, mivel tartalom ebben a minőségben ugye nincs, – meg mi is lenne az a tartalom, ami látványosan ilyen nagy felbontású – , hogy egy mechanikus órát tett az új 4k kamerája elé és a mozgó szerkezetet lehetett nagyítva látni elképesztő minőségben az eredeti felett 4x akkorában az új 4k monitoron. Fantasztikus látvány – 5 másodpercig. Utána?

A nézők egyre több időt töltenek el a többi néző által készített videók nézegetésével, és ezt meg nem unják. Erre nem kell a 4k TV-t venni, mert ezek a tartalmak általában bizony a gyártók által hajhászott minőségi szempontok szerint gyengék. Addig volt fontos a legtöbbet kihozni egy adott műsorból, pl. felbontással, amíg nem lehetett választani igazán érdekes műsort. Most éppen nem is olyan érdekes a nézőknek a minőség, új szempontjaik vannak a nézésben. A TV gyártóknak erre kell gombot varrniuk. Ez lenne az okosság.

A PC, ahogy eddig ismertük eltűnt: egy telefonra, egy tabletre és egy okos TV-re bomlott le. A tabletek és telefonok mellett a következő években a TV úgy tudja tartani a pozícióját, hogy ő, az okos Tv lesz otthon a PC is. PC-t meg nem vesz senki, ezért ilyet nem is állított itt ki senki.

Milyen egy okos TV?
Egy pár éve leginkább Google android alapú, de valahogy nem lett akkora siker, mint amekkora lehetne. Nem véletlen, hogy akiknek van tabletje, miközben tévét néz azt nyomogatja.  Itt jöhet be a képbe már megint a Microsoft. A bénázás miatt maradt ideje felzárkózni, megszületett a Win8, ami szándék szerint már nem PC-kre készült. TV-kre, tabletekre, meg Nokiákra (amiknek az ára el is indult felfelé szépen pont most). Több TV és monitor gyártó is a Win8-al  csinál okos TV-t, és ezek pont azt tudják, pont úgy, amit egy TV-től (ami egy PC) elvárunk. Van, akinek a Windowsal töltött évek során valahogy nem lopta be magát a szívébe a Microsoft, de el kell ismerni, hogy a Win8 alkalmasnak látszik a most még zavarosnak tűnő több képernyős vizeken való barangolásra. Egyszerűen jó. És annyi rossz megoldás van egyelőre a piacon, standjaikon izzadtságszagú felesleges megoldásokat mutogatnak,  hogy komoly esélye van a Microsoftnak a visszatérésre, különösen, hogy ez az a piac, ahol az Apple nincs jelen – egyelőre.

Mi van az okos telefonokkal?
Egyre nagyobb a képernyőjük, egyre vékonyabbak és egyre több a magjuk. Szépen kamaszodnak, de most a történet nem róluk szól. Fárasztó is az aktuális új készülékekre figyelni. Egy érdekesség azért akadt, a SONY XPERIA X, egy vízálló okostelefon. Na ilyen még nem volt. Az okostelefonok veszte mindig végül az, hogy mindenhova mennek a gazdival, de nem tudnak úszni. Az egyik megtanult, elindul a hidrofób okostelefonok szelekciója. Kíváncsi vagyok mennyi idő alatt szorítja ki a többit?

Tabletek?
A netbook, ami szétszedhető egy tabletre és egy billentyűzetre – ez lehetne a 2013-as CES logója. Ez idén a angyinvenció. Vetített billenytyűzet, mint alternativ megoldás – ezt meg is vettem ott helyben. Működik.

Audio?
A zene hallgatásból az aktív fajta, amikor valaki fizet azért, hogy zenét hallgathasson – akár pénzzel, akár profil információival  – jórészt telefonon, vagy computeren (értsd: munkahelyi computer!) történik, ezért a fejhallgató A Hangforrás manapság. Itt Las Vegasban most fejhallgatónál már csak iPhone tokból van több.. Arról persze a gyártók hallgatnak, hogy a telefonból komputerből érkező, akár fizetős és professzionálissan előállított zenének a minősége amikor a fejhallgató kimeneten megjelnik eleve rossz.  Pedig így van, ezért lehet, hogy az iTunes, mint iparági trendsetter csak veszteséges tömörítéssel adja a zenéket. Pénzért. Máshonnan sem lehet jó minőségű digitalis zenét szerezni. Erre nem érdemes jobb felhallgatót venni drágábban, csak maximum szebbet. Jól is néznek ki a fejhallgatók, még Ferrari fejhallgató is van!

