Magyar rákkutatási eredmények

Spin-off cégben hasznosul a tudás

A magyar rákkutatás eredményeinek nemzetköz szintű szakmai elismeréseként az International Journal of Cancer folyóirat 2013. márciusi számában megjelentette a Dr. Kulcsár Gyula és munkatársai által elért legújabb kutatási eredmények összefoglalóját a Természetes Tumorellenes Védelemről és az Aktív Ráksejtpusztító Keverékről.

Mivel a nemzetközi lap Európa negyedik legrangosabb tudományos folyóirata ebben a témakörben, a szerzők szándéka a publikáció megjelentetésével a kutatási program tudományos elfogadottságának növelése. Az összefoglaló (Bizonyos aminosavak és a szérumban jelenlévő egyéb kismolekulák keveréke gátolja a rágcsáló és humán daganatok in vivo növekedését) az 1987-ben indult kutatás legújabb eredménye, melynek gyógyászati jelentősége van: az Aktív Ráksejtpusztító Keveréket a szervezetbe juttatva több ráksejt pusztítható el, mely által a szervezet saját védelmi rendszerének – a Természetes Tumorellenes Védelemnek – a teljesítőképességét növelhetjük meg. Ezáltal a felfedezés figyelemre méltó lehetőséget jelenthet a rák kezelésében.

A kutatásról

Dr. Kulcsár Gyula biokémikus, a fejlesztési program tudományos igazgatója, a Magyar Onkológusok Társaságának, a European Association of Cancer Research és az International Society for Preventive Oncology tagja, 1987 óta folytat kutatásokat, mely során bebizonyította, hogy létezik a szervezet ún. Természetes Tumorellenes Védelme, mely független az immunrendszertől. A kiindulási pont az volt, hogy sokféle daganat gyakorisága nem nő meg az immunrendszer korlátozott működésekor, vagy az immunrendszer teljes összeomlásakor (pl.: AIDS), ami azt jelenti, hogy az immunrendszernek nincs kizárólagos szerepe a daganatellenes védelemben. Mivel mindenkiben folyamatosan keletkeznek ráksejtek, így a szervezetben működnie kell egy, az immunrendszertől független daganatellenes védelmi mechanizmusnak is, amely meggátolja a tumorsejtek elszaporodását, és amelyet Természetes Tumorellenes Védelemnek nevezünk.

A kutatás további fázisaiban megállapította, hogy a vérkeringésben lévő aktív ráksejtpusztító molekulák (aminosavak, egyes vitaminok és egyéb aktív anyagok) alkotják ezt a védelmet, vagyis az Aktív Ráksejtpusztító Keveréket. A keveréket később állatkísérletek (egér és humán xenograft daganat modelleken) segítségével tesztelte. Mivel a rákos sejtek a normál sejtekhez képest felhalmozzák a keringésben lévő kismolekulákat, ezért a szervezetben lévő ráksejtpusztító molekulák is nagy mennyiségben jutnak a daganatos sejtekbe, ezzel azok programozott halálát, apoptózisát okozva.

Mindemellett bizonyításra került az is, hogy az Aktív Ráksejtpusztító Keverék a citosztatikumok (kemoterápiás kezelések) hatását is fokozza.

Szabadalom és termékfejlesztés
A szabadalom Magyarországon kívül még 16 országban került bejegyzésre. A kutatás gyakorlati jelentősége, hogy eredményeire termékfejlesztés is épült. Ennek köszönhetően 16 éve megtalálható a hazai piacon az a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, mely ma már nem csak tabletta, de italpor formájában is elérhető a daganatos betegek számára. A termékekkel 2012-ben életminőségi, klinikai vizsgálatokat folytattak, melyek meggyőző eredményei azt mutatják, hogy a betegek fizikai, értelmi, érzelmi és szociális funkciói javultak, fáradtságérzetük, fájdalmuk, nehézlégzésük csökkent, továbbá a kemoterápia, valamint a sugárkezelés egyes kellemetlen mellékhatásai (pl. hányás, hányinger, rossz közérzet) mérséklődtek. A készítmény minőségét több ezer, az italport rendszeresen fogyasztó daganatos és több mint 5 éve tünetmentes beteg ismeri.

Kulcsár Gyula tudományos eredményein alapul a Culevit nevű gyógyászati célra szánt tápszer. Az ezt forgalmazó Immunal Kft. már félmilliárd forintos bevételt tudott elérni az elmúlt években.

További információ: http://www.kulcsargyula.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .