Blogzine

Szövegértők gyorsítósávban – havi 37 ezer forint ajándékba!

Melyik startup cég ne örülne, ha támogatásként 3 évre szoftver licenszeket, több ezer dollár értékű felhőhasználatot (ahol a Microsoft termékei mellett nyílt forrású szoftvereket is szabadon futtathat), szakmai támogatást és fejlesztői fiókokat kapna a Microsofttól? A lehetőség adott: a Microsoft BizSpark programjában éppen ezt nyújtja. Nagy segítség annak, aki úgy dönt, belép! (x)

A garázscégek egyik legfontosabb ismérve, hogy olyan fejlesztéssel foglalkoznak, amellyel rajtuk kívül nagyon kevesen, és amely képes forradalmasítani egy egész szakmát. Ilyen a nyelv matematikai modellezésével foglalkozó Slamby. A vállalkozás az egyre növekvő adattengerből bányász elő üzletileg is hasznosítható információkat. Az értelmező technológia kivitelezői Microsoft-platformon kutatnak és fejlesztenek, a redmondiak BizSpark programjában kapnak nélkülözhetetlen segítséget.

Egy olyan ügyfélszolgálaton, ahová ezerszámra ömlenek az emailek, sokszor napok telnek el, mire értelmezik azokat, elküldik az illetékes osztályra, ahol aztán válaszolnak. – A mi fejlesztésünkkel egy ilyen folyamat napok helyett órákra rövidül, hiszen a rendszerünk képes értelmezni a leveleket, s ez alapján előre megadott szabályok alapján döntést hozni. Márpedig a döntéshozatalt támogató információ óriási érték a mai világban – magyarázza fejlesztésük egyik felhasználását a sok közül Mezei Péter, a Slamby igazgatója. Hatan dolgoznak a cégben, hetedik kollégájuk külföldről segít nekik, s bár igen fiatal a válallkozás, erre az évre már tízmilliós nagyságrendű bevételt lőttek be maguknak.

bizspark1

 

A Slamby nem, vagy sokkal nehezebben juthatott volna idáig a BizSpark program nélkül, nem csoda, ha elégedettek. Tovább is léptek: két hete kezdtek a BizSpark Plus programban. A Microsoft startupokat támogató kezdeményezésének lényege, hogy segítenek az induló projekteknek a rájuk nehezedő terhek csökkentésében és a Microsoft platformban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználásában. A BizSpark keretében a startup cégek 3 évre kapnak öt főig licenszeket, havi 150 dollár értékben Windows Azure használatot, hozzáférést a számítási felhőhöz, fejlesztői accountokat, valamint szakmai támogatást. A kapott díjmentes keretet, – ami körülbelül egy közepes erősségű szerver hoszting díjának felel meg – a startupok az általuk preferált technológiákkal is felhasználhatják: többek között a Windows, Linux, .NET, Node.JS, Java, PHP, Python, Ruby is támogatott a Microsoftos felhőben.

bizspark2-h

Számtalan felhasználási lehetősége van annak, ha egy rendszer képes értelmezni az írott információt. Egy vállalat a rá zúduló hatalmas mailtömegből képes automatikusan kinyerni üzletileg is használható információkat, de éppenséggel ezen a tudáson alapult a Slamby egyik első fejlesztése is, a Netmami nevű gyermekvédelmi tartalomszűrő. De gondoljunk bele, mi minden válik lehetővé, ha a telefonbeszélgetéseket egy program írott szöveggé alakítja – ez ma már az okostelefonokon működik – majd ezt a Slamby megoldásai értelmezik. Így nem kell emberi munka az információk rendszerezéséhez. A rendszer pedig akár azt is képes objektíven megítélni, hogyan kezelt egy adott esetet egy ügyfélszolgálatos munkatárs.

– Egyszerre volt véletlen és tudatos döntés eredménye csatlakozásunk a BizSparkhoz. Elsőként tudatos döntés volt, hogy a Microsoft.Net platformot kezdjük el használni. Visszagondolva, adta magát, hogy a MS platformok mellett tettük le a voksot, amikor a szerveroldali megoldások felé nyitottunk – mondja Mezei Péter. Végül egy ismerősüknek köszönhetően kezdődtek meg az egyeztetések a BizSpark képviselővel.

A Microsoft technológiák azért is érdekesek voltak a Slambynek, mert biztosítják a megfelelő hatékonyságot. Termékeik rengeteg prototípussal, verzióval készülnek. Akár naponta is kijön egy-két verzió, s ebben a fejlesztői környezetben nagymértékben gyorsítja a munkát. Az idő pedig pénz. Nagy segítség volt számukra, hogy minden licenszet megkaptak, amire szükségük volt, beleértve az igen drága Windows Servert is, e nélkül pedig nehezen lehetne nagyvállalatoknak fejleszteni, ami pedig a fő célpiac a Slambynél, hiszen nagyvállalatoknak kínálnak olyan adatelemző alkalmazásokat, amellyel üzleti folyamatokat tudnak automatizálni.

bizspark-uj

Tevékenységüket szép lassan költöztették a felhőbe. – Elkezdtük használni a TFS online project menedzsment rendszert, a Google Drive-ról pedig átálltunk One Drive-ra. A Slamby kis cég ugyan, de profin felépülő szervezet. Különválasztják a kutatási-, a szoftverfejlesztési-, és az értékesítési aktivitásukat. – A felhősítés hatékonyságot növel, mindhárom területen – mondja a Slamby alapítója. Például a kutatóknak a BizSpark Plus program nyújtotta lehetőségekkel dinamikusan tudnak létrehozni kutató-gépeket a számítási felhőben, így nincs erőforrás probléma. A Slamby az összes fejlesztői gépét átviszi ebbe a formába, sőt, rövidesen már a kódállomány sem lesz fejlesztői gépen.

Az alapesetben egy éves Plus programba a hatalmas növekedési potenciállal bíró BizSpark tagok nevezhetnek. – A növekedési fázisban lévő startupok egy évig hatvanezer dollár értékű díjmentes kreditet kapnak a Microsoft Azure számítási felhőben, (ami körülbelül egy közepes méretű céginfrastruktúra költségeit fedezi).  A Microsoft felelős nemzetközi vállalatként elkötelezett a helyi ötletek és innovációk megvalósulásának támogatásában, a jó termékek nemzetközi piacra vitelében. Meggyőződésünk, hogy a kreatív fiatalok támogatása a jövőbe való befektetés – mondta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország Fejlesztési és platform üzletág vezetője. 

A BizSpark Plus program résztvevői, ha megfelelnek a feltételeknek, részt vehetnek az Imagine Cup Academy programban is, amely egy dedikáltan diákokból álló startupoknak létrehozott támogató program, amelynek célja, hogy megmutassa a csapatoknak, hogyan építsenek sikeres vállalkozást, és felkészítse őket a Microsoft globális versenyére az Imagine Cup-ra.

Megosztás