Az okostelefon pl. azért is okos, mert bármit meg tudok hallgatni rajta. Na de a többiek? Mi van, ha buli van? A telefon kihangosítók éppen erre az igényre fókuszálnak. A tipikus iPhone kihangosító ma vezetéknélküli és designos. A hangja, na az más kérdés. Kazettásmagnóból ezzel a hangzással már 82-ben sem lehetett volna előrukkolni. Vannak persze drágábbak is, ezek nagyobbak, vezetéknélküliek és designosak…

Meglepő módon lehet pl. egy iPhone-t is jó minőségű zene forrásaként használni, ehhez két dolog kell: jó minőségű digitalis zene, és egy olyan eszköz, ami ezt az iPhoneból nem a fejhalgató kimeneten veszi ki, hanem digitálisan, tömörítetlenül. Na ezek szépen szólnak, drágák, designosak – és nem vezetéknélküliek. Ilyen pl. a NAD Visio 1 vagy a Monitor Audio iDec 200. Hogy ezek highend-ek e? Biztos nem, de jól szólnak, drágák, design intenzívek…

A középső, kisebb pavilion hátsó fertályában még itt vannak az auto audio eszközök gyártói, de elég szomorúak, az ő idejük is lejárt a szabványos beépítési helyek “benőttek” és ma “integrált” készülékek vannak az autókban, amik nem cserélhetőek elevben. Az extra igényeket kielégíti az auto gyár, léteznek gyári “emelt szintű” hangrendszerek, rendelhetőek, csak szerintem eddigi tapasztalataim alapján értékaránytalanok, azaz még ha nagyon drága is  valami – akár több milllió forint – nem igazán jó. Az integrált helyekre viszont itt végre láttam beépítő kereteket, ami egy jó hír annak, aki esetleg mégis jó minőségben akar zenét hallgatni az autójában, ami meg ráadásul 10 évnél fiatalabb is.

3D-ben nincsen sok újdonság, szemüveg nélküli rendszerek egyre jobbak, de még mindig élvezhetetlenek, a szemüveggel működőek meg egyre jobbak – és szépen veszik az emberek millió számra őket. Csönd van.

Személyes kedvenceim minden, ami élő videót tud adni. Ezek közül a már ismert Parrot hozta el az új Ar.Drone 2.0.-t. Ez egy kis távirányítható helicopter: négy hajszárító motor köztük két kamera. Jó játék, nem olcsó, szóval nem egy tipikus Magyar válság karácsonyi ajándék, 2013-ban pláne mem lesz az, de a világ nagy részén repkedni fog belőle pár tízezer darab. Ami azt jelenti, lesznek izgalmas valós idejű videók ebből a forrásból is. Másik üdvöském ilyen szempontból a GoPro kamera, ez sem új, de most van belőle a CES-re egy új változat, a HIRO 3.  Pici, könnyű, jó a képe, VÍZÁLLÓ!, van benne wifi, minden, ami alkalmassá teszi arra, hogy jó pilanatok jöjjenek róla élőben a világ több tízezer helyéről egyszerre. Ami külön öröm, hogy valahogy ez a GoPro egy szimpatikus cég, semi extrát nem csinálnak, hanem viszont amit csinálnak azt jól. Óriási a táboruk, rajongók: ugrás, futás, biciklizés, surfözés, mászás vagy bármi, ami látványos és élményt adó. Na ebben a társuk a GoPro kamerájuk – ebből is százezerszám születnek majd az élő közvetítések az egész földről – onnan, ahol éppen történik valami jó.

Külön köszönetet kell mondjak a Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetőjének, aki rengeteget segített az út előkészítésében és az Budapesti Amerikai Követségnek a Magyar Delegáció megszervezéséért, melynek tagjaként lehetett szerencsém rácsodálkozni, hogy hol is tart a CES 2013-ban.

Kövécs András: A Mobilitás és Multimédia Klaszter elnökségi tagja, tulajdonos ügyvezető Az Artklikk nevű mobil fejlesztőcégben. Közgazdasági és Vallástörténeti tanulmányait követően több sikeres startupot indított el főleg a média terūletén. Az Artklikk Balatonfüreden és Budapesten 20 fővel dolgozik mobil technológiával kapcsolatos fejlesztéseket és kutatásokat végez. Több termékfejlesztési projektjük közül az újszerű mobil alkalmazás készítő platformjuk – fullxs.com – áll jelenleg piaci bevezetés alatt Japánban és az USA-ban. 

Megosztás

One thought on “4K a gyakorlatban – szuper éles képek a CES-ről

  • Kovacs Andras

    Nem igaz hogy nincsenek jó minőségű hanglelő helyek! Csak körül kell nézni a neten és nem bedőlni a marketing gépezetnek. A többivel egyet értek. Digitálisan tömörítetlenül a dac dobozok veszik ki a hangot. Fejhallgató erősítővel együtt is árulják őket Magyarországon is. (példának okáért hrt audioengine fiio egyik jobb mint a másik)

Comments are closed.