Blogzine

Újabb tizenkét őrszem Tokajban

Januártól hazai fejlesztésű precíziós szenzorhálózat segíti a Royal Tokaji Borászati Zrt.-t a gombás fertőzések elleni küzdelemben

Technológiák és tradíciók összefonódása érdekes példájának lehet tanúja az, aki a tokaji szőlőhegyeket járja az új évben. A Royal Tokaji Borászat ugyanis januártól 12 SmartVineyard / Szőlőőr állomásból álló szenzorhálózattal segíti szőlészei munkáját. A szakmai szempontból egy cseppet sem mindennapi projekt telepítési munkálatait kísértük figyelemmel, hogy megtudjuk: miként használhatók szenzorok a szőlő gombabetegségei elleni küzdelemben.

20141215_095748Jókedvűen indul a hűvös decemberi reggel Andik Jánossal a SmartVineyard / Szőlőőr munkatársával, és Pataki Dezsővel a Royal Tokaji Borászati Zrt. szőlészével miközben a terepjáróra pakoljuk át azt a tizenkét darab precíziós szenzorokat tartalmazó állomást, mely januártól a pontos időjárási paraméterek mellett gombás fertőzésekre vonatkozó előrejelzésekkel is el fogja látni a borászatnál dolgozókat. Miután a szerszámosláda és a gumicsizmák is a helyükre kerülnek, nekiindulunk Mád, Tállya és Tarcal melletti hegyeknek, ahol a Royal Tokaji szőlőföldjei terülnek el.

Azt hinném, ilyenkor, decemberben már alszik a szőlőhegy, azonban sok helyen serényen dolgoznak. De míg a dűlők többségében metszenek, és a venyigét égetik, a Royal Tokajinál máshogy is készülnek a 2015-ös szőlészeti szezonra. A tizenkét, magyar fejlesztésű állomás mintegy 80 hektárnyi szőlő felett fog őrködni – néhány órán belül.

Az első telepítési helyszínre érkezve már látom miért kellett a gumicsizma: hatalmas sártenger fogad, azonban a terepjáró könnyedén vágja át magát ezen az akadályon. Miközben körbeautózzuk az öthektárnyi területet, Andik János és Pataki Dezső szakmai beszélgetését hallgatom, miszerint egyáltalán nem mindegy, hogy a dűlő melyik pontjára helyezik el az állomást: „Fontos, hogy a készülékek helyét a mikroklimatikus zónák figyelembevételével határozzuk meg”- mondja Andik, utalva arra, hogy a szőlőföld lankái között teljesen eltérőek lehetnek az időjárási paraméterek, aminek következtében a fertőzések megjelenésének időpontja és intenzitása is máshogyan alakul.

A két szakember végül kiválasztja a nagyjából laptop méretű központi egység számára legmegfelelőbb telepítési pontot, előkerül a szerszámosláda, a készülék és a szenzorok pedig mintegy húsz perc múlva a helyükön is vannak. Sietve indulunk tovább, hiszen még tizenegy állomás kihelyezése vár ránk a mai napon és – ahogy Andik mondja –, soha nem lehet tudni milyen kihívásokkal találkozunk az egyes helyszíneken. „Nem egyszer volt már, hogy traktorral kellett kihúzni a sárból, de olyan is előfordult, hogy több kilométert kellett sétálnom egy elveszett csavar miatt.” – meséli nevetve.

Szerencsére az idő nekünk kedvez: dél körül decemberben szinte soha nem tapasztalható napsütésben van részünk, mire Pataki Dezső meg is jegyzi: „A decemberek egyre kiszámíthatatlanabbak. Sokszor az év vége több bosszúságot okoz, mint a tavaszi időjárás.” A nyomok Tokaj szerte azt mutatják, hogy mindenütt volt bőven bosszúság: sok helyen le sem szedték a fertőzés sújtotta fürtöket, ott feketéllenek a tőkéken. Nem úgy a Royal Tokajinál, akik szemmel láthatóan rendkívüli módon törődnek a birtokaikkal. Nem véletlen a készülékek telepítésének decemberi időzítése sem. Az új esztendőt már egy olyan rendszerrel kezdik, melynek segítségével a teljes 2015-ös szezon adatait mérhetik, elemezhetik, ráadásul mintegy 80 hektáron.

Az utolsó állomást már szürkületben helyezi fel Andik, de a fényviszonyok szemmel láthatóan egy cseppet sem zavarják. Ezután már nincs más dolgunk, mint számítógépen is ellenőrizni, hogy minden állomás rendeltetésszerűen működik-e. „Tulajdonképpen innentől kezdve a szőlésznek csak egy felhasználói névre és jelszóra van szüksége, hogy belépjen a fiókjába és megtekintse a nap folyamán mért állomások adatait.” – magyarázza Andik, miközben az online térképen kirajzolódó állomásokra kattintva mutatja, hogy a Royal Tokaji birtokain, ahol tegnap még legfeljebb egy hőmérővel tudtuk volna megmondani a hőmérsékletet, a ma telepített SmartVineyard rendszer már a fertőzéseket is előre tudja jelezni.

Megosztás

One thought on “Újabb tizenkét őrszem Tokajban

Comments are closed.